reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Americké Ministerstvo financí ohlásilo svůj plán vytvořit nové sankce namířené proti těžařům Bitcoinu operujícím v Rusku. To pochopitelně spadá do celé snahy ekonomicky postihovat Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. 
Choakinek (1548) | 23.4.202210:11
Naštěstí význam USA ve světě rok od roku stále více klesá. Brzy už půjde jen o pověstného pejska, co štěká, ale nekouše ;­-­).
Odpovědět4  4
wrah666 (6205) | 23.4.202210:33
Akorát se bojím, že než aby přiznali, že ­"demokracie­" je omyl a žili jako normální a slušní lidé, tak spíš vyvolají třetí světovou. Ostantně, oan možná už začala. Nejnovější pitomý nápad z Kyjeva byla žádost ­"Spojencům­" aby dodali něco, čím by šel zničit most na Krym. A pokud se jim to povede, Kyjev zmizí z mapy a jaderná válka bude víceméně jistá. A celé tohle je jen intrika USA.. Budou škodit, dokud dýchají.
Odpovědět7  4
Choakinek (1548) | 23.4.202210:43
Problém je, že konflikt na Ukrajině se USA hodí skvěle do krámu. Umí totiž dokonale odpoutat pozornost od problémů socialistického globalismu.

Stejně je to takové zvláštní, jak konflikt na Ukrajině tak plynule navázal na Covid­-19 divadlo ;­-­).
Odpovědět3  6
wrah666 (6205) | 23.4.202211:15
Však také ta ­"náhoda­" vyšla na pěkných pár miliard dolarů :­)
Odpovědět2  5
scratchy27 (265) | 23.4.202211:44
A co takhle příčina a následek? Chytáme se? Ne?
rus po druhé napadl svrchovanou zemi a rozkaz k tomu dali...Wait for IT... Američani? Jako vážně?

Je s váma kluci fakt zábava, za všechno může US, my jsme jejich vazalem, bojíte se aby naše závislost na nich nerostla...ale to že jsme 100% závislý ­(energetický­)na rusku je cajk.

Btw napadlo vás někdy proč je ruský Gazprom ztrátový nebo přinejlepším ne zrovna v dobre kondici, když je to spol která zobchoduje většinu ene. zasob ruska, když už jsme u těch náhod?
Odpovědět4  2
wrah666 (6205) | 23.4.202213:01
Příčin tam byla celá řada. A následek je myslím dost nehezký.
(Jasně, gazprom je ztrátový. Jasně. Rusové plyn těží a prodávají jen proto, aby si hodní lidičkové měli čím topit. jasně..­) Nevím, cos kouřil, ale určitě by to šlo dobře prodat na černém trhu..
Odpovědět0  3
scratchy27 (265) | 23.4.202217:19
Tak si to pojdme rozebrat, shodneme se snad na tom ze Gazprom je akciovka, vid? Kapitalizece Gazpromu byla :
v roce 2007 ­- 360 mld USD
v roce 2010 ­- 150 mld USD
v roce 2014 ­- 60 mld USD
v roce 2017 ­- 50 mld USD

Duvod proc se to deje, a to je to co mela byt odpoved, je ze v roce 2009 doslo k neskutecnemu provazani se statem a z Gazpromu se stala ne soukroma akciova spolecnost, jejiz hlavnim smyslem je generovat zisk, ale paka Putinova rezimu, ktera je dlouhodobe manipulovana vladou... Jeji vice nez nejasne financovani a ­"zahadne sebevrazdy­" jejich predchozich clenu managementu, nezvladnute investice ­(podlozene pujckami­) pro megalomanskou vystavbu, atd, atd.

Takze ano, Gazprom je velmi ztratovou spolecnosti s ne zrovna malou pravdepodobnosti spatneho konce.
Odpovědět3  0
Choakinek (1548) | 23.4.202213:31
No, já jen píšu, že se hodí do krámu.

Hlavním viníkem je samozřejmě Rusko, neboť Rusko konflikt invazí začalo, jenomže to ani zdaleka není jediný problém v této věci.

Další problém je trvání toho konfliktu. Jestli skončí mírem např. do konce května, tak lze říci, že se konflikt sice prodlužoval více než dost, ale ještě lze asi říci budiž.

Když ovšem neskončí třeba ani v prosinci, tak to už bude přeci jenom hodně divné.

Hodně se v té věci adoruje význam Zelenského. Mně tedy osobně přijde, že tenhle člověk ­"svou­" zemi ničí. Vám přijde v pořádku klást podmínky v předem prohrané válce tak, že konflikt už trvá v podstatě dva měsíce?
Odpovědět3  2
scratchy27 (265) | 23.4.202217:42
O tom jestli se to nekomu hodi, muzeme my maximalne tak spekulovat. Nevim to ani ja, nevis to ani ty. Na 100% to vi jen wrah a pak akteri toho konfliktu.

Kazdy konflikt muze skoncit pokud :
a, agresor prestane utocit
b, obrance se prestane branit

Ja bohuzel nevidim ani jednu z techto moznosti v dohledne dobe jako realnou. Dohoda se neda uzavirat s pistoli u hlavy. A i kdyby se nejakou nahodou ted obrance stahnul a uznal prohru, obavam se, ze to zadela na neskutecne problemy do budoucna.

ad Zelensky, ano, oni jsou v te valce all in a jde jim o vsechno. Trochu me desi ze se na toto vubec ptate, sakra, agresorovi se preci nesmi ustupovat. Co by mel jako delat? Stahnout krovky jen kvuli tomu ze na ne nezautocila Albanie ale rusko? Prece uz vsichni vime ­(a Ukrajina si to v nedavne minulosti zazila casteji nez my­) kam ustupovani agresorum vede...

