Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tungsten T X - podvrh nebo budoucnost?

19.9.2005, Libor Kosour, aktualita
Tungsten T X - podvrh nebo budoucnost?
Nedávno se na internetu opět objevily dohady a fotografie nového modelu Palm Tungsten T X. Jeho vzhled se velmi podobá Tungstenu T5. Měl by mít procesor XScale 312MHz , 128 MB RAM a systém Palm OS Garnet v5.4.9. Konektivita by měla být možná...
Nedávno se na internetu opět objevily dohady a fotografie nového modelu Palm Tungsten T X. Jeho vzhled se velmi podobá Tungstenu T5. Měl by mít procesor XScale 312MHz , 128 MB RAM a systém Palm OS Garnet v5.4.9. Konektivita by měla být možná přes Wi-Fi, Bluetooth a SDIO slot. Jeho cena by pak měla být 299 $.

Tyto informace mívají velmi často pravdivé jádro, jak již ostatně mnohé modely Palmů ukázaly. Některé údaje jsou však zarážející. Například proč by Palm použil o 100 Mhz pomalejší procesor, když současné modely mají již XScale 416 MHz? Stejně tak paměti obsahuje i současný Tungsten T5 nebo LifeDrive více ( 256 MB a 4 GB). Verze operačního systému je vzhledem k čekání na jeho na Linuxu postavenou verzi pochopitelná. Potěší hlavně přítomnost obou bezdrátových technologií. Jediným současným Palmem, který je takto vybaven, je LifeDrive, který je ovšem pro přítomnost pevného disku je určen spíše pro uchování fotek a přehrávání filmů, než jako klasický organizér. Navíc trpí pomalostí vzhledem k tomu, že veškeré programy jsou spouštěny právě z pevného disku, což řeší některé aplikace třetích stran.


Dalším sporným bodem je cena. Současný Tungsten T5, jehož by měl nový model patrně nahradit stojí 349 $. Ten je ovšem dost "ořezaný" o některé podstatné věci, jako je třeba diktafon.a Pokud se tedy Palm nerozhodl redukční kůru ještě zintensivnit, byla by na místě cena o trochu vyšší, tedy alespoň 399 $. Jedině, že by se snad Palm rozhodl masivněji konkurovat nižší cenou přístrojům s Windows Mobile, jak tomu bylo v minulosti? Takovýto konkurenční boj mu šel vždy bezesporu lépe než snaha vyrovnat se v oblasti multimédií.