reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Datové úložiště SpiderOak je dalším ze zástupců cloudových úložišť, které nabízí nižší datový prostor v základní verzi zadarmo, tedy 2 GB. Na rozdíl od jiných provozovatelů se celkem jednoznačně zaměřuje na zálohování dat, které je zde na prvním místě. Tomu také odpovídá celková funkcionalita a koncepce aplikace.






Výhody a nevýhody


Zaměření na zálohy lze považovat za výhodu, získáme tím možná lehce nadprůměrný nástroj pro zálohování našich dat. 2 GB ovšem není úplně nejvíc, a pokud bychom potřebovali více, máme možnost dokoupit 100 GB prostoru za 10 USD měsíčně (případně za 100 USD ročně). Další navyšování probíhá stejným způsobem.

Díky koncepci zálohovacího prostoru v cloudu je toto úložiště (podobně jako Wuala) prezentováno jako bezpečné – tedy ani provozovatelé úložiště by neměli mít přístup k našim datům. To je dobře, přece jenom, argumentace diskutabilní bezpečností ukládaných dat v cloudu všeobecně patří mezi časté příčiny nevyužívání internetových úložišť.




Tzv. Zero Knowledge. To znamená, že provozovatel nevidí naše data, jsou šifrovaná.


SpiderOak nabídne kromě standardních funkcionalit (stahování dat do mobilních zařízení, historie verzí ukládaných souborů) také možnost ochrany dat pomocí hesla. To sice samo o sobě nepatří mezi úplně nejbezpečnější ochrany, ale dodatečná autentifikace může přijít vhod – a zdaleka ne všechny služby tuto možnost mají.

Bohužel zde ale nenajdeme možnost veřejného sdílení (tedy uživatelům internetu pomocí odkazu na soubor nebo složku), ani podporu streamování médií. Argumentace nízkým zabezpečením dat je sice pravdivá, na druhou stranu nikde není napsané, že data musíme automaticky veřejně sdílet.

Pozitivními vlastnostmi je podpora většiny platforem, opět mimo BlackBerry a Windows Phone. To je ale v tomto případě vyváženo existencí veřejného API, čili můžou teoreticky vznikat aplikace třetích stran právě pro chybějící platformy.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ K datům má přístup pouze uživatel
+ Ochrana dat heslem
+ Veřejné API

Minusy



- Základní verze má jen 2 GB prostoru
- Absence veřejného sdílení dat
- Chybí podpora pro BlackBerry a Windows Phone
reklama