reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Jako doplnění našeho přehledu jsme se rozhodli zmínit také jednu českou službu, která je v současné době k dispozici v podobě veřejné betaverze. Jedná se o cloud Capsa.cz, přičemž zmiňovaná služba je novinkou a má pokrývat zejména jednotlivce a zálohování osobních dat. Pokud by podmínky zůstaly stejné i po skončení testování, jednalo by se určitě o zajímavou alternativu, a to zejména s ohledem na velikost prostoru, který je nyní k dispozici.






Výhody a nevýhody


Jednou z výhod by mohla být skutečnost, že se jedná o českou službu, zejména z pohledu datové konektivity. To ovšem asi ukáže spíše čas. Jelikož je ovšem k dispozici i přístup k datům prostřednictvím FTP, nemohli jsme rychlost nevyzkoušet. Výsledek uploadu není nijak závratný, ale také není nejhorší. Nahrávání dat probíhalo v průměru rychlostí 13,3 megabitů (13 600 kb/s, 1,66 MB/s). Oproti tomu rychlost stahování se ve většině případů držela na plné kapacitě linky, na které probíhal test (tedy 100 megabitů).

Druhou výhodou je datový prostor v cloudu, který dostaneme k dispozici po registraci. Pokud provedeme registraci přes MojeID, získáme 12 GB bezplatného prostoru. To je hodně, výrazně více, než nabízí konkurenční služby, proto se již nyní jedná o zajímavou alternativu. Otázkou zůstává, jestli tato datová kapacita zůstane zachována i v budoucnu.




Betaverze synchronizační aplikace easyCapsa.


Z webu provozovatele služby je možné stáhnout zatím pouze aplikaci pro Windows. Tím dosáhneme možnosti editovat data přímo z disku, přičemž změny jsou průběžně synchronizovány na server. Přestože aplikace (easyCapsa) je zatím pouze ve stádiu betaverze, již nyní je možné přidat více složek k synchronizaci, a to formou odkudkoli kamkoli (příkladem budiž vytvoření složky v cloudu s jedinečným jménem, a její napojení pomocí programu na jinou (třeba již existující) složku na disku.

K dispozici je také plnohodnotný přístup k datům prostřednictvím webového rozhraní. Současná grafická podoba je dle vyjádření provozovatele zatím ve vývoji, takže vypadá na první pohled zastarale a jednoduše, ale pokud se podíváme blíže, zjistíme, že umožňuje spoustu funkcí. Jednou z nich je editace souborů přímo z webového rozhraní. To funguje tak, že zvolený soubor je stažen do počítače a otevřen v lokálním editoru, přičemž po uložení dokumentu je takto vytvořená verze nahrána zpět na server. Dojde také k vytvoření nové verze souboru v historii verzí.




Webové rozhraní nabízí plnohodnotné funkce, grafická podoba je ovšem zatím spíše podprůměrná.


Dále můžeme prostřednictvím webu provádět standardní operace, tedy nahrát soubor, vytvořit složku, zobrazit náhled souboru a podobně. Jako takový bonus je u každého souboru možné přidávat komentáře. Součástí celého rozhraní je také kalendář a úkoly, což sice primárně s datovým úložištěm jako takovým nesouvisí, ale někomu může přijít vhod.

Do budoucna údajně bude k dispozici také možnost připojit celé úložiště jako síťový disk, budou vytvořeny mobilní aplikace (zatím nejsou) a za zmínku stojí také propojení s druhou službou tohoto provozovatele, kterou je Úschovna.cz. Dle vyjádření provozovatelů bude možné v budoucnu dokoupit i dodatečný datový prostor za cenu 1 Kč za 1 GB,


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ 12 GB datového prostoru zdarma
+ Rychlé datové přenosy
+ Česká služba, česká lokalizace
+ Přístup prostřednictvím FTP
+ Možnost synchronizovat cokoli kamkoli
+ Kalendář, úkoly

Minusy



- Zatím pouze betaverze
- Pro získání 12 GB nutná registrace přes MojeID
- Chybí jakákoli podpora platforem (mimo Windows)
- Nejsou k dispozici mobilní aplikace
- Graficky chudé webové rozhraní
reklama