reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

U.S. Navy má novou autonomní loď Austal EPF-13, bez člověka vydrží 30 dní

2.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
U.S. Navy má novou autonomní loď Austal EPF-13, bez člověka vydrží 30 dní
Americké námořnictvo získalo novou loď do své flotily. Jmenuje se USNS Apalachicola (EPF-13) a jde o loď od společnosti Austal. Zajímavá je především tím, že je autonomní a dokáže sama plout po moři po dobu 30 dní.
U.S. Navy (americké námořnictvo) má ve své flotile nový přírůstek. Jde o loď USNS Apalachicola (EPF-13) a stojí za ní společnost Austal (ve spolupráci s firmami L3Harris a General Dynamics Mission Systems). Na délku má 103 metrů a jde o loď třídy Spearhead umožňující také přistávání a vzlet letounů s vertikálním startem jako např. V-22 Osprey. Pojme 41 námořníků a 104 dalších lidí, nicméně na krátké vzdálenosti může posloužit i k přepravě až 312 vojáků. Max. rychlost dosahuje 40 uzlů (74 km/h), nicméně to není na novince to nejzajímavější. Tím je fakt, že v tomto případě jde o plavidlo, které je autonomní.
 
USNS Apalachicola (EPF-13)
 
EPF-13 je konstruována tak, aby vyžadovala minimální zásahy člověka a umožňuje i plně autonomní kontrolu. Systém MCS (Machinery Control System) sám monitoruje stav lodi, připravenost k misi a podle výrobce může zůstat na moři bez ovládání člověkem až po dobu 30 dní. Projekt měl ukázat, že i stávající návrhy lodí lze přepracovat tak, aby vznikla autonomní plavidla pro armádu. EPF-13 byl v posledních měsících před předáním námořnictvu 5krát na moři, aby byly otestovány všechny systémy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama