reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upcycling v praxi: baterky z koloběžek Lime skončí v reproduktorech Gomi

5.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Upcycling v praxi: baterky z koloběžek Lime skončí v reproduktorech Gomi
Doprava přechází na elektřinu a s tím se také objevují otázky, co s akumulátory, které už dosloužily. V případě elektrických koloběžek Lime je jednou z možností upcycling. Svůj druhý život mají najít v Bluetooth reproduktorech Gomi.
V posledních letech se stále více a více mluví o elektromobilitě. I když mnozí vidí problémy i tam, kde nejsou (nebo ne tak velké), jiní (zpravidla politici) je nevidí dokonce ani tam, kde doslova křičí. Asi nejpalčivějším problémem elektromobility jsou akumulátory. I když se to postupně pomaličku lepší a klesá zastoupení některých problematických materiálů, stále je jejich výroba ekologicky výrazně náročným procesem. Jednou z cest, jak tyto dopady snížit, je tzv. upcycling, tedy použití akumulátoru jinde a věnování mu druhého "života". Toho by chtěli dosáhnout tvůrci Bluetooth reproduktorů Gomi.
 
Reproduktor Gomi
 
Už jeho plastový obal je vytvořen z recyklovaného plastu (ze zhruba 100 plastových sáčků), takže nejenže odstraňuje plastový odpad, ale ani nevytváří nový. Otázkou je pochopitelně efektivita této recyklace. Podobně je to u akumulátorů. Ty totiž nebudou nově vyrobenými akumulátory, ale půjde o články typu 18650 z vysloužilých elektrických koloběžek společnosti Lime. Akumulátory tak nemusí projít energeticky náročnou recyklací, která je stále ještě v plenkách, ale mohou najít své místo v reproduktorech. Odloží se tak recyklace již existujících článků, která může proběhnout o pár let později (pravděpodobně o něco efektivnějšími metodami), navíc není potřeba vyrábět nové články. Pochopitelně ne všechny články se sem dostanou. Každý je pečlivě vyjmut, proměřen a jen ty schopné dalšího "života" budou použity. Zbytek půjde na recyklaci už dnes.
 
 
Samotný mono reproduktor Gomi nabídne 25W, přičemž lze párovat dva k sobě pro získání stereo zvuku. Výrobce také zajišťuje doživotní opravy, aby nikdy nemusely skončit na skládce (podobně tak učinilo nedávno Gitzo se svým ekologickým fotobatohem a stativem Légende). Akumulátor má vydržet na 20 hodin provozu a přes USB-C má být nabit za 2 hodiny. Každopádně akumulátor kvůli použití starších akumulátorů potřebuje pro stejnou výdrž více článků, než kdyby měl zbrusu nové akumulátory, což ho dělá těžším. K dispozici je na Kickstarteru za 129 britských liber (cca 4000 Kč) v rámci tzv. "early bid", resp. 179 liber (5500 Kč) po ukončení. Zbývá už jen pár posledních kusů, než se zvýší cena. Dvojice reproduktorů pak vyjde na 240 liber (7300 Kč) v rámci early bid, kde je ještě poměrně dost kusů, resp. 330 liber (10100 Kč) poté.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama