reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Únik z Gigabytu napovídá brzký příchod 500-600W serverových procesorů

17.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Únik z Gigabytu napovídá brzký příchod 500-600W serverových procesorů
Z Gigabytu unikla roadmapa, která napovídá, jaká serverová řešení nás čekají v budoucnu. Pokud jde o spotřeby, jde vidět rostoucí tendenci a brzký příchod procesorů s 500W i 600W spotřebou TDP.
Na internetu se objevil zajímavý snímek z prezentace Giga Computing, což je serverová divize Gigabytu. Jde o roadmapu, která ukazuje spotřeby dnešních i budoucích serverových CPU a GPU řešení. Jak to tak vypadá, snížení spotřeb asi nemůžeme očekávat, v podstatě ve všech kategoriích dochází k nárůstu hodnot. V podstatě žádná z kategorií se tomu nevymyká a jde jak o CPU, tak i serverová GPU různých formátů (PCIe i SXM) a dalších kombinovaných řešení, jako je např. Nvidia Grace Hopper.
 
Intel Xeon
 
Na roadmapě tak vidíme, že dnešní procesory Intel Xeon se spotřebou TDP/PBP končí na 350 W, nicméně jejich MTP může být vyšší (např. Xeon X9-3495X má 350W PBP a 420W MTP). Od konce roku 2024 se u nových serverových procesorů Intelu počítá s dalším navýšením PBP, a to až na 500 W. Z toho se dá očekávat, že by se skutečná spotřeba při plné zátěži mohla dostat ještě výše. Kolik, to by bylo čistě jen hádání, ale asi by nás nepřekvapilo, kdyby se to pohybovalo někde okolo 600 W. Pokud jde o AMD, tam dnes vidíme 400W TDP, od poloviny roku 2024 bychom se měli připravit na to, že některé mnohojádrové serverové procesory by se spotřebou TDP mohly vylézt na hranici 600 W. Jak vidíme, u obou výrobců můžete v příštím roce očekávat překonání hranice 0,5 kW u TDP/PBP a reálné spotřeby v zátěži patrně pohybující se někde přes 600 W, možná až k 700 W (Socket SP5 ostatně podporuje max. 700 W).
 
Giga Computing roadmapa
 
Pokud jde o GPU, tak zde se Nvidia dnes u nejvýkonnějších řešení pohybuje na 450W TDP, AMD je na 350 W. Předpokládá se však, že od začátku příštího roku by se řešení od Nvidia měla dostat na 500W TDP, u AMD se hovoří o 400 W. Serverová řešení od Nvidie využívající formátu SXM jsou už dnes na 700 W (konkrétně Nvidia H100, která má v PCIe verzi jen do 350 W), u AMD jsme nyní u Instinctu MI250 na 560 W. Je zajímavé, že v roadmapě chybí Instinct MI300 s 600W TDP.
 
Nvidia má ještě procesor Grace Superchip (2× Grace CPU) nebo Grace Hopper (CPU Grace + GPU Hopper). Tabulka sice uvádí spotřebu 600 W u prvního, samotná Nvidia však uváděla 500 W, nicméně jako Grace Hopper se zde mluví o spotřebě 1000 W. Jak vidíme, spotřeba serverů v budoucnu spíše poroste, na druhou stranu roste i výkon a důležité je, aby rostla celková efektivita (aby výkon narostl více než spotřeba).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama