reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.2.2012, Pavel Kovač, úvaha
Vzpomínáte si na nástup mobilních telefonů v 90. letech? V poslední době se událo něco podobného v oblasti tabletů. Je však boom tabletů na vrcholu, nebo se ten pravý nástup teprve připravuje?
dou (1) | 18.2.201219:37
Nechapem preco by mal tablet vediet to co desktop? Myslim ze nejde o to ze arm je pomalsie ved aj x86 cpu ktore su a ktore sa dostanu do mobilnych zariadeni ziadnym extra vykonom neohuria. Vsetko je to navrhnute na dostacujucu rychlost a dlhu prevadzku na baterie. Preto bude vzdy rozdiel v tabletoch a pc hlavne v tom ze pc bude na pracu ktora vyzaduje vykonny hw a tablety na prezantaciu uz urobenej prace na pc a bezne nenarocne veci ako office aplikacie typu e­-mail, web, nejake tie poznamky, prezeranie dokumentov atd. OS tabletov sa lisi vo vyladenosti a v pristupe ako tieto veci zabespecit. Pocet aplikacii v marketoch je len odraz toho ze ludia chcu vytazit z danej platformi peniaze. Ja osobne som si tablet kupil koli pohodlnemu a okamzitemu pristupu na web a citaniu pdf na gauci. Zerie to menej elektriny, nezohrieva to nohy, je to nastartovane okamzite a hned s tym mozem robit. Nahrada za pc to nebude nikdy, ved vykon cpu pc tiez ide dopredu a tie najvykonejsie sa do tabletov nikdy nedostanu ako do prioritnych zariadeni. Ved to ani nieje potrebne. Telefon bude vzdy na volanie, tablet na mobilny office a pc na pracu. Kazde ma to svoje zameranie a kazde trosku presahuje svoje zameranie.
Odpovědět3  0
radon99 | 18.2.201218:55
tablet s windows má šanci jen pokud bude mít stejně tenké­/ lehké tělo a min. stejnou výdrž na baterii při standardních konzumních činnostech ­(web + pošta + soc. sítě + ebook + audio­/video­) jako iPady­/Andriody. Pokud bude umět vytvářet tabulky v Excelu a krásně formátovat Wordové dokumenty bude to bonus navíc, ale pokud to bude za cenu těžkého těla neustále připojeného k nabíječce, nemají šanci.
To píše spokojený majitel tabletu, kterému je jedno jaký OS na něm běží, hlavně že je na webu 2 vteřiny po zapnutí a nebolí ho z něj ruka, když tablet drží delší dobu v jedné ruce.
Odpovědět1  0
Spacer (7) | 18.2.201218:28
Tablety sú akurát náhrada za netbooky, ktoré vedia využiť potenciál dotykových displejov. Žiadna skvelá svetlá budúcnosť, aká je ospievaná v tejto úvahe ich nečaká. Je to akurát dočasné riešenie, kým si výrobcovia nenamastia kapsy a nezačnú ponúkať zariadenia s OLED displejmi, ktoré sa budú dať skladať ako papier do veľkosti monitora na doma a terajšieho smartfonu na použitie vonku.Potom tieto neforemné tácky odložíme a budeme sa smiať, aké hebedá sme so sebou vláčili.
Odpovědět1  1
pzdm | 17.2.201221:25
Nějak to celé nechápu. WACOM navždy. Jedinej výrobce tabletů, který dělá výrobky co jsou k věci...

V ruce jsem měl 4 typy Intuosů, 3 Graphire, tři Bamboo, tři Cintiqy. A pokaždé to je v dané kategorii skvělé železo.

Pojmenujte si to nějak jinak, třebas další trik jak oživot trh ­(třebas zkratkou DTJOT­), ať se to s tablety neplete.
Odpovědět2  0
Pavel Kovac | 18.2.20129:05
S vámi naprosto souhlasím. Mám poslední generaci Intuos 4 Large a jsem spokojený. Dlouhodobě jsem pracoval i s Intuos 3. Cintiq jsem pouze zkoušel ­(pro moje účely zbytečně drahý­).
Bohužel společnost označení ­"tablet­", pro zařízení zcela jiného typu přijala a Wacom s tím bohužel nic neudělá.

Takže souhlas :­-)
Odpovědět1  0
x3m | 17.2.201216:39
Tak porovnavat kvalitu OS podla poctu dostupnych aplikacii je dost dobry ulet. Podla tohto prirovnania je Windows najhorsi system a Linux najlepsi a zvlast, ked su tu take organizacie ako EU a pokutuju uz za pritomny IE vo windowse. A osobne si nemyslim, ze MS prinesie nejaku revoluciu v tabletoch. Jedine co budu mat navrch je pritomnost officu, inak sa nic nezmeni. Stale to bude len konzumna placka ­(pozret mail, web, napisat nejaky kratky dokument,...­) nie produkcna, a je jedno aky to bude mat HW, SW.
Odpovědět1  0
miroslavec | 17.2.201215:29
iphone,ipad,android tablet samý hnuuj který bych nechtěl ani zadarmo.ˇUvaha kam směřují tablety? do perdele přesně tam je jeich místo.Do konce svého života nepoužiju nic co nepochází od microsoftu.
Odpovědět0  1
josefff | 17.2.201214:49
připravovaný tablet s Windows 8. ­- zkrátka ambice jsou tak velké, že případný neúspěch je téměř vyloučen.

skutecne ?
Odpovědět1  0
Wenca8 | 17.2.201213:07
Pěkný článek.. dobře se to četlo :)
Odpovědět2  0
Hulan | 17.2.20129:55
jak z pera radka hulana ... ­"budoucnost je pouze microsoft­" ...

"Android neni popularni proto ze je to otevreny system, ktery vyrobce nemusi platit drahymi licencnimi poplatky, je popularni jen proto aby pripravil budouci pudu pro microsoft­" ... autor clanku je i*iot.
Odpovědět4  7
Petr Štefek (1098) | 17.2.201213:15
Autor, ale svou hypotézu zakládá na celkem reálných základech. Architektura ARM má před sebou jen leší zítřky, vždyť už jen pohled na ARMv8, který by měla podporovat 64­-bitové adresování a další vymoženosti dává jasně vědět, že to může být cesta a alternativa k x86. Vzorový může být příklad Tegra, kde s každou generací roste výkon dvojnásobně a pokud se podíváme na možnosti s výrobními procesy až do 9nm, tak se úplně klidně může stát, že za pět let zde budeme mít tablety 100x výkonnější, než je tomu u současných produktů.

