reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úterní zamyšlení nad potenciálem LifeDrive

21.6.2005, Libor Kosour, článek
Úterní zamyšlení nad potenciálem LifeDrive
V současné době je nejdiskutovanější novinkou ve světě Palmů model s názvem LifeDrive. Jeho integrovaný 4 GB pevný disk je po dlouhé době jediným odvážným krokem, ke kterému se firma PalmOne odhodlala. Je ovšem otázkou, nakolik je tento krok dobrým řešením v době, kdy většina výrobců tlačí na nahrazování pevných disků flash pamětmi.
Ty mají nespornou výhodu v odolnosti, protože neobsahují žádné pohyblivé části a zejména ve spotřebě, která je asi 20 x menší. Vzhledem k (na poměry PDA) neskutečně velké paměťové kapacitě LifeDrive je zřejmé, že PalmOne tímto krokem směřuje zejména do oblasti multimédií. Takto velký prostor půjde stěží využít jen pro relativně malé programy platformy Palm OS nebo pro data PIM aplikací. LifeDrive zamýšlen jako velký sklad filmů, fotek a hudby.

Možnost mít u sebe stále několik filmů je bezesporu příjemná. Kdykoliv chcete na chvíli "zabít" čas, stačí vytáhnout Palm a pustit si třeba novinku, na kterou jste zatím neměli čas se podívat na domácím kině, ale při synchronizaci jste si ji nezapomněli přihodit do Palmu. Vzhledem k rozlišení LCD 320x480 pixelů a možnosti připojit sluchátka nebude dostatečná (i když ne špičková) kvalita problémem.

O úspěšnosti rozumně velkých přehrávačů hudby s dostatečnou, ale ne naddimenzovanou kapacitou není třeba dlouze hovořit. O Apple iPodu mini slyšel již skoro každý, kdo se o podobné technické novinky zajímá a jeho úspěch mluví za vše. Nutno dodat, že PalmOne určitě nebude narozdíl od Apple otevírat obchod s hudbou, aby měl taky všechno hezky pod jednou střechou. Majitele dnes již značně rozšířených digitálních fotoaparátů jistě potěší možnost uvolnit si paměťovou kartu odložením fotek na disk LifeDrive. Nemusí si kupovat drahé velkokapacitní karty, protože při velikosti běžné fotky kolem 1 MB se jich na disk vejde více než dost. Škoda jen, že PalmOne tuto možnost nedotáhl do konce a mohou ji využít jen majitelé fotoaparátů používající karty SD / MMC. Možnost připojit jakékoliv mass storage zařízení pomocí standardního USB portu by jistě uvítali i uživatelé USB klíčenek. PalmOne tak promeškal skvělou možnost mít PDA s jednoduchým a kdykoliv přístupným přenosem dat skoro z čehokoliv, co podporuje standard mass storage. Některé světlé výjimky z řad PPC totiž stále vyžadují pro připojení mass storage zařízení specielní kabel systémový konektor -> USB. A kdo s sebou nosí kromě PDA ještě kabely, že?

Alespoň že bezdrátové přenosy dat nedělají LifeDrivu problémy. Je to historicky první PDA od PalmOne, které obsahuje zároveň Bluetooth i Wi-Fi. Před ním sice existovala možnost pořídit si Palm s Bluetooth a dokoupit Wi-Fi kartu do paměťového slotu, jenže tím jste přišli o možnost mít v Palmu zároveň, vzhledem k neexistujícímu filesystému nezbytnou, paměťovou kartu. A neustále tyto karty přehazovat jistě nebylo to pravé ořechové. Otázkou využití toho všeho ovšem bude výdrž na baterie. HiRes+ LCD, 416 Mhz procesor a zejména pevný disk jistě nebudou mít malou spotřebu. A když se k tomu přidá nepěkná vlastnost PalmOne dávat co nejmenší možné baterie ( pro srovnání: Tungsten T3 má baterii o kapacitě 900mAh, stará m505 měla 700mAh - a porovnejte si technické parametry ), nemusí to nakonec dopadnout dobře. Majitelé Tungstenu T3 o tom určitě vědí své. Doufejme, že se PalmOne již poučil jako v případě Tungstenu E2.

Zaručeně největším zklamáním je stále stará verze systému 5,4 Garnet. Ani rok a půl po ohlášení Palm OS 6 (Cobalt) nebyl PalmOne schopen vybavit tímto systémem jediný model PDA. Kdypak se asi už konečně dočkáme?

A nakonec otázka do diskuze: Je podle Vás integrace pevného disku do PDA krokem vpřed, nebo pokusem získat přízeň zákazníků zastaralou, a pro PDA nepříliš vhodnou, technologií?
reklama