reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Připravovaná kryptoměna Libra leží americkým politikům hodně v žaludku a idea toho, že by ztratili kontrolu nad financemi, se jim ani trochu nelíbí. Připravují tak už zákon, který tvorbu nových kryptoměn pro vybrané společnosti postaví mimo zákon.
Choakinek (1548) | 18.7.20190:03
1­) Ten obrázek je mystifikační. Ten zákon nijak neovlivňuje existenci typů kryptoměn z obrázku ­(Bitcoin, Litecoin, Ethereum­) ani vznik nových podobných. Tento typ kryptoměny ­(jako je třeba Bitcoin­) může vytvořit i takřka nemajetný jednotlivec působící dokonce i v anonymitě.

2­) Ty důvody pro vznik zákona jsou pochopitelně lži. Ten zákon má jedinou funkci ­- udržet monopol státu v měnové oblasti a tedy udržet z toho vyplývající moc a vliv státu na společnost.
Odpovědět2  2
petrib (151) | 18.7.201922:42
Co třeba měnová stabilita? To jsou také lži?
Pořád si ještě myslíte, že si stát může tisknout nové peníze jak někoho napadne?
Odpovědět1  1
Choakinek (1548) | 18.7.201923:52
O měnové stabilitě není v článku ani slovo.
Odpovědět0  0
petrib (151) | 19.7.201923:08
No a ptal se vás na to někdo?! Zněla otázka: najděte v článku slovo o měnové stabilitě??? Máte dost problém s chápáním psaného textu a obecně s chápáním širších souvislostí. Za to víte a šíříte jako kafemlejnek svoji ­"pravdu­", jak se mocní bojí o svůj monopol na moc. .
Dokud si kryptoměnu používá ­"pár­" geaků a spekulantů, tak je to všem ­(kromě kriminalistů, kteří řeší praní peněz­), naprosto volný a ani se neobětžují nějakou regulací. Ale u FB s miliony uživatelů je to jiná třída. Kdo bude ručit za vklady? ... Vaše představy o měnovém bankovnicví jako od Hurvínka zkříženého s Neználkem :­-­)­))
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 19.7.201923:50
Ok, dobře.

No, výraz ­"měnová stabilita­" je jen zcela nekonkrétní žvást. Tak mi napište, co konkrétního si pod tím představujete a pak rád odpovím.

Jinak nevím, asi každý čteme nějaký jiný článek. Já v něm čtu, že se vláda snaží něco zakázat ještě předtím, než to vůbec vzniklo, nečtu v něm, že se vláda snaží najít řešení v tom, kdo bude ručit za vklady.
Odpovědět1  1
petrib (151) | 20.7.20196:14
To určitě Hurvajs. Do teď jste se odpovědím na všechny položené otázky slizce a žvanivě vyhnul. A ani wiki jste očividně nenavštívil https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/M%C4%9Bnov%C3%A1_politika a najednou přestanete slovíčkařit a šířit demagogické žvásty?!
Opravdu máte chápání s psaným textem a znalostmi. Protože kryptoměny může v USA emitovat kdokoliv a je jich celá řada. Návrh se zaměřuje na velké technologické společnosti ­"podobné společnosti nemohou vytvářet, udržovat a provozovat digitální prostředky, které by mohly být široce využívány jako prostředek ke směně, ukládání hodnoty nebo podobné funkci, neboť definovat takové prostředky a spravovat je, je záležitost FEDu­".
Proč by vláda měla řešit ručení za vklady na FB? Je snad FB banka? Má bankovní licenci? Splňuje podmínky bankovní regulace? Ne, FB se snaží najít další zdroj monetarizace své služby.
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 20.7.201921:38
1­) Viz kniha ­"Peníze v rukou státu­" ­(k dispozici volně ke stažení na internetu ve formátu PDF­), kapitola ­"Jak centrální banka „pečuje o měnu“?­", str. 15 až 22.

Čili chcete­-li znát můj názor, tak tedy, to co si představujete pod pojmem ­"měnová stabilita­" není třeba přímo lež, ale pokrytectví zcela určitě ano.

