reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Bidenova administrativa pokračuje s rozšiřováním černé listiny čínských firem, se kterými mají americké společnosti zakázáno obchodovat. Nyní jde o známé společnosti Phytium a Sunway, které vyrábí procesory pro HPC. 
Georgeek_shw1 (3) | 2.5.202122:58
Vážení,

řekl bych, že místo 93 TFLOPS má být 93 PFLOPs.

Jinak za mě perfektní, díky.
Odpovědět0  0
pfranta (74) | 9.4.202116:05
"Phytium ani Sunway tak nebudou mít přístup k potřebným americkým softwarovým nástrojům Electronic Desigh Automation ­(EDA­) a jiným­"

A ono to nepůjde nějak ojebat?
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 9.4.202119:16
Všechny tyhle americké kejkle způsobí jen rychlejší rozvoj čínských technologií a v důsledku méně peněz pro americké firmy.

Taky se může stát, že čím dál víc států začne na americké zákazy kašlat ­- až v tom jednou USA zůstanou samy.

Mimochodem, Čína uzavřela smlouvu s Íránem a bude si v něm budovat vojenské základny.
Odpovědět7  0
wrah666 (6205) | 9.4.202120:40
JAsně, že to jde oj.. Poměrně snadno a v rámci peněz, co stojí výroba čpů velmi snadno a levně. Program se dá cracknout, dekompilovat, zkopírovat, nebo v nejhorším případě získat pomocí průmyslové špionáže. Akorát, že pak amíci zas budou blít svá moudra o dučevním vlastnictví. Jenže to má dva drobné problémy. Za prvé to Čínu vysloveně vybízí k tomu, aby vyřešila Tajwanskou otázku.­(invazí­) A za druhé, a to se týká i nás: Sankce to nedovolí vyvážet ­"na západ­". Takže ­"západ­" o tyto nové technologie přijde. Nakonec skončíme za opicemi a budeme jen zírat, jaké přístroje a vybavení mají laborratoře a univerzity v Číně, africe, jižní americe, JV asii atd. ­(Krásný příklad jsou například včera zmíněné výpočetní akcelerátory, které již vstupují do výroby, nebo 5G. Kdyby Čína neplatila jeho vvýoj, tak kdo ví, kdy by vzniklo.. A ještě veselejší bude, pokud se ­"naturalizovaní číňané­" z různých výzkumných týmů začnou prostě vracet do Číny..
Odpovědět6  1
Akuh (1099) | 10.4.20212:54
O Tajwan se čína nepokusí. Mohlo by se totiž stát že příjdou prakticky o půlku průmyslu. Tajwan si udržuje střeli dostatečného doletu na likvidaci čínských průmyslovích center. A pokud by byly dost zoufalí tak můžou cílit na tři soutězky a tím zasáhnout města i s jejich průmyslem.
Prakticky Tajwan nedokáže odrazit invazi ČLR, ale ČLR nedokáže zabránit Tajwanu srazit ekonomiku ČLR na kolena, případně ČLR způsobit masivní ztráty na životech. Je to prakticky vzájemné zaručené zničení a do toho ani komunisti nepůjdou.
Odpovědět2  3
wrah666 (6205) | 10.4.20213:58
Záleží jen na míře amerických lumpáren. Pokud se Čínu povede ­"úspěšně­" zahnat do kouta, tak jí prostě nic jiného nezbyde.
Odpovědět0  2
Akuh (1099) | 10.4.202112:30
V který okamžik by se číně vyplatilo přijít o alespoň půlku jejího průmyslu a desítky milionů lidí? Tohle by tu zemi prakticky zničilo jak ekonomicky, tak ji udělalo neudržitelnou politicky.
Odpovědět0  3
wrah666 (6205) | 10.4.202115:51
Pokud z toho průmyslu přinejmenším podstatnou část nevbudou kvůli USA lumpárně moci využívat a vyvážet. A navíc ­"půlka­" je totální nesmysl. I kdyby tam nebyla PVO, bude to s bídou v řádu jednotek procent. A víc, než by se zničilo se na TW zabaví. Problém není ekonomický, natož vojenský. Problém je čistě politický, protože pak budou demokrati rozhořčeně kvíkat, vys.írat petice, vyzývat k bojkotu a podobné blbiny. Koneckonců stačí se podívat an blbečky vyznávající svobodný Tibet.. ­(a strašně lituji, že je není možné do toho historického a úchvatně ­"svobodného­" Tibetu poslat strojem času. Aby si mohli odzkoušet v jak neskutečné vbídě žilo obyvatelstvo, kolik z nich byli otroci, že bylo cca 90% lidí negramotných atd. Ano, svoboda. Pro pár šlechticů. Lámové v klášteře také žádnou nemají..

PS: Víš, jak se DALAJ láma stal dalaj? Nejvyšším? Prostě, ten představitel ­"náboženství míru­" vzal armádu svého kláštera a všechny ostatní kláštery spálil a všecchny, kdo ho neuznali za šéfa zabil.. Ale vysvětluj tohle lidem jako piráti, nebo topka.. Mozky vypatlané, historie je nezajímá...
Odpovědět6  2
Akuh (1099) | 10.4.202116:44
Vážně nesmysl? Taiwanu z velké části stačí zničit jeden jediný konkrétní cíl. Přehradu tři soutězky. V obraných plánech Taiwanu a Indie tenhle krok už je nějakou dobu. Nemusíš zlikvidovat průmysl nepřítele bombamy, když nepřítel jako politické propagandistické gesto postavil největší přehradu světa tak, že po proudu od ní jsou města s 400 miliony lidí a velkou koncentrací průmyslu přímo tak, že velkou část toho zaplavíš zničením přehrady raketami dlouhého doletu. A tím způsobíš humanitární kryzi kterou budou muset řešit ­- armáda.
Neřkám že politický tlak nehraje žádnou roly, ale ty silně podceňuješ možnosti napáchat škody.

O tibetu se nebavíme, tak ho sem netahej.
Odpovědět1  1
hurvinek (63) | 10.4.202117:33
Jistě by bylo v duchu konstruktivní kritiky a vzdělávání vhodné uvést zdroje, jak Dalajlama vraždí konkurenty a vypaluje chrámy. Na internetu jsou bohužel hlavně informace o genocidě Číňanů, jejich zvěrstvech a vraždění stovek tisíc Tibeťanů. Na tomto webu se vyskytují hlavně inteligentní a rozumní lidé, kteří toho třeba tolik o historii nevědí a rádi se poučí.
Odpovědět2  2
scratchy27 (265) | 10.4.202121:15
To ze se na internetu muze projevovat kazdy kdo dosahne na klavesnici zacina byt fakt problem...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.