reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Nedávné zprávy mluvící o postupném rozchodu společností TSMC a Huawei byly spíše pozitivní v tom smyslu, že TSMC dokáže bez větších problémů nahradit zakázky svého partnera z pevninské Číny. Ty nové už tak pozitivní nejsou.
Bison (807) | 5.6.202013:41
firma má skúsený vývojársky tým , je načase skúsiť tak ako Intel a Samsung vlastný vývoj a výrobu HW a nespoliehať sa len na svojich partnerov. Intel si vytvoril systém ktorý je vysoko efektívny , od vývoja až po predaj čipov . Huawei bez TSMC zapadne prachom, preto by mali využiť túto výzvu a prevziať zamestnancov Huawei a začať s vlastným vývojom čipov.
Trh je dynamický a zisky sú vysoké, je chyba mať len vývoj a nemať vlastnú výrobu, dopláca na to ako AMD tak NVIDIA . Budúcnosť patrí veľkým ziskovým firmám, v technologickom svete nie je miesto pre malých a slabých hráčov...
Odpovědět1  6
Tech-boy.lukas (1254) | 6.6.202016:34
jo přesně tak, budoucnost je ve velkých soběstačných firmách. Jako např. intel který vyvíjí 10nm proces už 6 let, sice ziskový je ale uvidíme do budoucna, zatím stále jede setrvačností. Amd spoléhá na TSMC a asi je to dobře, bo náklady na vývoj jdou na vrub TSMC. Intel pokud vím tak chtěl i pro apple, vyrábět modemy, což se moc nepovedlo bo nedosahovali současné kvality modemu od arm. Takže bych intel nebral jako vysoce efektivní firmu. ­(leda v tom že dokázala velice efektivně vydělávat na zákaznících, jsem bohužel jeden z nich. Nebyl tu jiný výrobce který by vyráběl lepší cpu)
Odpovědět0  0
Jojioo (103) | 5.6.202011:00
Nadpis článku hovorí že ich to už bolí. V článku máte uvedené že to len odhadujú niektorí analytici. A rozhodne to nesúvisí s čínskym vírusom, ktorý na štvrť roka ochromil svetovú ekonomiku.

Reálne si voľné kapacity už rezervovali ostatné firmy.
Odpovědět1  1
Jan Vítek (3360) | 5.6.202011:08
Ty zrušené dodávky výrobních zařízení a nutnost hledat náhradu za zákazníka tvořícího 14 procent obratu, to bude asi drobnost.
Odpovědět5  1
Jojioo (103) | 5.6.202011:24
Huawei tvoril 14% ich obratu? Možno tak leading edge procesoch, čo je podstatná drobnosť.

Inak čo s pol ročnými čakacími dobami na objednávky, o ktorých sa tu dosť písalo. Alebo o tom, že napríklad Nvidia odkladá 7nm grafiky, pretože zaváhali a teraz nemajú kde vyrábať. Týmto priznávate, že tie články boli výmysel, a propaganda má prednosť?

Inak sedliackym rozumom sa dá prísť na to, že obyčajný nesfanatizovaný zákazník si pri nedostupnosti Huaweju proste kúpi Samsung, Iphone alebo napríklad Xiaomi ­(a x ďalších čínskych výrobcov­). A dopad na TSMC to bude mať minimálny pretože oni tie wafery proste predajú niekomu inému.

Pokúsim sa to vysvetliť ešte jednoduhšie. Na jednej strane je TSMC ktoré chce predať wafery. Na druhej strane sú zákazníci ktorí chcú mobily. Ak majú zákazníci záujem o 100 mobilov ročne tak TSMC stále bude musieť vyrobiť 100 waferov aj keď tie ktoré mali byť pre Huawei budú musieť rozdeliť medzi ostatních výrobcov.

Odpovědět1  1
Rafan (336) | 5.6.202011:43
To si děláš pr.el že? Přístroje Samsungu které jsou na cca stejné hardware úrovni s Huawei jsou předražené a ty co jsou na stejné cenové úrovni za Huawei výbavou kulhají. Ti co kupovali Huawei, určitě až na vyjímky nepůjdou do Iphone ale spíš se skřípěním zubů a v mnoha případech pěkně nasr.ní do technologicky slabšího Xiaomi, který ale aspoň si je svého postavení vědom a nastavuje tomu odpovídající ceny.
Odpovědět4  1
madpavel (355) | 5.6.202012:04
Poslušně se hlásím, mám Huawei a chtěl jsem dále nějaký top model Huawei, ale teď vůbec nevím co dál... předražený Samsung nechci, iPhone je mimo hru a to co se mi na Huawei líbilo jiní nemají :­/
Takže na stávajícím telefonu budu asi dlouho a pak jak říkáte se skřípěním zubů na něco přejdu, ale nevím co... Takže ode mě budou mít o odbyt méně, kdo ví kolik lidí to tak udělá?
Odpovědět4  1
tombominos (1237) | 6.6.202010:08
@Rafan @MadPavel
kluci vy nadelate..
Ja jsem zacal se Siemens mobily, Nokii jsem enchtel => Siemens to zarizl => musel jsem prejit na Nokii
Zvykl jsem si na Nokii => Nokie to zarizla s MS => presel jsem k vysouvacimu Sony
SOny vysouvaci mobily zarizla => presel jsem na Tamtung

