reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UPS a Matternet vypouští drony pro nemocnice

27.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
UPS a Matternet vypouští drony pro nemocnice
Přeprava medicínského nákladu je životně důležitá. Musí být provedena kvalitně a rychle. Auta jsou v dnešním provozu pomalá, a tak společnosti UPS a Matternet zkouší službu dopravy mezi nemocnicemi pomocí dronů.
Drony mohou mít hodně užitečných nasazení, nemusí být nutně určeny jen pro zábavu. Pokud si odmyslíme armádu, kde je vývoj dronů hodně vepředu, rýsuje se tu i nasazení pro dopravu zásilek, a to ať už těch běžných (např. v podání Amazonu), tak i speciálních, což může být např. doprava lékařského materiálu. Nemocnice už zkoušely dopravu orgánů pro transplantaci a nyní přichází společnosti UPS a Matternet, které spustily projekt dopravy lékařských věcí (příkladem mohou být různé vzorky, krev,...) v rámci nemocnice WakeMed v Raleigh v Severní Karolině.
 
UPS dron
 
Na projekt bude dohlížet North Carolina Department of Transportation a Federal Aviation Administration (FAA). Zatímco doprava auty v rámci celého areálu budov může zabrat až 30 minut, v podání dronů to v srpnu loňského roku, kdy proběhly první testy, nemocnice zvládla za 3 minuty a 15 sekund. K testu byl využit dron M2 Quadcopter společnosti Matternet, přiemž se hovoří o doletu 12,5 míle (20 km) a nosnosti 5 liber (cca 2,3 kg). Dron bude létat na předem vybraných trasách, a přestože bude autonomně řízený, na jeho let bude dohlížet trénovaný operátor.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama