Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB 3.0 zdvojnásobí svou propustnost

7.1.2013, Jan Vítek, aktualita
USB 3.0 zdvojnásobí svou propustnost
USB 3.0 Promoter Group ohlásila, že moderní verze rozhraní USB, čili SuperSpeed USB nebo USB 3.0, nabídne dvojnásobnou propustnost dat. Využijí se k tomu stejně jako při přechodu z USB 2.0 na 3.0 nové, ale zpětně kompatibilní kabely a konektory....
USB 3.0 Promoter Group ohlásila, že moderní verze rozhraní USB, čili SuperSpeed USB nebo USB 3.0, nabídne dvojnásobnou propustnost dat. Využijí se k tomu stejně jako při přechodu z USB 2.0 na 3.0 nové, ale zpětně kompatibilní kabely a konektory. Dodatek ke specifikacím USB 3.0 má být hotový někdy v polovině tohoto roku, kdy už budeme moci o USB 3.0 mluvit jako o rozhraní, které se maximální teoretickou datovou propustností vyrovná Thunderboltu. Otázkou je, jak tomu bude v praxi.





Klíčové charakteristiky nové verze jsou následující: datová propustnost až 10 Gbps, zpětná kompatibilita se stávajícími kabely, konektory či huby a vylepšená efektivita přenosu dat pomocí nového kódování dat.

K chystané verzi USB 3.0 se vyjádřil také zástupce firmy Intel, který sdělil, že jeho firma ji bude plně podporovat, ale zároveň nezapomněl do vyjádření zakomponovat slovo mainstream. Tím jako by připomínal, že rozhraní Thunderbolt bude stále lepším řešením určeným pro nejnáročnější uživatele. Tím dnes bezesporu ve své třídě je, ovšem tomu odpovídají také ceny jak samotných zařízení, tak i kabelů, které rozhodně nepřijdou na pár korun jako kabely pro USB.

Svou podporu také vyjádřila firma HP, Microsoft či Texas Instruments.

Zdroj: TZ USB.org