Osobne jsem uz z donuceni presel 3x a prezil jsem. Prezije te uplne stejne. Krome toho tvrdit, ze nektera z tech placek, kdy vsechny maji temer identicky design a lisi se v drobnostech, je super lepsi nebo horsi nez ta druha je blbost.
Odpovědět0  0
Jojioo (103) | 5.6.202012:36
Videli ste cenovky posledných Huaweiov? Pri nich sú základné Iphony 11­/SE alebo S20 pomerne lacné. S tým že stále máte aktuálny hardvér a softvér. Samozrejme, verzie sa väčou pamäťou sú predražené, ale to nerozporujem.

Ale nemyslel som len high­-end. Samsung má veľmi dobrý výber v strednej triede, tiež Sony, Nokia a ďalší. Alebo aj ten Xiaomi, ktorý som spomenul už predtým.

Ale späť k tomu o čom som písal. Predá sa menej Huawejov, na druhej strane sa predá viac ostatných značiek ­(aj čínskych­). Z pohľadu TSMC sa nič nemení. Takže ako presne im Trump ubližuje?

Pritom táto demagógia o tom, že ­"Trumpove rozhodnutia ubližujú Americkým firmám a nepriamo aj celému svetu­", táto demagógia je v propagande veľmi častá pričom absolútne nepodložená oficiálnymi dátami.

https:­/­/www.census.gov­/foreign­-trade­/balance­/c0004.html
Odpovědět1  5
wrah666 (6205) | 5.6.202013:44
Jen google to JEN ze jeden rok stálo 10 miliard doláčů, takže ­"ne, určitě neubližuje, je to jen propaganda­" :)
Odpovědět4  1
Pavel Matějka (1578) | 5.6.202014:12
Před chvílí jsem se dočetl, že Čína pozastavila nákup zemědělských plodin z USA a nakoupí jinde. To bude bolet USA v mnoha desítkách miliard dolarů. A začal to Trump.
Odpovědět5  1
hurvinek (63) | 6.6.20206:13
Nikoli, to je známý omyl a vlastně i propaganda. Tuhle obchodní válku začala Čína. Ta již mnohem dříve než se Trump vůbec dostal na post prezidenta blokuje ve své zemi mnoho amerických firem ­(služby Google, atd­), dlouhodobě porušuje patenty nejen amerických firem a podobně.
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 6.6.202010:01
Presne tak. Cisnky system dlouhodobe kopiroval uplne cokoliv, dokonce i vojenske letouny. Viz kauza ruskeho Su. To vse za blahoskloneho nicnedelani zapadu, protoze korporaty mohli vyrabet v Cine ­"levne­".
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 7.6.20207:24
Tohle je už taky ­"bejvávalo­". A souvisí to s asijskou mentalitou ­- tam je to, že od někoho něco okopírujete, pro něj poctou. Patentové a copyrightové právo brzdí vývoj ve všech ohledech, to je taky známá věc. Blokuje volnou soutěž. Ale Čína se už taky změnila, už v roce 2018 podali Číňané dvakrát tolik mezinárodních patentů, než USA. A rozdíl se rychle zvyšuje. Centrum technologického vývoje je už dávno v Asii a Čína na něm má lví podíl. Co nemá, dožene během pár let, co má, Amíkům už asi nedá.
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 6.6.202010:04
To vyrovnani trhu, kdyby­/kdyz Huawei prestal odebirat patlafounove chipy od TSMC .. to mi prijde jako dobry postreh. Podle mne to zaplni rychle dalsi cinani­/apple. Pro TSMC to muze kratkodobe udelat mensi vypadek, ale v ramci delsiho obdobi, se navysi odbery chipu od jinych. Tohle podle mne dava dos smysl.
Odpovědět0  0
minduton (92) | 5.6.202020:47
No určitě jim to obrat nezvedne. Kdyby jo, tak by Huawei kopli po doběhnutí stávajících kontraktů do prdele hned ­- takže obrat půjde logicky dolů. Otázkou je o kolik.
Odpovědět1  0
SatanS (209) | 6.6.20205:00
Samozrejme, vzdyt to vidis v reakcich. Kdo nespolupracuje s cinou chcipne hlady a pujde rovnou do pekla.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.