reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Hned na začátek by se hodilo zmínit, že iCloud od společnosti Apple není zrovna přímým konkurentem Dropboxu a do značné míry ani dalších úložišť. Jde především o doplnění chybějící služby, která přinese možnost ukládat data do cloudu všem uživatelům zařízení Apple, a to tak, že všechny funkce jsou přímo integrovány do aplikací, které jsou pro tento účel upraveny, a tudíž podporovány.






Výhody a nevýhody


Přístup k úložišti a datům je podmíněn vlastnictvím Apple ID, v praxi tedy nějakého zařízení od tohoto výrobce. Už to je praktickým důkazem toho, že cílovou skupinou jsou pouze vlastníci zařízení Apple, pro které je tato služba určena. Není vůbec možné data sdílet, a to jak veřejně (pomocí odkazu), tak s dalšími uživateli služby. To je pro Apple velké omezení.

Aby byla služba alespoň relativně konkurenční, je zde k dispozici datový prostor zdarma o velikosti 5 GB. To je aktuálně na úrovni Google Drive a lehce pod úrovní Microsoft SkyDrive. Na druhou stranu, ani jeden ze zmíněných konkurentů nelimituje využití služby na konkurenčních operačních systémech, naopak – prakticky všechna dnes zmíněná úložiště mají k dispozici synchronizační aplikaci pro OS X a s výjimkou Google i pro iOS (mobilní zařízení).




Bez Apple ID se ani nepřihlásíme.


Jako důsledek výše uvedeného existuje pouze klient pro OS X a iOS. Předpoklad využití dat je tedy (opět) vlastnictví zařízení této značky, tedy i za předpokladu, že máme laptop od Apple a mobilní telefon s Androidem, máme smůlu.

Úložiště iCloud postrádá (jako jediné ze zmiňovaných úložišť) historii verzí dat. Je sice možné se vrátit k předchozí verzi, ale pouze takové, která byla uložena na konkrétním lokálním zařízení.

Aby to nevypadalo, že jsme si proti Apple zasedli, je tady také několik výhod, které jsou z velké části také výhodami samotného operačního systému OS X a především vývojovým standardem výrobce. První dobrou vlastností je jednoduchost používání služby v rámci všech zařízení Apple. Je jedno, jaký přístroj se nám zrovna dostal do ruky, vždy se dostaneme např. k dokumentům iWork, zakoupené hudbě v rámci iTunes, záložkám prohlížeče Safari a pochopitelně také elektronické poště.




Apple si dává záležet na tom, aby všechna jeho zařízení fungovala a spolupracovala.


Další vlastností, na kterou si zvykla již pravděpodobně většina uživatelů produktů této značky, je fakt, že všechno hned funguje přesně tak, jak má, bez nutnosti cokoli složitě dohledávat, nebo konfigurovat. Tato jednoduchost je ovšem vykoupena určitým funkčním omezením, které jsme zmiňovali výše. Faktem ale zůstává, že vzhledem k integraci všeho potřebného v systému a aplikacích je vlastně zahájení využívání cloudu celkem nasnadě, byť postrádá jednu z jeho klíčových funkcionalit, tedy kolaboraci s ostatními.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Integrace do aplikací (např. Safari, iTunes)
+ Jednoduché, a to i pro nezkušené uživatele
+ Vše hned funguje, není třeba složité konfigurace

Minusy



- Funguje jen pro majitele produktu Apple
- Nulová kolaborace (sdílení ani mezi uživateli)
- Absence rozšířených funkcí, k dispozici jen základ
- Není k dispozici historie verzí (jen lokálně)
reklama