reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úvaha: Kam směřují tablety?

17.2.2012, Pavel Kovač, úvaha
Úvaha: Kam směřují tablety?
Vzpomínáte si na nástup mobilních telefonů v 90. letech? V poslední době se událo něco podobného v oblasti tabletů. Je však boom tabletů na vrcholu, nebo se ten pravý nástup teprve připravuje?
Kapitoly článku:
  1. Úvaha: Kam směřují tablety?
  2. Platformy / operační systémy
  3. Výkon tabletů

Rozšíření pole působnosti Windows


Pokud trochu sledujete dění kolem nových Windows, tak jistě víte, že tento operační systém bude mít již od základu podporu různých senzorů. Např. GPS modulů, gyroskopů, kompasů atd. Zkrátka už nebude třeba využívat softwaru a ovladačů třetích stran a tím se vyhnete i potencionálním problémům a zdlouhavé přípravě pro nasazení ve vašem oboru.

Pokud navíc Microsoft odvede dobrou práci a vývojové prostředí pro ARM i x86 bude stejné či podobné, tak se jedná o další důvod, proč vyvíjet aplikace pro obě platformy současně. Tím se také ukáže, která platforma je výkonnější v profesionálním nasazení a ne jen v tom, jak cool je překreslování stránky Facebooku. Ono je totiž něco jiného překreslování stránek a např. FFT (rychlá furierova transformace), fyzikální rendering apod. Platforma ARM se může zaseknout právě na této profi sféře, která požaduje různé optimalizace pro konkrétní výpočty.




- FEM analýzy zatím ARM moc nechutnají -


Právě toto sjednocení může znamenat postupné vytlačování Androidu. Vemte si, že již nemusíte programovat pro dvě platformy svůj software, ale jen pro jednu a zaručíte chod na velkých strojích v kancelářích i na telefonu a tabletu. To je pro firmy extrémně důležité. Sníží jim to totiž náklady, problémy s odlišným vývojem, mohou zaměstnat méně lidí se stejným účinkem. Zkrátka "samá pozitiva a sociální jistoty".


Co na to konkurence?


No, zatím nic. Konkurence v této fázi vyčkává a teprve až se objeví beta... pardon, Consumer Preview, tak asi začne vystrkovat růžky. Informace ohledně nějakého výrazného převratu u Apple nebo u Google zatím nejsou. Apple půjde nejspíš cestou sjednocení a vlastně tak bude následovat Microsoft.




- Apple iPad 2 -


Třeba iPad 4 už v sobě bude mít plnohodnotný systém iOS. Android 4 žádnou extrémně velkou změnu nepředstavuje, spíše postupně dohání konkurenci. Jsem si vědom, že tím jistě popudím spoustu nadšenců do Androidu, ale Android je zkrátka příliš mladý a příliš nevyladěný. On se v této fázi musí soustředit na dokončení svého cíle. Tím je funkční systém po všech stránkách, což teď prostě není. To, že to velká část uživatelů přehlíží, je věc druhá.

Tím nechci Androidu nějak škodit, on svou funkci plní naprosto dokonale. Zaplnil díru na trhu a dokázal nalákat uživatele. Je to krásně vidět na počtu aplikací, co se pro Android vyvíjí. Je jich několikanásobně víc než pro Microsoftí mobilní verzi nebo tu od Applu. Značí to však i jednu důležitou vlastnost Androidu. Zamysleli jste se někdy, proč má tolik aplikací? Není to tím, že jich tolik potřebuje, aby byl vůbec životaschopný? Posouzení nechám na vás.

Naprostým opakem je BlackBerry, který má aplikací ve svém marketu poměrně málo, ale on jich prostě tolik nepotřebuje. Osobně mám v BB pouze 4 doinstalované aplikace. Nic víc pro práci i pro zábavu nepotřebuji. Telefon má v základu spoustu funkcí. Obdobně je na tom Windows Phone. V základu má hodně funkcí, které Microsoft odladil a není třeba je nahrazovat.




- Samsung Galaxy Tab 10.1 -


Každému se libí jiný koncept a je jen otázkou, který koncept je více životaschopný. Je to onen živý organismus připomínající mraveniště (Android), nebo naopak více korporátnější přístup od Microsoftu a Applu? Osobně dávám daleko větší šance tomu druhému. A to hlavně z historického hlediska. Linux byl také oním žijícím organismem, co si lidé upravovali dle svých potřeb. Ale kde je mu dnes konec? V serverech samozřejmě své opodstatnění má, ale v desktopu jej provozuje opravdu jen nadšenec. Linux doplatil na svou roztříštěnost distribucí, běžný zákazník totiž nechce řešit tisíce otázek, co jaká distribuce nabízí. Běžný zákazník chce naservírovat něco, co funguje. A právě proto si myslím, že větší šanci na konečný úspěch v tabletech má Microsoft se svým Windows 8.




- BackBerry PlayBook -


Rozměry tabletů a jejich využitelnost


U tabletů je obecně problém s tím, že pokud jsou příliš malé, tak se špatně ovládají. Pokud jsou naopak větší, tak se špatně přenášejí a přibližují se klasickému notebooku (ano, dnes ultrabooku). Do malých tabletů se navíc vejde menší baterie, méně senzorů a konektorů. Zkrátka výrobce musí sáhnout po určitých kompromisech. Aplikace, které se na velkém tabletu ovládají velmi dobře, mohou být pro malý problém. Teď jak z toho ven? Dnes docela těžko.

Technologie pro hlasové ovládání nejsou 100% spolehlivé, navíc nikdo nechce v tramvaji poslouchat rozhovory mezi člověkem a přístrojem. Tudy cesta nevede. Možné cesty jsou ovládání pomocí myšlenek, které sice existují, ale stále jsou ještě v plenkách a pro masové nasazení teprve čekají. Také holografie a různé promítání ovládacích prvků na tělo je stále v embrionálním stavu, takže tudy také ne.




- každý je jiný -


No, moc nám toho tedy nezbývá a jediná cesta je optimalizace softwaru pro různé velikosti. Obvykle to však dopadne tak, že se optimalizuje pro střední proud a větší a menší tablety jsou určitým způsobem znevýhodněny. Jasno v tom má Apple, který vydal jednu velikost a tím odstranil spoustu problémů. Také celý operační systém, ovládací prvky a aplikace jsou designovány na jednu velikost. Zkrátka tím si Apple ušetřil neuvěřitelné množství práce. Možná právě proto je iPad tak oblíben, uživatelé zkrátka vědí, že se jim bude dobře ovládat. A ruku na srdce. Co s tabletem děláme? Typicky nic užitečného, a tak jde hlavně o pohodlí.


reklama