reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukládáme hesla do cloudu

21.3.2013, Radan Tuhý, článek
Ukládáme hesla do cloudu
Spolu se zvyšujícím se počtem internetových služeb roste i množství přihlašovacích informací. Uložením hesel do cloudu stačí jedno silné heslo. O vše ostatní se postará některá z cloudových služeb. Jak to funguje a jaké jsou možnosti?
Jednou z dalších cloudových služeb pro uchovávání nejen přihlašovacích údajů do dalších webových služeb je Clipperz. Nabízí vcelku podobné vlastnosti jako LastPass, akorát se liší provedením a integrací do prohlížečů.





Výhodou služby je fakt, že je (alespoň v tento okamžik) k dispozici zdarma. Celé řešení je navíc prezentováno jako open source (k dispozici jsou i zdrojové kódy). Nese s sebou ale i nějaké ty nevýhody.


Jak Clipperz funguje


Jak jsme naznačili v úvodu, ačkoli se jedná o relativně podobný nástroj jako LastPass (nabízí přihlašování bez nutnosti zadávání hesel), prakticky se zde setkáme úplně s jiným provedením. Registrace se provádí přímo na internetových stránkách, kde je nutné zadat přihlašovací jméno (může být jakékoli) a silné heslo, které slouží jako ochrana. Pokud bychom heslo zapomněli, není možné se k uloženým informacím již dostat.





U této služby nic neinstalujeme. Jedná se čistě o webovou službu, a to se všemi výhodami a nevýhodami, které to s sebou nese. Jakmile jsme přihlášeni, je nutné si přidat do záložek speciální stránku. Ta obsahuje obecný kód, který dokáže extrahovat informace z aktuálně otevřené stránky. V ní je potřeba vyplnit standardním způsobem přihlašovací jméno a heslo, následně kliknout na nově vytvořenou záložku, ve které zkopírujeme vygenerovaný kód. Ten pak vložíme do našeho webového rozhraní v Clipperz a tím dojde k vytvoření odkazu. Na ten pak stačí kliknout a v novém okně dojde k otevření webu a přihlášení jedním klikem.





Kromě této funkcionality zde najdeme možnost jednoduchého uložení jména a hesla, přičemž tyto přihlašovací informace jsou následně zašifrovány a uloženy na server. K šifrování a dešifrování je využita určitá forma klíče, která vychází z námi zvoleného hlavního hesla k celé databázi. Kromě hesel můžeme takto ukládat čísla kreditních karet, bankovních účtů, poštovní adresy, případně prostě jakékoli informace, které uznáme za vhodné.





Clipperz nabízí také možnost stažení offline verze databáze. Výsledný soubor by měl být teoreticky ve formátu HTML a při následném otevření by mělo být po zadání hlavního hesla možné dešifrovat (tedy zobrazit, eventuálně zkopírovat) uložené údaje. V praxi se nám toto ovšem nepodařilo otestovat, jelikož v době testování export nefungoval.

Kromě stažení offline verze je možné data exportovat buď ve vlastním formátu JSON, nebo ve verzi pro vytištění. Import je následně možné provést buď opět vložením souboru ve formátu JSON, nebo pomocí dalších vybraných formátů (CSV, Excel, KeePass, RoboForm, Password Plus). Import tištěné papírové verze není v nabídce.

V zásadě se jedná o relativně funkční nástroj, ovšem bez možnosti přidání druhé úrovně autentifikace, neexistují žádné mobilní (ani jakékoli jiné) aplikace a v neposlední řadě není oficiálně podporován prohlížeč Google Chrome. Způsob přihlašování pomocí jednoho kliknutí v této formě navíc nemusí fungovat u všech webových stránek (a také nefunguje). Zasílání hesel přátelům a kolegům zabezpečenou formou není zatím dokončeno. Náš subjektivní dojem na tuto službu je tedy spíše neutrální.


Plusy



+ Jednoduchá webová služba
+ K dispozici jsou zdrojové kódy
+ Anonymita

Minusy



- Žádné aplikace, ani mobilní
- Není k dispozici druhá úroveň autentifikace
- Není podporován prohlížeč Google Chrome
- Webové rozhraní působí primitivně a nedořešeně
- Přímý login formou kliknutí nefunguje vždy
- Chybí zabezpečený způsob zasílání hesel
- Některé funkce nefungují
reklama