A pokud myslite, ze konflikt prodluzuje zapad tim, ze na Ukrajinu dodava zbrane, zkusim trochu neobratne analogie :

-Kdyz k sousedovi vtrhne horda a zacne mu na zahrade znasilnovat­/vrazdit rodinu, tak ve chvili kdy soused vystrili zasobnik, dam mu svuj. Je to podle vas take prodluzovani konfliktu? Mel by s nimi nejdriv zacit diskutovat a domlouvat mir? Na to je v teto chvili uz pozde.
Odpovědět2  0
Choakinek (1548) | 23.4.202218:43
No, ­"kyjevská­" fronta měla poutat část ukrajinských sil na oblast kolem Kyjeva. Mezitím Rusko stabilizovalo oblast kolem Donbasu. V dohledné době to tam celé zabetonuje a co udělá Ukrajina? Proti ruskému arzenálu a armádě neudělá vůbec nic, prostě s frontou nehne ani o milimetr.

Západ tam může poslat techniky kolik chce, ale válku vedou vojáci ­- živá síla ­- v tomhle ohledu je a bude Ukrajina proti Rusku naprosto bez šance.

Takže Ukrajina pokračováním v konfliktu nedocílí ničeho, zatímco vyhlášením míru by dosáhla hodně, neboť konfliktem trpí úplně celá Ukrajina a toto utrpení by mírem skončilo.
Odpovědět1  1
scratchy27 (265) | 23.4.202219:25
Samozrejme nevim, skoly nemam, ale naposlouchal jsem dost vojenskych analytiku, ktery problem s ­"zivou silou­" vidi prave opacne. Ruku na srdce, kdyby bylo opet 24.2. cekal byste ze se armada, ktera je papirove cca 10x mensi, vydrzi branit 2 mesice, aniz by na druhe strane byly videt nejake zasadni uzemni zisky?

Rus ma spoustu techniky, spoustu raket, a relativne dost lidi. Ale tyhle lidi mu dochazi mnohem vetsim tempem nez Ukrajincum ­(smrt, zraneni, dezerce, odmitani rozkazu, nevyplaceni zoldu­), cili bude doplnovat odvedenci, coz opet snizi moralku a tim bojeschopnost.

Na druhe strane mas Ukr, ktera nema v porovnani s ruskem moc techniky, ale v hrube zive sile, ktera bere zbran do ruky, si pocetne s ruskem moc nezadaji. Co je tady vsak zasadni je odhodlani. Moralka dela s lidmi strasne moc a vedomi, ze nemaji co ztratit jeste vic. Cili pokud teto strane tu techniku poskytnes zvenci, muze to kartami velmi zamichat...

BTW to same se delo za WW2 s ruskem. Proti rozjetym nemcum nemeli sanci, ziva sila jim byla uplne k nicemu. Dokud jim spojenci nezacali lifrovat techniku, coz dalo rusum cas na zkapacitneni vyroby jejich ­"vlastni­" tezke techniky. Mimochodem, snad vsechny tyhle tovarny jim navrhli a postavili zly imperialiste ve dvacatych­/tricatych letech, coz rus take nerad slysi ;­)

Kazdopadne tohle ukaze cas. Bohuzel to bude stat spoustu utrpeni a evidentne i rozpolceni spolecnosti na zapade.

Jeste doplnim k tomu vasemu poslednimu odstavci. Nestalo se to same uz pri prvni invazi z roku 2014? K miru to nevedlo, ale dohody se podepsali a ... ted jsme zase zpatky :(
Odpovědět2  0
Choakinek (1548) | 23.4.202222:34
Od začátku jde jen o ty územní zisky, jaké teď zhruba vidíte na mapě konfliktu:

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/2022_Russian_invasion_of_Ukraine#­/media­/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

A s tím už Ukrajina vojensky nehne. Hraje se jen o to, jakou formu tomu určí diplomacie.

Rusko asi mělo nějaké ztráty, které nechtělo mít, ale to vedlo útok ­(přestože jeho význam nespočíval jen v územním zisku­). Nyní bude muset vést útok Ukrajina, pokud chce zpět oblast Donbasu. V takovém případě jsou zcela k ničemu např. ty Javeliny z USA ­(a podobné rakety z Evropy­), které jsou ovšem jinak výborným nástrojem pro obranu. Dále Ukrajina letectvo v podstatě nemá. Jak dnes chcete vést útok bez letectva? Nejsme v první světové. Voják s puškou je dnes pro útok úplné nic. Prostě odněkud něco přiletí a voják přestal existovat :­-­).

Co se WW2 týče, je třeba říct, že Hitler byl úplnej debil :­-D. Tam je nutné rozlišovat: Jedna věc je teoretická síla a druhá síla aktivních vojáků. Realita byla taková, že Němci Rusko úplně zaskočili, ruská armáda byla po stalinských čistkách úplně nefunkční. Právě v průběhu té války ruská armáda významně bobtnala a tak právě zejména početní převaha Ruska Němce převálcovala.

Hitler byl debil, protože se rozhodl k invazi do Ruska místo toho, aby udělal dramaticky jednodušší invazi do Velké Británie. Invazí do Ruska bylo v podstatě rozhodnuto o výsledku WW2 ;­-­).

Váš poslední odstavec je třeba brát opravdu vážně ­- jistě, diplomacie, která bude následovat ­(bude­-li vůle ukončit válku­), bude jistě velmi složitá.
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 24.4.20223:06
No pozor, Rusko co jsem četl začíná vyzývat kanadu aby USA rozmluvily použití jaderných zbraní k provokaci na ukrajině. Sice považuji za vysoce nepravděpodobné že by USA takovou provokaci plánovaly, ale za to považuji za pravděpodobné že to je krytí pro ruskou propagandu aby mohly tam kam jejich propaganda míří vysvětlit že ten iskander z ruska byl vlastně americkej tomahawk z ponorky.

Kolik takových ­"amerických provokací­" rusko potřebuje aby zlomily morálku ukrajiny která s lidmi dělá hrozně moc? V japonsku stačily 2. No třeba taková Oděsa má v době míru milion obyvatel. Dejme tomu že půlka utekla.
Odpovědět0  0
scratchy27 (265) | 24.4.20229:02
Použití taktických jaderných zbraní je samozřejmě game changer jako prase a nedělám si iluze o tom, že o nich rus nepřemýšlí. Tady nezbývá jen doufat, že jim je jasné to, že v případě jejich použití skončí min politicky v totální izolaci na hodně dlouho.
Tohle jejich dopředné ­"obviňování­" je součástí jejich propagandy už hodně dlouho a bohužel se stále najdou lidí co jim to žerou.
Odpovědět2  0
Akuh (1099) | 24.4.202212:34
Pokud pojmem ­"totální izolaci­" myslíš že se s nima západ nebude bavit, tak to se s nima nebude bavit tak jako tak, tady nemají moc co ztratit. Popravdě vzhledem k tomu kolik surovin je na východní části ukrajiny, tak je větší šance že se s nimi začnou zas bavit, když bude ty zdroje ovládat bez ohledu na to jak.
Pokud myslíš že se s nima přestane bavit čína tak o tom silně pochybuji. Co jsem se naposledy díval, čínská propaganda o Buči jela čistě ruskou verzi. Ruská propaganda vůbec není cílená na nás. Ale na čínu aby dodala materiál jejich propagandě a další kterým je ten konflikt víceméně u ... Třeba indii,... Tuším že třeba i taková palestina jsou spíš fanoušci ruska, protože rusko vnímají jako osvoboditele ukrajiny. Je to pokřivený pohled za kterým silně stojí to že západ je na straně izraele který okupuje jejich území, zatímco rusko stojí celkem mimo.
Lidí co jim to žerou nakonec bude víc než těch co jim to nežerou. Tady jsme jen v západní bublině a tak ti to připadá že to je jen pár lidí.
Odpovědět1  0
scratchy27 (265) | 24.4.202215:10
Je to zcela hypotetická předpověď, ale ano, myslím si ­(doufám­), že pokud se překročí ta rudá linie a použijí JZ, tak se ocitnou v izolaci. To jak dlouhá ta izolace bude je druhá věc.
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 24.4.202221:31
Myslíš že čína zapomene na své národní zájmy a přestane odebírat suroviny které potřebuje? Navíc když budou se slevou?
Myslíš že indie si řekne že vlastně hnojiva jsou přežitek, zvládneme uživit svojí populaci biozemědělstvím?
Myslíš že půlka afriky přejde na pránickou ztravu a přestane odebírat obilí z ruska, který je jeden z jeho největších producentů, protože gesto protestu proti užití jaderných zbraní v zemi o kterých do letoška nikdo z nich pořádně neslyšel? Rusko a ukrajina jsou velcí exportéři obilí... no ukrajina toho teď moc nevypěstuje tak o to je pro ně rusko klíčovější.

Každý stát jde po svých vlastních sobeckých zájmech. Jestli si někdo má vybrat mezi hladem či zchudnutím vs ignorace jaderného útoku, myslím že většina si vybere tu ignoraci. Od ruska se distancuje západ, zbytek světa snad krom Taiwanu, jižní koreji a japonska pokrčí rameny a vyplní objednávku.
Odpovědět0  1
scratchy27 (265) | 24.4.202221:55
Bavime se pouze hypoteticky a ja opravdu doufam v to, ze pripadne pouziti JZ k tomu povede.

Mimochodem k tomu zemedelstvi, ano rusko je velkym exporterem, je tu ale jedno velke ALE, az 80% sadby importuje. A vis co se stane kdyz nemas sadbu? Nezasejes ­-> nevypestujes ­-> nemas co prodat.
A schvalne, odkud asi ta importovana sadba bude pochazet? Z te Ciny, Indie, Afriky kam pak produkci prodava? Asi tezko ze?
Dalsi extremne importni oblasti ze zemedelstvi jsou zemedelske stroje a ostatni technika, opet z 50% zavislost na importu. Realita bude jeste horsi...
Predstavu o tom, jak cca funguje ruske zemedelstvi jsme tu meli 40 let.

Takze ano, pruser nas ceka, jde jen o to jak velky bude a jak moc se budeme ohybat...tady moc iluzi nemam...
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 24.4.202222:21
A víš, proč je importuje? Čistě jen proto, že je to mnohem jednodušší, než si vyrábět a dělat svoje. A uvědom si, že potraviny také importovali. pak přišly ­"sankce­" a během snad 2­-3 let se stali jedním z předních exportérů. I kdyby jim bez ­"naší skvělé­" sadby klesla úroda o 20%, stále budou mít neskutečný nadbytek. Plus možnost skoro okamžitě rozšířit osetou plochu, zdaleka nevyužívají vše. A traktor si určitě vyrobí. Pravda, nebude mít klimatizaci, počítač a asi ani navigaci, ale orat rozhodně bude. ­(hm, oprav mě, ale není náhodou obrovský výrobce traktorů indická Mahindra? ­(možná i největší, nechce se mi hledat­) Indové by jim je určitě rádi dodali, za tu ropu, kterou už tak mají s obří slevou :­)

Odpovědět0  1
scratchy27 (265) | 24.4.202223:39
Bla, bla, bla, všechno bude, bla, bla, bla, i chleba bude. Bla, bla, bla, Indie, bla, bla, bla, Čína. Asi takovou hodnotu tvůj příspěvek má vzhledem k tomu že jsme to tu na SHW už probírali a kromě vlhkých snů to ničím podložené neni.

Indie s Čínou rusa maximálně vyzdimaji ­(což dělají už teď = nové dodávky s nimi obchodují za cca 70­-80usd­-35% takže max 51­-60usd­/bar­) ale nepomůžou, pro rusa je to na hraně ztrátovosti a musí to dělat protože si nemůže dovolit vrty uzavřít. K tomu chybí infrastruktura. Prodej ropy po tankerech je minimálně pro nadcházející dekádu nespasí. Není dostatek terminálu pro nakládku, není dostatek tankerů. To samé platí pro plyn.
Ani pro jedno nemají trubky ­"správným směrem­", resp jednu mají přes Evropu, ta je ale na maximu. Stavět nové trubky ­"evropskou­" cestou=nemožné. ­"Asijskou­" cestou, mega nákladné a komplikované...x tisíc km přes permafrost. Čili v pro rusa dohledné době nerealizovatelné, Indie a Čína budou tlačit na cenu pořád, protože rus nebude mít kde jinde prodat. Takže rus sice prodá, ale moc z toho mít nebude, určitě ne na rozvoj, či nutný provoz. Minusova strana bude prostě větší než ta plusova.
Odpovědět1  0
Akuh (1099) | 25.4.20220:51
Ceny ruský ropy vypadaj vcelku dobře při srovnání s čímkoliv od roku 2015. Občas byly i vejš, ale ne dlouhodobě, takže marže budou pořád dost solidně vysoký. Ta vysoká sleva ruský ropy se zdá tak vysoká hlavně proto že všechna ostatní ropa skokově zdražila a výši slevy počítáme oproti ropa brent která stoupla. Ruská ropa sice klesla z předválečnýho stavu, ale ne zas tak šíleně moc.
https:­/­/www.investing.com­/commodities­/crude­-oil­-urals­-spot­-futures­-streaming­-chart
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 25.4.20220:31
Kam tu produkci prodává? No do evropy ne. Takže kam vyvážet nebude pro rusko problém. Konkrétně největší cíle ruského exportu obilí jsou: Egypt ­($3.23B­), Turkey ­($1.66B­), Nigeria ­($556M­), Bangladesh ­($409M­), and Pakistan ­($394M­)
Jediný u kterého z nich lze aspoň trochu očekávat že by mohly chtít omezit import je Turecko... Ale tam hraje roly ještě jeden faktor. Maj inflaci 60%. Erdogan nebude chtít zvíšit rychlost růstu inflace, takže pokud mu náhodou někdo ze západu neslíbí že mu budou prodávat obilí pod cenou ­(čímž ale uvolní místo rusku na jiném trhu­) tak jsem si celkem jistej že se k obilí kupovat bude i když by z ukrajiny byla sbírka lehce radioaktivních kráterů. Nemá totiž jinou možnost.

Problém s importem zemědělské techniky... otázka je na kom konkrétně budou závislé, hádám že část zase bude na straně zemí které v klidu obchodovat dál budou a zbytek ­(hlavně náhradních díly, nová technika půjde spíš ze zpřátelených zemí­) bude muset hold řešit přes prostředníky jiných zemí. Ale nevylučoval bych že v oblasti farmářské techniky by couvla i EU, protože výpadek exportu 11% ­(jen rusko­) obilí může nakonec znamenat další gigantickou migrační vlnu z afriky a tu přece nikdo nechce.
Odpovědět0  1
scratchy27 (265) | 25.4.20220:40
Otázka nebyla ­"kam prodává produkci­". Otázka byla ­"odkud importuje sadbu­"...
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 25.4.20223:42
Jsem špatně pochopil co jsi napsal, protože jsi mě spletl tou indií. Tý totiž rusko nedodává, naopak indie exportuje a co jsem pochopil je i dodavatelem sedby pro rusko, z toho jsem odvodil že asi víš že to stejný dělá i čína ­(což já nevěděl jak je na tom čína s obilím­). Proč by sakra země co exportuje 2 miliony obilí importovala obilí z ruska? :­-­)

Co naopak rusko indii dodává jsou hnojiva... takže obě strany mají to co ta druhá chce. Samozřejmě indie chce i ruský tanky a zbraně a rusko zas najde spoustu věcí co chce od indie, například farmářské stroje od Mahindry...
Odpovědět0  0
scratchy27 (265) | 23.4.202211:10
Já samozřejmě jako cynický sobec, snob, pitomec a mopslik, nevím nic o definici normálního a slušného člověka. Chápu dobře, že normální a slušný člověk bude teda někdo jako ty, schvalující nesmyslnou válku, vraždění, poslapavajici jiné než své názory, adorující blouznícího blázna a vymýšlejíci si nesmyslné historické veletoče? To radši asi zůstanu cynickým sobcem, než být ­"tvým­" slušným člověkem.
Odpovědět2  1
Choakinek (1548) | 23.4.202216:20
Teda nevím, jestli v nějakém jiném příspěvku, ale v tomto mi nepřijde, že by ­"wrah666­" schvaloval ruskou invazi.

Naopak vyslovuje obavy z jaderné války. Tak provokace k ní mohou vést, nikdy nevíte, kdy protistrana řekne ­"A DOST!­"

Objektivně řečeno, hrůzy, které se dějí na Ukrajině, jsou v podstatě kapkou v moři proti jaderné válce. Jaderná válka může znamenat stovky milionů obětí, prostě konec, šlus, obrat lidských dějin o 180 stupňů.
Odpovědět0  1
scratchy27 (265) | 23.4.202217:47
Ano, je to na zaklade mnoha jinych diskuzi.

Samozrejme, ze je to to posledni co by kdokoliv pricetny chtel. Nicmene se nemuzu ubranit dojmu, ze z jejich pripadneho pouziti byste vinil spise branici se stranu ­(potazmo ty co ji pomahaji s obranou, tim ze dodavaji zbrane­) nez puvodce samotneho.
Pokud se pletu, omlouvam se.
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 23.4.202218:21
Pletete se, ale omlouvat se nemusíte :­-­).

Příčiny spuštění jaderné války je jedna věc, ale kdo ji začne je věc druhá, neboť rozměr obou věcí je zcela nesrovnatelný, tedy kdo začne jadernou válku, je také tím, kdo ji způsobil.

Pokud je ­"wrah666­" proinvazní, tak bychom se neshodli. Já nejsem proinvazní. Kritizuji pouze západní diplomacii, že asi mohla udělat více, možná lze říci, že mohla udělat aspoň něco. Dále si myslím, že asi docela lze věřit Trumpovi, že za něj by se invaze neodehrála. Mezi Trumpem a Bidenem přeci jenom existují zásadní rozdíly. Zkuste si představit, jak se Biden setkává s Kim Čong­-unem :­-­), to je zcela nepředstavitelné. Přestože setkání Trumpa s Kimem nejspíš k ničemu nevedlo, tak aspoň ukázalo, že takhle nějak by se měla vést diplomacie ­- setkat se. Automaticky se o někom domnívat, že je jen ­"kus odpadu­" ­(nedělám si iluze o názoru Bidena na Kima­) a setkání zcela vyloučit, tak to přesně ukazuje, jak se diplomacie dělat nedá.
Odpovědět0  0
scratchy27 (265) | 23.4.202218:59
I tak se omlouvam ;­)

Ac ­"nekopu­" ani za jednu stranu, tak si take myslim ze kdyby zustal u moci Trump, nejspis by k invazi nedoslo. Preci jen jeho neomaleny zpusob jednani kdy Putinovi oznamil rozstrileni Moskvy, musel na Putina ­"udelat dojem­". Jen si uplne nejsem jisty jestli je tohle spravna diplomacie, i kdyz souhlasim s faktem, ze jsou ­(bohuzel­) natury se kterymi se asi musi jednat z pozice sily.

Nicmene jsem si temer jisty, ze uz za Trumpa se kreml k invazi pripravoval a jeho konec byl prvotnim signalem k akceleraci ­"delani rezerv­".

Ono predpokladem diskuze a vyjednavani je fakt, ze obe strany o dohodu stoji a jsou ochotne projevit alespon elementarni empatii. Ano, mluvit je dulezite, ale kam vedly vsechny ty telefonaty a navstevy za posledni dva mesice? Bohuzel...
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 23.4.202221:36
No, s rozstřílením Moskvy mával Biden, ne? Trump těžko nebo mám nějaké špatné informace...

Nemůžete jednat s prezidentem velmoci typu Ruska z pozice síly, to je hrubá chyba!

