reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA mají spadeno na ruské těžaře Bitcoinu, chystají proti nim sankce

22.4.2022, Jan Vítek, aktualita
USA mají spadeno na ruské těžaře Bitcoinu, chystají proti nim sankce
Americké Ministerstvo financí ohlásilo svůj plán vytvořit nové sankce namířené proti těžařům Bitcoinu operujícím v Rusku. To pochopitelně spadá do celé snahy ekonomicky postihovat Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. 
Ministerstvo financí USA tak dle CNBC nezapomnělo ani na kryptoměny a rozšířilo sankce namířené proti Rusku i o ně, respektive o tu nejvýznamnější z nich. Jde tu o součást plánu omezovat ruskou ekonomiku, přičemž v něm kryptoměny dosud stály stranou. 
 
 
V Rusku přitom funguje velká základna těžařů Bitcoinu a pokud jde o čísla za minulý rok, těžba se v této zemi rozšířila s podílem 11,2 procenta. To dává Rusko na třetí místo po USA a Kazachstánu, přičemž právě USA už mají zdaleka největší, více než třetinový podíl, který vzrostl na úkor Číny. Ta ještě před rokem v těžbě Bitcoinu naprosto dominovala, ale poté, co zasáhla tamní vláda, se celý její podíl vypařil, respektive se těžaři spíše přesunuli právě do USA, Kazachstánu, Ruska a významný podíl má i kdysi nevýrazná Kanada. 
 
Brian Nelson (Under Secretary for Terrorism and Financial Intelligence) nyní tvrdí, že velké ruské těžební farmy, které pronajímají své kapacity zájemcům z celého světa, pomáhají Rusku monetizovat jeho přírodní zdroje. USA přitom nemají možnost, jak je omezovat pomocí sankcí na úrovni samotných kryptoměn a příslušných transakcí. Mají ale možnost využít stejné postupy jako proti jiným ruským firmám, čili takové, které se týkají FIAT měn a importu technologií do Ruska. 
 
Americké Ministerstvo financí se tak zaměřilo například na společnost BitRiver, která se specializuje na těžbu Bitcoinu s využitím hydroelektráren a v Rusku zaměstnává na 200 lidí ve třech kancelářích. Čili i když USA nemohou nijak ovlivnit kryptoměnové transakce, mohou omezit vybrané firmy, které už nebudou mít přístup k potřebným technologiím a omezeny budou jejich dolarové transakce, tudíž i tak jsou zranitelné a jde tu i o pokrytí všemožných vektorů, s jejichž využitím mohou Rusové zmírňovat dopady jiných sankcí. 
 
The Conversation přitom upozorňuje na to, že Rusové už během března začali mnohem více utrácet své rubly za Bitcoin a jen během prvních dvou březnových týdnů utratili za tuto kryptoměnu 2,6násobek obvyklého objemu. To však bylo ovlivněno i pádem hodnoty rublu a jde tu samozřejmě rovněž o snahu běžných lidí zachránit své úspory. 
 
V dlouhodobějším horizontu ale mohou sankce USA zařídit spíše další exodus těžařů, což není tak těžké si představit vzhledem k tomu, že jeden už v mnohem větším měřítku nedávno nastal. Čína se totiž ještě na podzim roku 2020 podílela dvěma třetinami na celkovém bitcoinovém hashrate a nyní už je dávno na nule.  


reklama