reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úvaha: Kam směřují tablety?

17.2.2012, Pavel Kovač, úvaha
Úvaha: Kam směřují tablety?
Vzpomínáte si na nástup mobilních telefonů v 90. letech? V poslední době se událo něco podobného v oblasti tabletů. Je však boom tabletů na vrcholu, nebo se ten pravý nástup teprve připravuje?

Co na to říká pan výkon


Tablety se při běžném používání jeví jako extrémně výkonná zařízení, která dokáží uspokojit prakticky kohokoli. Je onen výkon ale natolik velký, aby mohl nahradit v blízké době desktopové procesory? Pokud se na to podíváme čistě z hlediska brute-force (tedy porovnáme hrubou sílu, aniž bychom hleděli na optimalizace), tak dnešní desktopové procesory mají výkon řádově 80 GFlops. Procesory obsažené v telefonech a tabletech mají měřitelný výkon kolem 80 MFlops, což je cca 1000 x méně. Na první pohled to vypadá naprosto otřesně pro tablety. Architektura ARM je samozřejmě velmi odlišná od x86, která se ve stínu ARM zdá velmi neefektivní. Zkrátka srovnávat to takto nelze.




- porovnávat platformy zatím není možné -


Jak tedy porovnat výkon tabletu a desktopového počítače? Obvykle to jde velmi těžko a dokud nebudou aplikace zkompilované jak pro ARM, tak pro x86, tak se nějakých konkrétních důkazů ani nedočkáme. V tomto ohledu se možná udělá jasno právě s příchodem Windows 8. Už vidím nadšence, jak kompilují nějaký ten benchmark pro obě platformy a porovnávají. Optimalizace mohou být natolik velké, že se rozdíl mezi desktopovým a tabletovým procesorem sníží třeba na desetinu. I přesto však má ARM co dohánět.

Docela zajímavé porovnání by bylo také v oblasti zpracování 2D a 3D grafiky. Zde totiž celkově počítačový segment lehce stagnuje v očekávání příchodu nových konzolí. Ne, že by stagnovala NVIDIA nebo AMD, ale hry se zkrátka nedělají tak náročné, aby využily celý potenciál nových čipů. Proto se také zdá, že integrované 3D čipy v tabletech toho umí hodně a rychle. Také se obvykle nestarají o nějak velké rozlišení a vysoký stupeň antialiasingu (pokud vůbec nějaký).

Vzpomínáte si na příchod poslední generace konzolí PS3 a XBOX 360? Předváděčky na E3 vyrazily dech a všichni si tehdy říkali: "Tak to na mém PC nepoběží...". Od té doby se v grafice moc nezměnilo a na PC se akorát sem tam objeví textury ve vyšším rozlišení, a to obvykle ještě za pomocí fanoušků. No, ale to už zabíháme do absolutně jiné oblasti. Zpět k tabletům. Render 3D her na tabletech nepředstavuje i pro velmi málo výkonné grafiky tak velký problém.




- zobrazování 3D grafiky na tabletech není extra náročné -


Porovnávat výkon různých architektur v současné době prakticky nelze. Je to však docela škoda, protože výkon ARM procesorů může zanedlouho atakovat hodně vysokou hranici a vzhledem k jejich ceně by bylo jistě zajímavé na nich postavit nějaké cluster řešení. V dohledné době se někteří výrobci klidně mohou vrhnout na ARM jako vosy na bonbón a postavit si na nich své servery a tím dát najevo, že platformu x86 už nepotřebují. Má tedy Intel vážného konkurenta? Intel se samozřejmě ještě nějakou dobu vůbec nemusí obávat, že by druhá strana převzala vládu. Sice jí už převzala na poli mobilních telefonů a tabletů, ale na desktopu, kde je takové množství aplikací, k tomu ještě nějakých alespoň 8 let nedojde.

Cesty vývoje ARM a x86 jsou natolik spletité, že dnes se s jistotou absolutně nedá říct, která strana nakonec vyhraje. Nebo naopak přežijí obě a budou si dělit trh, stejně jako dnes? Odpovědi nechám na vás, nebo si zkrátka počkáme, jak to celé dopadne. Jedno je jisté, díky tomuto soupeření se může výkon procesorů rapidně zlepšovat a jejich cena klesat. Spotřebitel bude v této válce plnit funkci pouze pozorovatele a může si tak maximálně smlsnout na jejích plodech.


Kam tedy směřuje trh s tablety?


Přeberme si racionálně všechna fakta: nástup Windows 8, výkon ARM se bude zvyšovat rychleji než u x86 a samozřejmě nesmíme zapomenout na rychlý internet a cloud služby. Z těchto indícií je zřejmé, že tablety jsou teprve na svém počátku a čeká je ještě daleko větší rozšíření (ač se dnes zdá už velké). Máme se tedy na co těšit.

Jediné úskalí je ve společnosti, jež si může zvyknout na konzumní styl tabletů, které slouží jen na prohlížení webu a videí. Tohoto nešvaru se však musí zbavit samotná společnost a pak mají tablety pořádně našlápnuto.



Co si myslíte o tabletech vy? Hledíte na ně jako na hračku, kterou nepotřebujete, nebo v nich vidíte potenciál, který zkrátka zatím není využit? Vyjádřete svůj názor v diskuzi pod článkem.


reklama