reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD

9.5.2008, Tomáš Černý, článek
Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD
Vlastníte postarší diskový MP3 přehrávač iriver H120 a přemýšlíte o koupi nového přístroje kvůli delší výdrži, nižší hmotnosti, rychlejší odezvě nebo větší kapacitě? Co byste řekli na upgrade pomocí výměny pevného disku za rychlou flash kartu a nové baterie?

Subjektivní posouzení změn a testy


Je to zvláštní, ale první věcí, které jsem si všiml, byla nižší hmotnost přístroje. Druhou, že se již neroztáčí disk, kterážto skutečnost byla dříve snadno pozorovatelná díky vibracím a časové prodlevě.

Doba od zapnutí přehrávače do spuštění přehrávání je přibližně 1 s, což je výrazné zlepšení. Se zapnutou TAG databází a souborovou cache původnímu disku tento proces někdy trval i 10-30 s.

Procházení hudebními soubory, spuštění přehrávání, seekování nebo přecházení mezi skladbami působí také svižněji. Přenosové rychlosti původního disku jsou možná vyšší, ale z důvodu šetření energie se disk často uspává a např. plynulý přechod na další skladbu je možný především díky 32MB cache, do které firmware průběžně další data nahrává. Při použití flash karet namísto disku tato nutnost odpadá. Dříve jsem se přistihl, že jsem raději náhodně mezi skladbami na disku, než bych našel něco, na co bych měl náladu, moc nepřecházel, abych raději šetřil baterii.

Použití obou karet A-DATA bylo naprosto bez problémů. V našich obchodech se pomalejší 32GB varianta prodává za podobnou cenu jako rychlejší 16GB. Při přehrávání a používání přístroje je rozdíl v rychlostech téměř nerozeznatelný, jediná pozorovatelná změna je při zápisu dat na paměť při připojení přes USB 2.0 rozhraní (vyjímání karty z přístroje za účelem nakopírování dat je nepraktické).

Ani v tomto případě se ale nejedná o nic markantního, zápis 5,28 GB hudebních souborů (typická velikost souboru 6-8 MB) trval 21:50 minut s rychlejší kartou, 29:55 minut s tou pomalejší.

Karta
Doba přenosu 5,28 GB
Rychlost [MB/s]
A-DATA 32 GB Speedy
29:55
3,01
A-DATA 16 GB Turbo 266x
21:20
4,22

Následují výsledky testování obou karet v přehrávači pomocí programu ATTO Disk Benchmark (napřed pro pomalejší a pak pro rychlejší kartu).




Testy výdrže


Pro testování výdrže baterie poskytuje Rockbox skvělý plugin, který periodicky monitoruje napětí a odhadovanou dobu výdrže. Data zapisuje do souboru, ze kterého se rychlým pohledem na poslední řádek dá zjistit doba výdrže, nebo ze všech dat nakreslit graf. Opakovaně se mi pro obě karty potvrdila výdrž přes 19 hodin (při opakovaném přehrávání jednoho alba; přibližně 200 kbps VBR MP3). Výsledek je to dobrý, od nově zvolené baterie jsem ale čekal víc (očividně prodejce kapacitu nadhodnocuje). Pro porovnání, výrobce pro originální 1300 mAh baterii uvádí výdrž až 16 hodin, já jsem na srovnatelných hudebních souborech s baterií před výměnou dosahoval kolem 10 hodin.




Závěr


Náhrada pevného disku v přehrávači iriver H120 CompactFlash kartou pomocí patřičné redukce se ukázala jako snadná a fungující. Existují sice SSD disky, které lze použít bez redukcí, ale jejich ceny jsou stále vyšší (i když právě společnost A-DATA nedávno uvedla nové disky v kapacitách až 64 GB a dvou různých rychlostech). Na druhou stranu CompactFlash karet je k dispozici velké množství a můžete např. efektivně využít své stávající karty, pro které třeba již nemáte jiné využití.

S flash kartou se i starší přehrávač stane atraktivnějším přístrojem s lepší výdrží a případně také i vyšší kapacitou, než měl původně. Alespoň v mém případě došlo i ke značnému zrychlení odezvy a celkově mám z přehrávače lepší pocit.



Zde uvedený postup se dá uplatnit i na další vhodné přehrávače jiných značek, zvláště různé Apple iPody – viz např. tento diskuzní příspěvek o modifikaci modelu iPod Mini (ten ani nepotřebuje redukci, protože původně používá CompactFlash-II microdrive disk).

Pro přehlednost ještě uvádím tabulku potřebných redukcí pro různé přehrávače podporované Rockboxem (zdroj):

50-pinový disk na CFApple iPod 1. až 4. generace, iPod Color/Photo
iriver H1xx a H3xx řady
iAUDIO X a M řady
Toshiba Gigabeat F řada
40-pinový disk s ZIF konektorem na CFApple iPod Video 5G/5.5G
iriver H10
Toshiba Gigabeat X řada
Bez adaptéruApple iPod Mini 1. a 2. generace
reklama