reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úvaha: Kam směřují tablety?

17.2.2012, Pavel Kovač, úvaha
Úvaha: Kam směřují tablety?
Vzpomínáte si na nástup mobilních telefonů v 90. letech? V poslední době se událo něco podobného v oblasti tabletů. Je však boom tabletů na vrcholu, nebo se ten pravý nástup teprve připravuje?
Kapitoly článku:
  1. Úvaha: Kam směřují tablety?
  2. Platformy / operační systémy
  3. Výkon tabletů

iPad vs Android... kdo vyhraje?


Také sledujete raketový vzestup tabletů s operačním systémem Android? Ty sice nemají prvenství jako iPad od Apple, ale jsou levné a pro masy uživatelů. Platforma iPad a Android je na první pohled hodně odlišná, každá má svou uživatelskou základnu, příznivce i odpůrce. V podstatě spolu vedou takovou malou válku. Na jedné straně je např. argument: "Tablet bez USB? Co to je?", na straně druhé zase, "Můj shiny iPad prostě funguje a nemusím nic řešit".





Android je otevřený systém, který jakž takž funguje a uživatelé jeho chybky vzhledem k jeho ceně a rozšiřitelnosti zkrátka přehlédnou a navíc mají ono USB. Apple má opak. Uzavřený systém, který je ale vyladěný na konkrétní hardware a jenž funguje sám o sobě velmi dobře. Je to hodně zjednodušeně řečeno, ale vystihuje to podstatu.

Neříká se však: "Když se dva perou, třetí se směje"? Kdo je však ten třetí?




- Windows 8 a Nokia -


Většinu z vás jistě napadne Microsoft. A možná máte i pravdu. webOS od HP je pohřben, a tak nám vlastně ani moc možností nezbývá. Právě příchod Windows 8 na ARM a vlastně i na x86 možná bude znamenat ten pravý boom tabletů.

Microsoft totiž chytře počkal, zjistil, co uživatelé od systému na tabletu vyžadují a co naopak nechtějí. Nyní se chystá vydat něco převratného. Mohli bychom to přirovnat k příchodu Windows 95, čímž prakticky došlo k zániku textového režimu (DOS) u osobních počítačů. Od té doby málokdo programoval pro DOS nové aplikace. A pokud ano, tak obvykle jen na přání zákazníka.




- velké revoluce v podání Microsoftu -


Windows 8 budou nejspíše znamenat podobný převrat. Představte si odbourání dvou základních nevýhod obou stávajících platforem. Odpadne nerozšiřitelnost iPadu pomocí USB. A naopak se zbavíte nedodělaného systému od Androidu. Samozřejmě je těžké předvídat, zda jsou Windows 8 vyladěné nebo ne, když vlastně ještě ani nejsou na trhu. Dá se ale očekávat, že Microsoft připraví něco víc než Google.

Pokud by Windows 8 znamenal další fiasko jako Windows Vista, znamenalo by to pro něj velmi krušné chvilky. Jistě byly do nových Windows vynaloženy nemalé finanční prostředky a naděje. Připravují se i nové Office, které budou s novým systémem svázány. Předpokládá se větší propojení Windows Phone a Windows 8, resp. možný zánik celé dosavadní platformy Windows Phone a nastolení jednoho OS pro všechna zařízení. Nokia si jistě také brousí zuby na nová okna a ve vitrýnce už má nějaký ten připravovaný tablet s Windows 8. Zkrátka ambice jsou tak velké, že případný neúspěch je téměř vyloučen.


Nástup Trikordéru?


Vzpomínáte si na Trikordér ze Star Treku? Toto zařízení umělo neuvěřitelnou spoustu věcí. Našlo naprosto neznámý virus v těle, označilo místo v lodi, kde uniká antihmota, nebo našlo hodinky v kajutě. Dnes se zdá, že chytré telefony a tablety umějí podobné "fíčury". Bohužel to je zatím jen tak na oko a tablety jsou stále určené pro konzumní společnost. Málokdo je využívá v práci na něco víc než evidenci objednávek pití ve vlaku, nebo ukazování rozpracovanosti projektu.

Pokud jsou e-čtečky knihami 2.0, tak jsou tablety takovou tužkou a papírem 2.0. Zatím toho zkrátka moc neumí. Microsoft to však v jistém slova smyslu může změnit. On totiž nastolil díky Windows spojení profesionální a konzumní sféry. Dnes na Windows pracujeme, prohlížíme web a vytváříme nový software/hodnoty. Co děláte na tabletu s Androidem či iOS dnes? Málokdo z nás něco produktivního.

Microsoft udělal chytrý tah, jelikož připravil do operačního systému pro platformu ARM i desktopové prostředí. To představuje natolik velkou událost, že to opravdu může znamenat nástup Trikordéru. Pokud se totiž výkon ARM ještě hodně zvýší a přibudou zkompilované programy pro ARM, může to znamenat i počátek vytlačování x86 v oblastech, kde dnes x86 jasně dominuje.




- i Spock měl tablet / tricorder -


Tato vize je samozřejmě ještě velmi nejistá a vzdálená, ale poprvé v moderní historii počítačů je reálná. Stojíme tak na pomyslném rozcestí. První cesta vede k rychlému nástupu ARM a vytlačování x86. Na jejím konci je jedna platforma, jako byla x86 v 90. letech minulého století. Naopak druhá cesta vede k rivalitě mezi x86 a ARM a boji mezi nimi. Je totiž docela dost možné, že si x86 zachová svou profesionální tvář a naopak ARM tvář zařízení, co je pro běžného uživatele.


reklama