reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Na úvod dnešního dne tu máme velice zajímavou roadmap firmy Intel, jejíž příznivci mohou jen doufat, že jde o nějaký škodolibý podvrh. Pokud totiž ne, pak se v příštím roce dočkáme 14nm Comet Lake-S, pak Rocket Lake-S a 10nm CPU možná až v roce 2022.
honza1616 (3625) | 25.4.201914:39
Tak to Intel pěkně pos...
Jako největší zastance Intelu diky jeho nejvýkonnějším CPU ­(na jadro­) to teď vzdávám,
Mam i9­-9900k a vsechno odpovídá recenzím jenže práce kterou mi procesor odvádí je tak extrémně náročná že ji ani nikdo z oficialnich testerů nezmínil, a procesor je tak extrémně žravý kus křemíku ze už raději počkám na Ryzen 3000 ty uz maji být konkurence schopné diky vyššímu IPC a jestli se potvrdí cenovka 450$ za 16­-jadro tak to radši nakoupim komponenty na 2x Ryzen sestavu ktera treba nebude úplně TOP ve výkonu ale už určitě bude konkurencí, a určitě bude výhodnější poměr spotřeba­/výkon,
Navíc ta cena je prostě top, za cenu 3 Ryzen sestav bych mel jen 2 Intel počítače
Intel to asi chce opravdu pohřbít jestli se ta roudmapa potvrdí
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3360) | 25.4.201915:04
Ta roadmap nikde zatím vyvrácena nebyla, co vím, takže podle mě je reálná. Intel tak letošní nástup 10nm procesu možná splní, ale budou to omezená množství úsporných dvou a čtyřjádrových procesorů, ostatně v případě 14nm technologie to bylo podobné.

Spíš mě zaujalo, že ani po Comet Lake­-S ještě nemají být 10nm procesory, to stojí za zamyšlení. Ono to vypadá tak, jako by byl 14nm proces postupně tak vyladěn na vysoké takty, že v případě 10nm procesu se tomu Intelu zatím nedaří ani přiblížit a on by musel vypustit na trh CPU možná s více jádry, ale na nižších taktech, což se mu asi zrovna nechce. 5 GHz je ostatně vysoko položená laťka a all­-core turbo moderních Coffee Lake Refresh není o moc nižší. Zkrátka to nemusí být jen o celkové výtěžnosti.

Ještě bych taky upozornil, že pokud se dané roadmapy týkají Dellu a jde o Stable Image Platform, pak by mělo jít o procesory dodávané pro stavbu značkových počítačů a je pravděpodobné, že samotná CPU se do běžného prodeje na trhu dostanou o něco dřív. Ale velký rozdíl v tom samo nebude, prostě jsou to ještě dvě desktopové generace navíc.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 25.4.201912:50
A pak spíš rovnou 7 nm, které vyvíjí souběžně a které vypadá docela slibně.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 25.4.201914:56
Jenže tou dobou bude mít AMD už 5nm, ja sice chápu ze pro koncoveho zakaznika to nic neznamená a mělo by mu to byt jedno, protože pro nas je důležitější výkon a spotřeba a případně i cena kterou teda ja neřeším ale i tak je to technologicky posun ku prospěchu zmíněných vlastností. Dukazem je treba ještě i7­-8086k ktery he taky už po několikaletém refreshi a přesto je super konkurencí
Ale na 14nm už se není kam posunout, dukazem toho je i9­-9900k když se zpracovává AVX aplikace tak procesor musí omezovat frekvence na 4.3GHz aby byl system stabilní i pod vodním chlazením ­(vlastní praxe­)
A dalsi 14nm+++++++ refresh bude throttlovat už i na ostatních instrukcich, ne? A samotné AVX pujde pri zatížení vsech jader na 2GHz :­)­) ? Takove procesory nikdo nebude chtít.
Doufám ze ta roudmapa je opravdu jen fake, z mého pohledu to tak vypadá.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.