reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
I když optické disky jsou dnes přeci jen už poněkud za zenitem, objevuje se nová generace optických disků Ultra HD Blu-ray. Ta nově dovoluje podporu 4K videa a kapacita disků může dosahovat hodnoty až 100 GB.
oldri8k (40) | 19.5.20151:01
...pokud nemate TV vetsich rozmeru,tak je to pro vas asi zbytecnost. Opravdu slepce tohle netrapi.
BR se prodavaji dobre, a urcite se tenhle typ jentak nevytrati, filmy budou stale,a ve vyssi kvalite.
Dnes si pustit starsi film a este na DVD je hnus,ano kdysi to stacilo, na CRT ...
Nebuddte spatecnickej, vase obsahy z netu, sou prave na prt,kvalita sla do haje,a pokud si nepriplatite,za radoby lepsi obsah... tak porad nemate kvalitu, kterou dostanete pro vas na drahem BR!
Nebudem se tady poustet do ucetnictvi,ale fakt si myslite,ze z netu ziskate stejny obsah jako na BR? Mame spoustu faktoru,nez se k tomu obsahu dostaneme,treba jako platba za internet,cas straveny stahovanim...
Jinak este k velikosti BR, pro ulozeni dat, viz.dokumentu do supliku, kdo to tak chce, aby to nemel na HDD, vyjde levne, + ten prostor: kolik je 1BR , tech DVD?
Ano mohu zase rict,hodim to na Flashku ,a dam do supliku ;)
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 15.5.201510:50
Už v době pomalého konce DVD přestávalo smysl používat jakýkoliv podobný disk a že se dva nastupující formáty HD­-DVD a Blu­-ray neudrží, že jeden bude muset skončit tušil ledaskdo. A i když Blu­-ray vyhrálo, tak to bylo spíš vítězství kontumační, jelikož ani to se nijak extra nechytlo. Při cenách pevných disků, jejich rostoucí kapacitě a rychlosti internetu jsou tato média mrtvá.
Odpovědět0  0
TV77 (10) | 15.5.201511:30
Až na drobný detail, že jako kanál pro distribuci obsahu tato média stále nemají plnohodnotnou kvalitativně srovnatelnou náhradu. Všechny streamovací služby vyjdou při srovnání jako kompromisní odpad. Navíc k tomu potřebný širokopásmový internet ani není plošně dostupný. Tolik ke ­"zbytečnosti­".

Docela by mne zajímalo jak si představujete, že se po oslavovaném odchodu optických médií dostanete k technicky kvalitnímu, přehnanou kompresí nezprzněnému, obsahu. To budete hackovat datová centra studií, nebo privátní přenosové a distribuční trasy kin?
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 15.5.201514:58
Není to zbytečnost, je mnoho lidí a nazývejte si je jakkoliv, kteří budou chtít něco fyzicky vlastnit, takže filmy a záznamy koncertů budou na tomto typu medií vycházet. Jen by to mohlo už definitivně a skutečně pohřbít DVD formát.
CD nejspíš vydrží, na hudbu to pořád hudebníkům stačí. Je tu stále a přitom už existuje tolik jiných především streamovacích možností. Proto si myslím, že se chytne i Ultra HD Blu­-Ray byť v omezené míře.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 15.5.201517:02
No tak možná pro pár lidí z tisíce to nějaký přínos má, ale pro valnou většinu naprostá zbytečnost. Upřímně řečeno videa H.264 a H.265 tu jsou s námi už nějaký pátek a jsou naprosto dostačující. Uznávám, že kvalitního 4K obsahu zatím opravdu příliš není, ale že by vše ostatní byl vysloveně odpad? To bych tedy neřekl. Není problém zvuk DTS v 1080p při bitrate okolo 20Mps+. Upřímně řečeno beztak rozdíl mezi slabším Full HD videem a tím nejkvalitnějším rozezná jen hnidopich při hlubším zkoumání.
Velké části populace beztak stačí průměrná kvalita DVD a někteří se spokojí i s nižší.
Já nikomu neberu, když chce mít to nej, ale to co jsem svým příspěvkem chtěl říci je jen to, že je nesmysl pokračovat ve vývoji jakéhokoliv disku a mělo by se zaměřit na alternativní metody. To že chce někdo fyzicky vlastnit médium s obalem je sice hezké, ale neekonomické. Jen to zvyšuje náklady a zdražuje samotný produkt.
Co se týká dostatečně rychlého internetu, tak je pravda, že v mnoha místech jsou lidé odkázáni na mizerné připojení od laxních poskytovatelů, ale právě na to by se vývoj měl zaměřit a zkvalitnit tuto službu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.