reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Další službou do skupiny úložišť, které se jednoznačně zaměřují na firemní klientelu, je Box. Nabízí celou řadu dobře odladěných funkcí a vlastností, které se u konkurenčních úložišť buď nenachází vůbec, nebo pouze v omezené míře. Drobnou nevýhodou, kterou je důležité zmínit hned na začátku, je skutečnost, že většina těchto funkcí je k dispozici pouze firemním uživatelům, kteří využívají placené formy této služby.

V základní variantě ale nabídne slušný prostor zadarmo i pro osobní využití, proto jsme se rozhodli tohoto provozovatele zahrnout do našeho seznamu úložišť.






Výhody a nevýhody


Za největší výhodu úložiště Box se všeobecně považuje veřejné API, které je mezi vývojáři poměrně oblíbené, s možností integrace se setkáme třeba u balíku QuickOffice (balíček určený pro mobilní zařízení). Box se také chlubí velmi detailní historií dat, ukládá se zde úplně všechno, co bylo s daným souborem provedeno (synchronizace, změny, apod.). Tato detailní historie dat je ovšem dostupná jen firemním zákazníkům.

Pokud si Box zaregistrujete jako soukromý uživatel v bezplatné verzi, získáte pro vaše data k dispozici 5 GB prostoru. To je celkem slušné, přesto se zde objevují jistá omezení, která vyplývají ze zaměření úložiště na firemní zákazníky, jak jsme zmiňovali na začátku. Asi nejcitelnější omezení je maximální velikost souboru 250 MB, v případě placené (osobní) verze je tento limit navýšen na 1 GB. Osobní verze je omezena také velikostí dokupovaného prostoru. Za 8,50 EUR měsíčně získáme 25 GB, eventuálně 50 GB za 17 EUR měsíčně (17 EUR odpovídá zhruba 450 Kč). Víc místa u této osobní verze zakoupit nelze, nehledě na samotnou cenu datového prostoru, která je poměrně dost vysoká.




Také Box se chlubí mobilními aplikacemi.


Pokud tedy uvažujete o zakoupení placené verze, je daleko rozumnější podívat se spíše na verzi Business. Za jednoho uživatele zaplatíte 13 EUR měsíčně, získáte k dispozici datový prostor o velikosti 1 TB, limit velikosti souboru 2 GB a přístup k rozšířeným funkcionalitám, kterými jsou např. možnost zabezpečit sdílená data heslem, fulltextové prohledávání, podrobné statistiky a historie, nebo třeba integraci s Google Apps.

To ovšem nic nemění na skutečnosti, že se v našem srovnání zaměřujeme převážně na služby poskytované zdarma. K bezplatnému 5GB prostoru je možné využít sdílení pomocí veřejně přístupného odkazu a synchronizaci s počítačem a mobilními zařízeními (Windows, OS X, Android, iOS). To je ovšem oproti konkurenčním úložištím celkem málo.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ 5 GB prostoru pro data zdarma
+ Veřejné a oblíbené API
+ Klient pro Windows, OS X, Android a iOS
+ Veřejné sdílení dat

Minusy



- Zaměření na firemní uživatele
- Historie souborů jen v placené verzi
- Vysoká cena dodatečných dat
- Nepřináší nic zásadního oproti konkurenci
reklama