reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukázalo se první mini PC s Ryzenem 9 5900HX

20.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Ukázalo se první mini PC s Ryzenem 9 5900HX
Výběr minipočítačů na motivy Intel NUC, které by byly vybaveny moderním hardwarem od AMD, skutečně není velký. Nyní tu ale máme produkty firem Morefine Focus a Minisforum, které budou postaveny na mobilních APU. 
Procesory AMD Ryzen 5000 se už dobře prosadily na trhu s notebooky, ale v případě mini PC jde spíše o raritku. Společnosti Morefine Focus a Minisforum nyní sice nabídnou nejspíše vůbec první malé počítače s čipy Cezanne, ovšem český zákazník se bude muset snažit, aby se k nim vůbec dostal, neboť produkty těchto firem nejsou na našem trhu zabydleny. 
 
 
Minipočítače typu NUC a podobné asi na našem trhu či dokonce celkově moc zájmu nevyvolaly, jak lze soudit dle obecně chudé nabídky systémů s moderním hardwarem. My se můžeme alespoň podívat na to, nového je v této oblasti. 
 
 
 
Máme tu jednak MoreFine S500+, který nabídne moderní APU AMD Ryzen 9 5900HX  s 8 jádry na taktu až 4,6 GHz. Jde o to nejvýkonnější mobilní APU v nabídce firmy AMD, přičemž výrobce už svůj model S500+ ukázal na Indiegogo, kde se už brzy chystá rozjet kampaň. 
 
 
Do hliníkovo-hořčíkové skříňky se krom desky s daným APU vejdou také dva moduly DDR4 SO-DIMM, pak dvě M.2 2280 SSD pro SATA i NVMe a také jeden 2,5" pevný disk či SSD. Máme tu i dvě ethernetová rozhraní a z toho jeden 1GbE a druhý 2,5GbE, nálož portů USB, obrazový HDMI a DisplayPort a uvnitř je samozřejmě modul s WiFi 6.0 a Bluetooth 5.0. 
 
A že kampaň ještě nebyla spuštěna, tak se ani nedozvíme, jaké verze a za jaké ceny budou v nabídce. 
 
 
Na výběr ale bude i systém společnosti Minisforum, která je už známější, ale i tak na její produkty u nás bohužel běžně nenarazíme. A to je skutečně škoda, neboť Minisforum specializující se právě na takováto mini PC má celkově zajímavou nabídku. 
 
Zde to bude dle snímku základní desky evidentně větší systém vybavený rovněž mobilním APU od AMD, ovšem zatím se ještě nedozvídáme žádné podrobnosti, čili nemáme ani skutečně potvrzeno to, že jde o Cezanne a ne o Renoir. 


reklama