reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úvaha: Kam kráčíme, techniko?

21.12.2011, Pavel Kovač, úvaha
Úvaha: Kam kráčíme, techniko?
S počítači trávíme mnoho času, řešíme e-maily, díváme se na videa a pracujeme. Používáme však k těmto činnostem opravdu počítač? Nebo jsme se přeorientovali již na tablety a chytré telefony? Pohodlně se usaďte a ponořte se do úvahy nad vývojem počítačů.
Kapitoly článku:
Před dávnými časy, kdy svět byl ještě plný pracujících lidí, se na počítač hledělo jako na pracovní nástroj. Teď si asi všichni myslíte, že jsem se naprosto zbláznil, ale opravdu to tak bylo. Počítač byl drahý, mohl si ho dovolit jen prezident, velké nadnárodní firmy a váš tatínek. Všichni si tehdy pořizovali počítač za účelem daňové evidence, jako skladní knihu či pro náročné výpočty, co logaritmické pravítko či kalkulačka nezvládla. Spousta z vás si jistě pamatuje např. Amstrad, počítač zabudovaný v klávesnici a připojoval se k němu monitor, co uměl zobrazovat pouze odstíny zelené barvy. Můj tatík na něm tisknul asi 3 dny v kuse daňové přiznání na 9jehličkové tiskárně. Ano, přesně tak se dřív počítač využíval. Práce.



I Amstrad to věděl...


Naštěstí jsme měli už v té době na počítači nějaké ty hry. A byly opravdu parádní. Akcelerovaná grafika přes nervová vlákna vašeho mozku vypadala naprosto úchvatně.




Ikari Warriors


Tatík mě vždy od těchto her vyháněl, a tak jsem se jednou s bratrem vrhli do programování. Po náročném týdnu programování jsme spustili svůj první program. Vykresloval ulitu (kružnice tažená po spirále), jedno vykreslení trvalo asi 10 minut, ale byla krásná.

Teď si to srovnejte, co na počítači tvoříme dnes. Jsme závislí na internetu, "hypermega" dobré 3D grafice a na počítači pracujem jen zřídka. Samozřejmě mluvím o domácích počítačích, ne o těch v kancelářích, která jsou stále využívány jako pracovní nástroj. Domácí počítač se dnes přetvořil v instantní domácí zábavu a sledování seriálů. Počítače jsou dnes natolik výkonné, že již stačí pro velkou část běžné práce a zábavy. Dny Windows 98 a spuštěné pouze jedné aplikace, aby měla dostatečný výkon, jsou ty tam. Dnes běžně dokážete při střihu videa zapnout i 3D program, aniž by to zásadním způsobem ovlivnilo výkon. A právě proto dnes 90 % uživatelů nevyužívá své stolní PC na plný výkon. Jak tedy dnešní běžný uživatel nahlíží na počítače? Obvykle jako na stroj, co se umí připojovat na internet, vyřizovat poštu a přehrávat video. To ale dnes umějí i zcela jiná zařízení a počítač se tak stává něčím jako bazuka na mouchu.

Pojďme se tedy podívat, co dnes nahrazuje běžná stolní PC.


Chytré telefony


Spousta lidí si tento fakt uvědomila a ti, co měli i dostatečně rychlé reakce a velký kapitál, se vrhli na výrobu telefonů s nějakým tím operačním systémem. Tyto telefony zastanou běžnou práci, co byla dříve myslitelná pouze na velkém počítači. Vyřizování e-mailů, psaní příspěvků na diskuzní fóra či e-maily. Na telefonu si pustíte už i své oblíbené video. Zdá se, že velká část uživatelů ani velký stolní počítač nepotřebují. Přesto k němu dnes a denně zasedají a tváří se, že “pracují”. Uvozovky tam nejsou jen tak pro nic za nic, protože obvykle se dotyčný uživatel jen tak opravdu tváří. Stále si však z velké části prohlíží fotky na modrém-zlu. Onen pocit resp. přetvářka, že daný uživatel velkého stroje pracuje, jej naplňuje pocitem užitečnosti. Okolí si toho obvykle stejně všimne a z velké části to i toleruje. A já si říkám: “To jsem toho ráno na svém chytrém telefonu nestihl dost?” Asi ne.




Nedala by sis toust?


Chytré telefony jsou tedy velmi příjemná zařízení. Mají dostatečný výkon pro kancelářské činnosti a i takové vyplňování tabulek můžete dnes v klidu provádět v tramvaji. Navíc se již objevují i s vícejádrovými procesory, což bylo ještě před pár lety na PC docela problém. Avšak onen výkon telefony obvykle využívají na naprosto zbytečné činnosti, jako jsou animace menu a 3D zobrazení nějaké hry. K čemu? Bohužel obvykle k ničemu. Jsou zde samozřejmě výjimky v podobě např. BlackBerry, který má stále docela jednoduché menu a výkon si šetří obvykle na vykreslení webu atd. Pro běžnou práci je procesor obvykle v klidu a tím šetří baterii. Nechme však obhajování jedné značky a podívejme se na chytré telefony budoucnosti.

Pokud se vše podaří a např. Microsoft spojí Windows 8 a Windows Phone do jednoho, může způsobit velkou revoluci. Navíc ve spojení s cloudovým diskem je možné pohodlně pracovat na telefonu i po opuštění kanceláře (velkého PC). Všechna data máte stále k dispozici (i když jen vzdáleně). Aplikace mohou být stejné na stolním PC i v telefonu. A právě tento aspekt znamená tu možnou revoluci. Dnes jsou totiž veškeré mobilní aplikace rozdílné od svých velkých bratříčků. Pokud budou některé z následujících Office převedeny výhradně pro Metro a tudíž spustitelné na telefonech, bude to naprostá paráda pro sekretářky i pro manažery. Všechno ovládání by bylo stejné, čímž by došlo ke zjednodušení práce.

Bohužel tu jsou i telefony, které jdou naprosto jinou cestou a zaměřují se na oblast zábavy. Takové jsou hlavně ty s OS od Googlu.
reklama