Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ultra Durable 5 a nové technologie desek Gigabyte

20.6.2012, redakce SHW, technologie
Ultra Durable 5 a nové technologie desek Gigabyte
Na Computexu Gigabyte demonstroval hned několik nových technologií a vymožeností, s kterými chce zaujmout případné zájemce o koupi jejich základní desky. V tomto článku se na ně podíváme podrobněji.
Kapitoly článku:
  1. Ultra Durable 5 a nové technologie desek Gigabyte
  2. SAS, PLX můstek, Thunderbolt, pokročilé OC
S vysokorychlostním portem Thunderbolt teď přichází prakticky každý výrobce základních desek, jediný Gigabyte však nabídne tyto porty rovnou dva. Na Computexu demonstroval, že jsou tyto porty zcela nezávislé, máte tak k dispozici propustnost dat teoreticky až 2× 20 Gb/s. Desky se dvěma Thunderbolty poznáte od ostatních přidáním označení TH, například GA-Z77X-UP4 TH.



Zároveň si Gigabyte od Thunderboltu hodně slibuje do budoucna – ukázal celou škálu zařízení, které tento port využívají, spoléhá na masové rozšíření. Očekává také, že už v průběhu tohoto roku dojde ze značnému zlevnění jak samotných Thunderbolt rozhraní, tak kabelů, které jsou zatím velmi drahé (dva metry dlouhý kabel od Apple vyjde na cca 1 200 Kč).




Gigabyte na Computexu ukázal i 10m obousměrný optický Thunderbolt kabel od společnosti Sumitomo Electric, který má konvertory integrovány v koncovkách. Je možné jej libovolně ohýbat a slibuje přenosovou rychlost 10 Gb/s.


Do náročné pracovní stanice


Extrémem určeným spíše pro profesionální použití, je základní deska GA-X79S-UP5 se socketem LGA 2011, která se může pochlubit kromě možnosti SLI a CrossFireX se třema kartami (ideální na GPGPU) také celkem šesti porty SATA (dva z nich jsou 6 Gb/s) a osmi SAS pro serverové disky. Tato deska s Ultra Durable 5 také podporuje serverové procesory Xeon a paměti typu ECC.




Základní deska GA-X79S-UP5 je skutečným extrémem, je určená do nejnáročnějších pracovních stanic.




Osm SAS portů lze využít pro extrémně rychlé diskové pole.


Gigabyte na Computexu na této desce demonstroval mimo jiné i extrémně vysokou datovou propustnost nezávislých SAS portů, díky kterým tak není nutné instalovat žádný přídavný řadič. Osm klasických disků zapojených do RAID 0 vykazovalo rychlost sekvenčního čtení neuvěřitelných 900 MB/s při zátěži procesoru jen 6,8 %.


Sen přetaktovávače


Pro nejnáročnější hráče a přetaktovávače bude určena extrémní základní deska GA-Z77X-UP7 se socketem LGA 1155, která se může pochlubit hned několika vymoženostmi. Těmi nejdůležitějšími je kaskáda rovných 32 napájecích fází procesoru realizovaných obvody PowIRstage (Ultra Durable 5), které zajistí dostatečný přísun proudu i na to nejextrémnější přetaktování. O tom svědčí i přítomnost rovnou dvou osmipinových napájecích konektorů. Regulátory však nejsou nijak levnou záležitostí, celá kaskáda vyjde na tolik, co stojí celá běžná základní deska.



Regulátory pro realizaci celkem 32 fází najdete u chystané základní desky na obou stranách


Desce nechybí konektor mSATA pro připojení SSD a desku díky PLX můstku osadíte až čtyřmi grafikami zapojenými do režimu SLI či CrossFireX. Má také kontaktní body pro externí měření napětí a nově přibyla i hardwarová tlačítka, se kterými můžete zvyšovat a snižovat napětí i frekvenci procesoru, aniž byste navštívili UEFI prostředí BIOSu.



Přetaktovávat půjde i za pomocí tlačítek přímo na desce, PLX můstek zase zajistí dostatek PCIe linek pro další plnohodnotné PCIe ×16 sloty