Návštěvy a telefonáty byly, ale asi se vedly špatně. Když se to vede špatně, tak se to odehrát může, ale je to k ničemu ;­-­).
Odpovědět0  1
scratchy27 (265) | 23.4.202221:59
To je právě ten náš problém. Čekáme od těchto národů ­(a tím nemyslím jen rusko, ale i činu, a většinu arabského světa­), že mají stejný hodnotový systém jako máme my. Nemají...oni berou neustále snahy o domluvu jako projev slabosti z naší strany.
Čím dřív to pochopíme, tím lépe.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 23.4.202222:15
Dohodnout se není problém. Ale nesmíš jim chtít nařizovat. Natož na jejich vlastním území. No a když tam podporuješ ­"disent­", platíš studentěké bouřa a podobně, tak to berou dost osobně. A když navíc dřív nebo později porušíš snad každou dohodu, tak s tebou postupně jednat přestanou. O vyznávané hodnoty­" vůbec nejde, ale prostě si nedají nařizovat, ani se nedají soustavně podrážet.
Odpovědět0  2
scratchy27 (265) | 23.4.202222:32
A zase jen výkřiky do tmy, kdo co rusku nařizuje na jeho území? Které všechny dohody konkrétně byly porušeny a jak? Budapešťské? Minské? Nebo zase nějaké Chmelnickeho sliby z 16­/17 století?
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 23.4.202222:58
Beoamatuješ napříkjlad, jak tady u nás rozdával týpek z USA ambasády kartičky na dmonstraci proti Zemanovi? Přijde ti takové jednání normální? Nepamatuješ, jak Trump podrazil Kima? Po dohodě, že se rozebere jaderná střelnice a omezí sankce.. Střelnici rozebrali a Trump vyhlásil, že samkce zůstanou. A tohle není šestnácté století, ale s bídou pár let dozadu.
Odpovědět0  2
scratchy27 (265) | 23.4.202223:23
Tohle je přesně důvod proč je jakákoliv diskuze s tebou úplně zbytečná. My se tu bavíme o rusku a ty přijdeš se Zemanem a Kimem...zkusím použít tu tvou otázku : takové jednání ti přijde normální?

Ale nedá mi to a přeci jen se ti budu snažit pomoc :
Ty karty rozdával jistý p. Přikryl, majitel reklamky a asi ­"milovník­" Zemana. On tu akci i svolal a financoval­-dolozil faktury ­(Přikryl ne Zeman­). Tu konspiraci s ambasádou začal ventilovat dement Foldyna, největší póvl České politiky a milovník ruska...takže už chápu proč to po něm papouskujes.

Ta dohoda Trump­/Kim měla být o kompletním jaderném odzbrojení na korejské straně a bezpečnostních zárukách ze strany US. Pokud vím, tak odstřelení jednoho testovacího zařízení se nerovná kompletnímu odzbrojení, ale ty budeš mít asi lepší info.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 24.4.20227:01
Tohle nemá cenu. Prostě jsi poslouchel pepíka géblse když vykládal, jak se má správně potlačovat pravda. Lumpíka z USA ambasárdy ty kartičky vidělo rozdávat xy lidí. A ano, kupodivu si je asi netiskl sám, ale vyrobila mu je reklamka, proto má pán vcelku přirozeně fakturu, protože reklamka to taky nechává udělat někde. Málokterá má kompletní vybavení. ­(ostatně pominu drobnýá fakt, že by vysoce postavenýá pán z ambasády opravdu na demonstraci proti prezidentovi neměl být. ­) No a s tím odzbrojením či ne: Napřed oba vydali společné prohlášení o tom, jak se budou sankce postupně stahovat. A teprve po pár měsících prohlásil Trump za amíky, že ani náhodou a že po úplném odzbrojení. ­(což by byla šílenost, vzdát se na milost nepříteli, natož, když vás neporazil­) Nejsmutnější je, že tenhle pokřivený způsob pohledu na pravdu sdílí dost lidí. Slovo pro ně nic neznamená, smlouva je určená k tomu, aby se v ní hledaly skuliny...
Odpovědět0  3
scratchy27 (265) | 24.4.20229:21
A není to náhodou naopak? Chutná ti propaganda živená Foldynou a Aeronetem, vymýšlení veletočů a nejlépe X verzi na zmatení. To je přesný popis toho co s jakoukoliv kauzou dělaj rusové.
Demagogicky se tu účastníš diskuze, která se týká něčeho jiného, když si vyzván k nápravě, ignoruješ to a jedeš si svoje ­"Cvrčky v hlavě­"
Ozdrojovani nula, nada, nic....jen tvé konspirace vycucane na proflaklych dezinfo webech a tohle má být ta tvoje PRAVDA? Dáš nam sem aspoň odkazy na zdroj kde je to v tom společném prohlaseni co tu popisujes? Nebo budeš stále jen lhát a bájit si další a další konspirační teorie a obviňovat z toho samého ty co s tebou nesouhlasí?

BTW, je úplně běžné aby se velvyslanci účastnili akci v cílové zemi když jde o oslavu státního svátku. Tolik k tomu, proč se toho 17.listopadu mohl objevit na pořádaných akcích. Zkus trochu popřemýšlel nad Okamovou břitvou, opravdu to funguje a není nutné za vším hledat X verzi složitých konspiraci. Určitě ti to pomůže, minimálně ušetříš za medikaci.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 24.4.20229:36
Jiným slovem se tomu, co nažýváš ůpropagansa­" říká realita. A je to to, co člověk zažije, když opustí počítač a televizi a vyjde ven a vidí normální svět. BEz pokroucení komentátorem. Jednou ti to snad též dojde.
PS: není vaše ­"pravda­" nejaká chabá, pokud jí podkopne i chudák skršekk, co má asi metr šedesát? Zajímavé, že skutečnost prostě nepotřebuje vyřvávat, že je pravda. Ona prostě jen je.
Odpovědět0  3
scratchy27 (265) | 24.4.20229:50
Jsem venku mezi lidma ­(od vesnice přes město­) víc než u PC­/tv a nevidím to.
Další ­"argument­"?

