reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ultimu Thule netvoří dvě koule, ale spíše placky

12.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Ultimu Thule netvoří dvě koule, ale spíše placky
Sonda New Horizon se přibližovala k Ultima Thule z takového směru, z nějž viděla vždy jen jednu tvář. A ta je taková, že nás přinutila o obou kusech tvořících celý objekt uvažovat jako o dvou koulích. To však neodpovídá skutečnosti. 
Ultima Thule je transneptunické těleso Kuiperova pásu tvořené dvěma kusy, jež mají přímý kontakt. Celkové rozměry jsou z perspektivy následující fotografie přibližně 32 x 16 km a nám může připadat, že to jsou na tyto rozměry ještě pozoruhodně pravidelné koule. I proto se o Ultima Thule mluvilo jako o vesmírném sněhulákovi
 
 
Nyní se ale o něm mluví jako o lívanci přilepeném na promáčknutý vlašský ořech. Kdybychom se tak na Ultima Thule podívali z boku, viděli bychom něco úplně jiného. 
 
 
Problém je ten, že v případě takovýchto objektů neexistuje nic jako ambientní osvětlení, takže pokud nějaká část není osvícena Sluncem přímo, jednoduše se ztrácí ve tmě. Nicméně tu máme ještě hvězdy a díky nim lze vysvětlovat alespoň to, kde objekt končí a kde začíná, jak ukazuje "nový pohled" na obrázku výše. Vedle toho se můžete ještě na stránkách NASA podívat na krátké video s rotací tohoto objektu. 
 
Dle nových informací je tak větší kus Ultima Thule v podstatě placka a menší je o poznání tlustší, čemuž pak odpovídá i osa otáčení, která je posunuta do samotného průsečíku obou těles, což ukazuje na to, že obě mají velice podobnou hmotnost.  
 
NASA už může díky tomu říci, že v našem systému nic takového dosud nenašla. Ultima Thule ale spíše než díky svému tvaru zaujme vědce díky tomu, že jde o jeden z nejstarších pozůstatků mladé Sluneční soustavy, a to z dob, kdy se ještě ani nezačaly tvořit základy dnešních planet. A co nám Ultima Thule o tomto období prozradí, na to si ještě musíme počkat. 
 
Zdroj: NASA


reklama