2­) Problém s pochopením textu máte asi Vy. Já jsem psal ­"... Já v něm čtu, že se vláda snaží něco zakázat ještě předtím, než to vůbec vzniklo...­", tj. se snaží zakázat to, co je uvedeno v článku ­- tedy kryptoměny velkých technologických společností, o žádném plošném zákazu kryptoměn jsem nic nepsal.

A tady opakuji, že to je proto, že:
"... zákonem chce udržet monopol státu v měnové oblasti a tedy udržet z toho vyplývající moc a vliv státu na společnost...­" jak jsem uvedl v předchozím příspěvku.

Ale což, nakonec je to jen návrh a je hodně pravděpodobné, že takový nesmyslný zákon socialistů v USA ­(tzv. Demokratů­) nebude nikdy schválen.
Odpovědět1  1
petrib (151) | 20.7.201923:08
Opět jste neodpověděl na položené otázky. Kromě jedné, ta stojí za to. Stabilita měny je pokrytecví?! Gooood. To se pozná znalec.
Takže máte tedy svoji jedinou pravdu, kterou opakujete jako kafemlejnek, nebo spíše Goebbels, a ostatní jsou lháři a pokrytci. Zatím co vy jste letadlo. Doslova. Jako BTC. Bombastické prázdné žvásty.
Vzdycky když si chce nějaký namyšlený blbeček dodat důležitosti, tak začne tvrdit, že se ­(ho­) vláda bojí, cítí se ohrožena a podobné nesmysly. Přitom se ani nezajímá, ve kterých státech je BTC zregulován a příběhy Mississippské společnosti nebo Enronu nejspíš nečetl nebo nepochopil.
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 22.7.201923:37
Bože!!! Četl jste to? Díval jste se na přiložené grafy? Kde tam vidíte stabilní cenovou hladinu cca od 70. let 20. stol.?

Já nemám žádnou SVOJI pravdu, já tu knihu nepsal :­-­).

"... že se ­­(ho­­) vláda bojí, cítí se ohrožena...­"

Tak o tom nic nevím. Naopak spíše tvrdím, že se cítím být vládou ohrožen a bojím se jí, mám z ní strach.
Odpovědět0  1
petrib (151) | 23.7.20197:50
Mno, v minulé diskusi jste psal, o chrochtajících prasátkách, jak se budou bránit změnám, aby nepřišla o moc. Takže mají logicky obavu tj. strach. A teď se z toho vyvinul váš subjektivní pocit.
Chtělo by to více informovanosti o realitě, místo fantazií a fantasmagorií ­(třeba té o neomezeném financování­). Když už máte rád grafy, srovnejte vámi nabízené grafy s vývojem BTC, stačí během pár let.
Ve vaší slizké manipulativní argumentaci si vybíráte jen to, co se vám zrovna hodí. O pár příspěvků taky píšete ­""měnová stabilita​­" je jen zcela nekonkrétní žvást­", ale oháníte se publikací, kde jsou jí věnované celé kapitoly. Ekonomika JE společenská věda, ale ta odkazovaná publikace, kde autor dochází k mnoha nepodloženým závěrům, už zavání politicou ekonomií, kdy jsou ideologie a subjektivní názory nadřazené nad realitou a důkazy. Jenže to byste to musel číst kriticky a ne jen ad­-hoc hledat něco pro podepření vlastního mylného názoru.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 24.7.20190:31
No, nazýváte mou argumentaci slizkou a a manipulativní, protože nejste schopen uznat porážku, když má argumentace obrátila Vaši argumentaci v prach :­-D.

"Když už máte rád grafy, srovnejte vámi nabízené grafy s vývojem BTC, stačí během pár let.­"

:­-D...

S radostí. Cena Bitcoinu sice není stabilní, ale historicky, zatímco cena FIAT měny se ředí a ředí, cena BTC roste a roste :­-D. Takže bohužel, ani tady Vám to nevyšlo :­-­).