Neni, pravda je prostě pravda. To, že se na ní tobě podobní snaží naroubovat X variant svých nesmyslů, nezmění na faktu vůbec nic.
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 24.4.20229:58
Tak v tom případě: Kdo ti narval do hlavy tu propagandu? A jak je možné, že nevidíš, že s těmi lidmi, městy, vesnicemi atd nemá nic společného? Vždy´t je to něco naprosto jiného, než co vypustí do světa média. A je to vidět doslova na každém kroku.
Odpovědět0  2
scratchy27 (265) | 24.4.202215:07
Chápu to tedy dobře, že čerpáním informací z X zdrojů, vládních, nevládních, neveřejných, propadám lžím a propagandě? Na druhou stranu, ty co čerpáš z Aeronetu a studnice moudrosti Foldyny, tak šíříš absolutní pravdu? Samozřejmě podloženou vysokou školou života?
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 24.4.202216:24
Současný stav krásně ilustruje tento článek:

https:­/­/www.idnes.cz­/zpravy­/domaci­/dezinformace­-valka­-rusko­-ukrajina­-trollove­-elfove­-kleckova.A220422_164137_domaci_pu­kk

Současný režim skutečně svým neustálým protekcionismem vytváří sociální bublinu lidí, která není schopná vidět naprosto zásadní problémy lidí, kteří se nachází mimo tuto bublinu a které akcelerují odpor k režimu.

Je to časovaná bomba!
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 24.4.202217:05
Jen nevím, ze které strany to vnímáš ty konkrétně. Ale ano, rozhodně, tohle neskončí dobře. Příští nebude sametová, ale klasická. ­(pro rýpálky podotýkám, aby to nebrali jako výhrůžku, ale čistě jako předpověď. Tohle rupne. A až to rupne, potečou celé potoky krve. Sice bude i bratr vraždit bratra, ale jako obvykle, spíš si vyžizovat účty s naprosto nevinnými lidmi. Velmi nehezká záležitost. Ale možná je to dobře. Zažít si to samé, co ­"naši­" zaseli v XY zemích světa. Snad pak přeživší zmoudří a něco podobného nedopustí alespoň minimálně dalších těch 80 let. ­(doba příhodná, povšimněte si, že překrucovačka dějin a mentální příprava začala v době, kdy zemřela většina pamětníků války­)
Odpovědět1  1
Choakinek (1548) | 24.4.202220:39
Spousta lidí řeší existenční problémy prostě proto, že se na ně stát vykašlal, stali se oběťmi intrik vlád a korporací apod., protože systém je ve stále větší krizi a bohatnutí jednoho není ve prospěch druhého, ale na ÚKOR druhého.

Je to přesně tak, jak píšete. Každá minuta existence současného režimu zvyšuje pravděpodobnost dost drsného a krvavého jeho konce.
Odpovědět0  0
Zubik1000CZ (323) | 22.4.202211:45
Bohatě by stačilo kompletně zakázat veškeré transakce související s kriplkoiny a bylo by vystaráno. Nemuseli by řešit, jak to zakázat do Ruska, protože by to bylo zakázané úplně.
Odpovědět5  13
zzw30 (221) | 22.4.202212:09
Mohli by ještě zakázat hraní her, je to k ničemu, jenom se u toho pálí elektřina. A třeba takové e­-maily zakázat, přes ně komunikují podvodníci a zloději. A darkweb! Zakázat TOR, a Firefox, protože z něj vychází Tor Browser, který je jen pro zmrdy, slušný člověk ho má přece k ničemu. A pro jistotu ještě rovnou zakázat krádeže, loupeže, světovou chudobu a opruzeniny na prdeli.
Odpovědět14  4
danno (335) | 22.4.202212:37
Z Vasej sarkastickej odpovede sudim, ze si to stotoznujete so zakazom tazenia a BTC transakcii ako takych. Ale viem si celkom dobre predstavit, ze BTC siet moze veselo fungovat aj bez prepojenia na fiat meny ­(ak by taketo vymeny boli zakazane­) ­- teda cisto na ucel, na ktory bola aj povodne navrhnuta, aby ich alternovala.
Odpovědět4  3
wrah666 (6205) | 22.4.202213:31
První kdo nechce BTC a krypto obecně ohrozit je CIA, protože to je nejlepší prostředek k financování black ops, jaký se jim kdy dostal do ruky. Uvědomte si, že dříve museli složitě maskovat původ peněz přeody přes offshore společnosti, případně též dost složitě posílat klienta s kufříkem zlata. Dneska vezmou pár desítek BTC a pošlou přes anonymizační společnost, které to rozdělí na xy plateb.. Za poplatek zcela směšné procento či dvě.. A druhá věc je, že to nikdy úspěšně neoddělíte. Maximálně, že místo oficiální směnárny tu výměnu provede mafie, což je ještě méně žádoucí.
Odpovědět7  6
Andir (747) | 22.4.202213:40
je vidět že ti trochu hrabe už to radši neber hlavně když nevidíš rozdíl mezi nesmyslem jako kryptoblbosti a ostaními ty si radši zakaž používat internet ;­) ale je jasné že rusofilcky budou kryptoměny bránit když to jediné drží rusko nad vodou a mohou tak financovat další masakry
Odpovědět6  12
john (109) | 22.4.202214:33
co se ti prihodilo? pad na hlavicku ci neco horsiho?
Odpovědět4  1
wrah666 (6205) | 22.4.202214:55
Toho si nevšímejte, je to vidlák odněkud z okraje maloměsta, nepracuje, živí ho rodiče. Jeho rozhled a postoje tomu holt odpovídají.
Odpovědět5  5
Akuh (1099) | 22.4.202215:48
Hmm... rozmazlenej chlápek z bohatého západu s přístupem k bankovnímu účtu a relativně stabilní měnou nevidí užitečnost bitcoinu... Check your financial privilege.
Ale možná by ses na tohle téma měl pobavit s ukrajinskou vládou. Vzhledem k tomu že během války kdy bojují o přežití se bitcoin a další crypto pro ně stalo tak důležitý že zákon který se ho týká a legitimizuje ho dostal vysokou prioritu, tak asi v něm nějakou užitečnost vidí.
Drží rusko nad vodou... no nad vodou rusko drží západ, kupující plyn a ropu. Pár drobných z crypta válku nevtrhnou. Ale chápu že nechceš říct že i ty můžeš za masakry co rusko páchá pokaždý když si cokoliv koupíš, do čeho aspoň okrajově vstupuje ropa a plyn ­(což je všechno­) a tak to hážeš na krypto.
Odpovědět3  1
wrah666 (6205) | 22.4.202216:04
Stav bez Ruské ropy a plynu si bohužel asi vyzkoušíme. Pokud tato pošahaná vláda hodně rychle nepadne a nebude nahrazena někým rozumným jako je Orbán. A ručím za to, že se výsledek nebude líbit ani sluníčkářům a nakonec ani pseudozeleným. JEdnak krutě stoupnou ceny a dvak bude nutné provozovat pěkně a poctivě kotle a elektrárny na uhlí. ­(a to uhlí si těžit, jelikož tolik se ho dovézt ani nedá)
Odpovědět5  4
Akuh (1099) | 22.4.202216:18
Myslím že tahle vláda nemá tak sebevražedný tendence, protože když by to udělali, tak příští volby v lepším případě vyhraje bureš se socanama v horším okamura. Pravděpodobně ale kombinace obojího. Což ani jedna varianta není něco z čeho bych měl radost
Ale i kdyby měla, tak aspoň ruskou ropu sem bude ­"pašovat­" benzina přes maďarsko :­-)
Odpovědět1  3
Choakinek (1548) | 23.4.202210:30
No, současná vláda je banda kolaborantů pravděpodobně největších od roku 1993. Ale ta minulá byla jen o maličký, takřka nepatrný kousek menším kolaborantem. Zase ­"excelovala­" v jiných záležitostech. Ale přesněji to budu vědět na podzim 2022.

