reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC už vyrobilo 5nm čipy pro Bitmain, těžba kryptoměn opět efektivnější

3.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
TSMC už vyrobilo 5nm čipy pro Bitmain, těžba kryptoměn opět efektivnější
TSMC zdaleka nevyrábí jen procesory pro AMD, Apple a další podobné velké společnosti. Její pokročilé technologie jsou i v hledáčku firem vyrábějících HW pro těžbu kryptoměn. První 5nm čipy tak už dostala i společnost Bitmain.
Všichni netrpělivě čekáme na první 5nm procesory, které by měly být opět efektivnější než ty předchozí. Budou menší, výkonnější i úspornější, což jsou vlastnosti, které se hodí všude. Ačkoli tak masivní nástup můžeme čekat zejména u Applu s jeho procesorem A14 pro letošní iPhony, 5nm technologie by se mohla objevit i u jiných produktů. Jedním z nich jsou ASICy společnosti Bitmain určené pro těžbu kryptoměn. Ty nyní využívají 7nm+ výrobní technologii, nicméně Bitmain už v prosinci obdržel první vzorky nových procesorů vyrobených pomocí 5nm technologie.
 
TSMC logo
 
Ta by měla přinést o 84 % vyšší hustotu obvodů, o 45 % menší plochu výsledného čipu a o 15 % vyšší výkon ve srovnání s původním 7nm procesem. Hovoří se o tom, že 5nm proces má dokonce vyšší výtěžnost waferů okolo 80 %, přičemž u těch nejlepších se dosahuje až okolo 90 %. Zatímco Bitmain už první 5nm čipy dostal, konkurenční společnost Canaan na ně ještě čeká, ale měla by se jich rovněž velmi brzy dočkat a hovoří se ještě o tomto čtvrtletí. Kdy se ale začne masová výroba těchto procesorů, není úplně jasné. Dá se totiž předpokládat, že prioritu budou mít čipy A14 pro Apple. Hovoří se však, že by mohla začít snad už i v létě, nejpozději pak do konce roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama