reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
V našem výčtu jsme pro úplnost zahrnuli také datové úložiště Mozy Stash, které je provozováno na technologickém řešení od VMware a datovém řešení od EMC (přičemž právě společnost EMC je v tuto chvíli většinovým vlastníkem VMware). Mozy sídlí v americkém Seattlu a chlubí se pobočkami také v Anglii, Irsku a Číně.

Přes všechna výše uvedená fakta byla služba spuštěna později, než Dropbox, a přesto nenabízí nic zásadního nebo speciálního, čím by nějak výrazně vyčnívala nad ostatními internetovými úložišti.






Výhody a nevýhody


Mozy ve své základní bezplatné verzi nabídne 2 GB prostoru v cloudu, ruku v ruce s 30denní historií ukládaných souborů s možností streamování médií a stahování dat do mobilních zařízení. Tedy ničím výjimečné parametry.

Oproti většině námi zmíněných cloudových úložišť zde není možnost sdílet data pomocí veřejného odkazu, a dokonce ani mezi interními uživateli služby. Data jsou tedy k dispozici pouze pro uživatele, který je do cloudu uložil, navíc s omezením synchronizovaných zařízení, viz dále.

Služba nenadchne ani podporou operačních systémů, najdeme zde klasicky klienta pro Windows a OS X, chybí již ale podpora pro Linux. Mezi mobilními operačními systémy máme k dispozici klienta pro Android nebo iOS, nikoli však pro BlackBerry nebo aktuální Windows Phone. Jelikož provozovatelé neuvolnili API, nemůžeme spoléhat ani na aplikace třetích stran.

Ani webové rozhraní není ničím speciální, což je podtrženo nemožností data prohlížet bez jejich stažení do počítače nebo mobilního zařízení (platí i pro obrázky) a celkově v něm chybí funkcionality, které nalezneme u konkurenčních služeb.




Jednoduché a nezajímavé webové rozhraní.


Pokud již ovšem účet u Mozy vlastníte, nejspíše vám poslouží podobně, jako jiné služby, pokud vám nevadí jistá omezení a možná až přílišná primitivnost webového rozhraní. I zde je k dispozici dokoupení dodatečného prostoru pro data, přičemž za 50 GB (pro jeden počítač) zaplatíme 6 USD za měsíc. Pokud bychom požadovali více počítačů, Mozy nabízí vyšší balíček se 125 GB prostoru a synchronizací až se třemi počítači za cenu 10 USD měsíčně.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Klient pro Windows, OS X, Android a iOS
+ 30denní historie souborů

Minusy



- Pouze 2 GB v neplacené verzi
- Nulová kolaborace (ani mezi uživateli služby)
- Chybí podpora Linuxu, Windows Phone i BlackBerry
- Neveřejné API
- Nezajímavé a omezené webové rozhraní
reklama