Okurkuma by pravděpodobně části českých občanů nekomplikoval život distribucí ukrajinské chudoby. Pravděpodobně.
Odpovědět2  2
scratchy27 (265) | 22.4.202217:03
Vzhledem k tomu, co predvadeli predchudci po celych 8 let, bez uzitku zazdene minimalne 3 roky celosvetoveho ekonomickeho rustu, nasledne dodelalani totalnim chaosem behem covidu, tak je to co tam je ted ­(v porovnani s poslednimi 8 roky­) to nejlepsi z ceho bylo na vyber.
Odpovědět4  6
Simik (356) | 23.4.20229:04
To má být nějaká útěcha, že s Burešem by to ­(možná­) šlo do řitě rychleji?

https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Fale%C5%A1n%C3%A9_dilema
Odpovědět0  0
scratchy27 (265) | 23.4.20229:43
Ne,urcite to neni pokus o utechu, jen to jak to citim ja. Tech poslednich 8 koalicnich ­(a koalicnich pisu schvalne­) let naznacilo docela dost.

Falesne dilama? Nerozumim. Jake dalsi realne moznosti byly v pripade poslednich voleb?
Odpovědět0  0
Simik (356) | 25.4.20227:45
Kandidujícich stran je víc a tudíž je víc možností. Reálně bylo možné volit někoho jiného než ty co ukázaly co jsou zač. Jestli by to něco změnilo je otázka :­-­)

Falešné dilema IMO právě spočívá v tom buď Fiala tak jak to dělá nebo Bureš ještě hůř. Fiala může fungovat lépe. A co by udělal Bureš nikdo neví­(asi to co by mu přihrálo nejvíc peněz, coz nevylučuje, že by to bylo lepší než Fiala nyní)
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 25.4.20228:20
Kandidujících stran bylo xy, ale reálně byly 3. Bureš, Antibureš a Okamura. A cokoliv jiného byla ztráta hlasu. A bylo předem jisté, že je to zahozený hlas. A že by vyhrál Okamura s výsledkem nad 50% je nereálné, takže Bureš nebo Antibureš kámo? :)
Odpovědět0  1
Akuh (1099) | 22.4.202216:06
Hmm a kdo by to měl udělat? Pro začátek, bitcoin je oficiální měna cizího státu který není s nikým ve válce. Následně, 49% mileniálů, 38% gen X a 13% Boomerů v USA drží kryptoměny. To je zatraceně hodně voličů. Takže v USA je šance nulová.
Co třeba Ukrajina? Vzhledem k tomu že ta s ruskem válčí by přece tohle pro ně měla být priorita... No vzhledem k tomu že tam jim bitcoin a spol pomáhá s rychlejma transakcema za výzbroj a zachraňuje tak životy, tak tam asi taky ne. Naopak, rychle ho legalizovaly když zjístily že pro zemi ve válce má kritické výhody nad bankovním systémem.
Odpovědět3  1
Choakinek (1548) | 23.4.202210:15
Á, Zubík. Ten nenechá oko suché :­-D.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.