Navíc se bavíme o ceně BTC vyjádřené ve FIAT měně. Zcela prokazatelně ­- cena FIAT měny klesá v důsledku rostoucí zásoby FIAT měny, což je proti BTC zásadní rozdíl, v případě BTC je nestabilita ceny vyjádřená ve FIAT měně způsobena výhradně obchodní činností, nikoliv nárůstem jednotek BTC. Nyní tam nějaký nárůst je, tak to bylo naprogramované, ale prostě platí, že v roce XY se počet jednotek zastaví na čísle 21 000 000 a pak už nepřibude ani jeden Satoši. To je pozitivní vlastnost, která je FIAT měnám vzdálená jako Zemi okraj vesmíru :­-­).
Odpovědět0  1
petrib (151) | 24.7.20197:51
Nepřekvapujete a jako správný věřící zůstáváte neochvějně u svých vlhkých fantazií. Realita je taková, že BTC jako deflační měna nikdy nebude široce rozšířena pro běžné platby, důvody viz. minulá diskuse.
Když už jste publikaci Murray N. Rothbard, PENÍZE V RUKOU STÁTU, vyštrachal: přečtěte si ji celou. Narazíte v ní na mnoho další pojmů a alespoň si rozšíříte trochu obzory a základy terminologie, abyste se nemusel ztrapňovat hláškami ­"No, výraz ​­"měnová stabilita​­" je jen zcela nekonkrétní žvást.­"
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 25.7.20190:01
Dobrý, to nemá cenu. Beru to, jako že jsem vyhrál.

"Peníze v rukou státu­" jsem pochopitelně před několika lety četl úplně celou. Považuji ji samozřejmě za naprosto geniální knihu. Autor knihy ­- M. Rothbard v ní ­(mj.­) myšlenku centrálního bankovnictví v podstatě obrátil v prach.
Odpovědět0  1
petrib (151) | 25.7.20198:19
Ano, vaše úvahy nemají cenu. Věříte nepodloženým tvrzením, nejste schopen samostatného kritického uvažování a argumentace, ignorujete realitu a opakujete ­"svoji pravdu­" jako kolovrátek. M. Rothbard je taky geni­(t­)ální, věští pro západní ekonomiky návrat ke zlatému standardu nebo hyperiflaci. Generalizováno, je to jen další liberál ­(?­) předvídající katastrofické zítřky pro západní ekonomiku a ono už to je 30 let od vydání této publikace a pořád nic moc. Slovo cíl sice použil mnohokrát, ale termín inflační cíl nikoliv. Hodnota jeho nepodložených závěrů je na úrovni novinového komentáře, jen je ze čtyř sloupků roztažená na paperbrack.
Tipuji, že návrh na omezení emitování kryptoměn pro velké technologické společnosti, zmiňovaný v článku, má velkou šanci projít, protože kauzy jako Enron jsou ještě v živé paměti a FB u amerických zákonodárců není pro sběr a bezohlednou monetarizaci osobních dat uživatelů zrovna nejoblíbenější.
Tohle mi připomíná scénku s Černým rytířem z MP a Svatý grál . Cože jste vyhrál? Tahacího kačera? :­-­)­)­)
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 27.7.20198:16
"... předvídající katastrofické zítřky pro západní ekonomiku a ono už to je 30 let od vydání této publikace a pořád nic moc...­"

Tak jestli nevidíte, jak ­"plíživá­" inflace rozežírá společnost, tak to snad abyste konečně otevřel oči ­(nejste­-li tedy slepý­).
Odpovědět0  1
petrib (151) | 27.7.201910:48
Zkuste si vyhledat termín inflační cíl. Upozorňuji ale, že v Rothbardovi jsem ho nenašel. Buďto je stejně neinformovaný nebo manipulativní jako vy trupíku.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 27.7.201913:33
Ano, inflační cíl je mylná měnová politika. Co tam máte dál?
Odpovědět0  1
petrib (151) | 28.7.201910:41
Na ilustraci o jak kvalitní zdroje se opírá vaše slepá víra to stačí.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 28.7.201922:26
Melete úplné nesmysly!

Dal jsem Vám zde zdroj, který na grafu zcela jasně exaktně ukazuje, jak oproti minulosti roste inflace někam do nebes, to jste v podstatě jakoby přešel, no a pak jste vytáhl termín ­"inflační cíl­".

Jako pochopitelně, kdyby byly měny v rukou politiků, dávno bychom zažili hyperinflaci, v tomhle ohledu je řízení měnové politiky ponechané na centrální bance bezpochyby mnohem lepším rozhodnutím, jenomže proti zlatému standardu ­- systému, který vznikl na volném trhu ­- centrální bankovnictví zcela jasně selhává ­- viz ten graf, který je pak v textu popsán slovy:

"... a že s trochou nadsázky se dá říci, že jediné, co bylo na cenové hladině „stabilizováno“, byl její takřka nepřetržitý růst...­"

Takže si nějaký ­"inflační cíl­" můžete strčit ­"někam­" ;­-­).
Odpovědět0  1
petrib (151) | 28.7.201923:40
Takže jste základní nástroj centrálních bank, který je uvedný v každé výroční zprávě a diskutovaný i kritizovaný, prostě nepochopil.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 29.7.201922:22
Ok, tak ne :­-­). Tzv. inflační cíl se aplikuje řadu let ­(v různých zemích­), já vidím výsledek na grafu a to mi prostě stačí.

Opakovaně píšete jaksi v hádankách. Buďte konkrétní. Chápete tedy mírnou inflaci nebo inflaci rozloženou do několika let jako pozitivní efekt?
Odpovědět0  1
petrib (151) | 30.7.201923:34
Jaká hádanka? Inflační cíl je standardní nástroj centrálních bank. Vynechat ho při pojednání o měnách a řízení jejich oběhu ­"státem­" je zásadní nedostatek, neznalost nebo úmysl.
Osobně považuji bránění se deflaci ­(obvzlášť, když jsou ve spotřebním koši produkty, které masovou sériovou produkcí prostě zlevňují­) za každou cenu i za cenu intervencí za učebnicovité školometské opatrnické počínání. Ale na moji odpovědnost to nejde. Např. 2% každoroční inflace pak dá onen hrozitánský graf. Peníze jsou jen jeden z nástrojů ekonomiky. Smyslem, podle mainstreamového diskursu, není prosté hromadění peněz, ale jejich reinvestování a tedy váš ­"nucený oběh­". Kdo se nechce zůčastnit může hromadit zlato, BTC, ... dle libosti a vkusu každého soudruha nebo soudružky. Zatím to funguje a centrální banky ustály i značné průšvihy ­(2008, Řecko, ... ­).
Proto myslím, že vláda USA nebude nečinně přihlížet něčemu, co by mohlo řádově překonat průšvih s Enronem. Uvidíme po prázdninách, jak dopadne hlasování.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 2.8.201923:11
No jo, tak jsme doma. Vy prostě jedete podle ekonomického mainstreamu. Já jedu na jiné vlně. Tak nelze úplně říci, že by byl ekonomický mainstream primárně mylný, jenom prostě není detailní. V ekonomice probíhá třeba ­(­"plácnu­") 80% dějů ­(nelze to moc vyjádřit takhle procentem, ale je toho opravdu hodně­), které není schopen ekonomický mainstream vůbec popsat, poznat, prostě nic. Pokud bych měl být konkrétní, tak touto vlastností je pak prostě ovlivněn pohled třeba na termíny, které jste uvedl v předchozím příspěvku, např. tedy na deflaci, ­"hromadění peněz­" atd.
Odpovědět0  1
petrib (151) | 4.8.20195:13
Tak to bylo opravdu plácnutí. Resp. opět docela ­"odvážné­" tvrzení bez důkazů, jo v tom ujíždíte ... realitě.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 4.8.201914:13
Když to vezmu velmi obecně: Smyslem ekonomického mainstreamu není ­(zpravidla­) vystavit státní zásahy kritice, smyslem rakouské školy je přesný opak. Proto třeba až centrální banky zavedou většinově záporné úrokové sazby, budou se členové bankovních rad plácat po ramenou a říkat ­"jak to zase zvládli­", zatímco pro rakouskou školu to bude pouhé dosažení dalšího bodu na programu konce, který odhadli už před mnoha desítkami let.
Odpovědět0  1
petrib (151) | 4.8.201918:00
Takových odhalovačů konců už bylo.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 4.8.201921:26
To je pravda, je jich dost a často jen plácají nesmysly.

No, ­"odhalovači konců­" ze stáje rakouské školy jsou jiní:

Jistý L. v. Mises odhalil konec socialismu v tzv. Východním bloku ­(za což pak Hayek dostal tzv. Nobelovu cenu za ekonomii­). No a vidíte, stalo se to ;­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.