Windows 8 mi připadá svou koncepcí mnohem lepší základ než Android, který nějak ustrnul na vavřínech a je platformou pro spíše pro hračičky než pro solidní využití. Windows Phone 7 se svou rychlostí a uživatelským rozhraním ve svých evolučních verzích bude pro Android velmi těžkým oříškem. Android je sice možná zadarmo, ale koncept OpenSource nikdy opravdu nefungoval a příjde podle mě doba, kdy Goole změní model ­(až bude mít dostatečnou uživatelskou základnu­) a bude poplatky vybírat ...
Odpovědět1  1
Rafan (336) | 17.2.201213:44
Vy si z nás děláte srandu že?Neznám víc prasácky optimalizovaný OS než jsou Windows.Je my 50 let a mám počítač od dob MS­-DOS a kromě Win NT a Vist jsem měl všechny verze OS Windows.Můj poznatek je že PC s čistým OS nejede nijak výrazně rychleji než třeba dnešní Win7 a to s přihlédnutím k rozdílnosti tehdejšího hardware a dnes je výsledek tristní.Pokud jsem nadával na mizerný kód Windows tak pokud jde o vývojáře aplikací pro Win tak ti se snad předhání kdo to zprasí víc.Často mám pocit že jsou tito lidé na výplatních listinách výrobců Hardware aby se dobře prodával.Nedivte se že po těchto zkušenostech o OS Win v mobilu a tabletech nechci ani slyšet.Když pominu všechny tyto trable tak z představy kdy MS ovládá PC trh a teď by k tomu MS ovládl ještě mobilní mě z takového monopolního molochu běhá mráz po zádech.Vy jako novináři by jste měly na tuto skutečnost varovně poukazovat a ne tento vývoj ještě podporovat.Nebo že by měl zvláštní výplatní listiny i MS?
Odpovědět3  7
Rafan (336) | 17.2.201213:54
Omlouvám se za chybně formulovanou poznámku o rychlosti OS Windows chtěl jsem říci že OS Win7 nejsou nijak výrazně rychlejší než třeba Win 95 atd.
Odpovědět3  1
Petr Štefek (1098) | 17.2.201214:14
No, víte, úsudek by měl být vytvářen na základě zkušeností ... zkuste si tedy Windows Phone 7 na něčem slušném a zjistíte, že je rychlejší na single­-core než libovolný Android na dual­-core. Windows 7 považuji za velmi slušný systém, tudíž momentálně vůbec netuším o jakém ­"problému­" v kódech mluvíte. Že existují na tento OS aplikace, které nejsou vzorem efektivity využití hardwarových prostředků, to je známé, ale myslím, že to nesouvisí s OS samotným, ne? Podobně je na tom Android, který má tak dobrou polovinu apps spíchnout velmi horkou jehlou:­) ...
Odpovědět3  2
Rafan (336) | 17.2.201214:44
Za 1.nikdy jsem netvrdil že Android je vyladěný a OS.Ostatně je to mlaďoch.
OS Windows jsou tu dá se říci 17 roků a výsledek?Vyzkoušejte PC kde je CPU 486DX 100 MHz 8 MB RAM s Windows 95 a PC CPU 4 jádro na 3,2 GHz 4 GB RAM s Win7.Rozdíl hardware je astronomický a rozdíl v rychlosti?Chce se my brečet.
Firma která svůj produkt ladí tak dlouho jako jako MS by snad měla z hardware něco vytěžit ve prospěch uživatele a nebo se snad pletu?Win my připadají jako mnoho manželek kterým ať na stůl vyklopíte jakoukoli částku peněz tak vyjdou a vy to nikde nevidíte.
MS je monopol a jako monopol se chová.Příkladem je IE kdy už každý volal že ta 6 je hrozná a ani úspěšný nástup Firefoxu ho nepřiměl k činnosti.MS se rozhýbal až tehdy když se objevil produkt úhlavního nepřítele Google Chrome protože vycítil nebezpečí ale do té doby na uživatele kašlal protože nebyla pořádná alternativa protože pro mnoho uživatelů byl Firefox neznámí a také proto že za ním nestála velká společnost a tak byl pro mnoho lidí nedůvěryhodným.
Odpovědět4  4
JanoX | 18.2.20122:11
Rozdíl v rychlosti je taktéž astronomický, moc dobře si pamatuju jak se 486DX100 s Windows zadýchávalo při přehrávání MP3 a během vypalování CD se nesmělo na PC nic dělat. Dneska můžeš současně přehrávat MP3, renderovat video, stahovat filmy a mezitím vypalovat BlueRay.
Odpovědět1  1
Rafan (336) | 18.2.20127:47
Na sestavě která původně makala pod MS­-DOS jsem teda vypalovačku neměl.Tam jsem byl hrdý majitel 4 rychlostní CD­-ROM.A myslel jsem bůh ví co nemám.Pokud jde o vypalovačky problém byl že se neuměly vypořádat s vyprázdněním bufferu při vypalování,což můj později pořízený TEAC zvládal.Ano souběh více programů by možný na té sestavě nebyl.Ale mluvíme tu o jednom jádru CPU na směšné frekvenci s výpočetním výkonem že řídící čip v dnešní automatické pračce je na tom lépe.Paměti s propustností 130 MB­/s a HDD 5 až 9 MB­/s­(pokud jste neměl řadič a mechaniky SCSI­) vyznívají dnes jako nejapný vtip.A přitom to chodilo relativně dobře.Porovnejte tyto hodnoty s výkonem dnešních pamětí a HDD.Rozdíl výkonu CPU 486 DX 100 s dnešními 4 jádry je tak propastný že snad ani objektivně to porovnat nelze.To co vy tu popisujete že můžete dělat není adekvátní k Hardware dneška.Představa že výkon Hardware popsaném pro Win 95 zrychlím o trapný 20 násobek tak my ty WIN 95 ke vší práci snad ještě vyčistí okna a uvaří guláš.
Odpovědět2  1
john (109) | 18.2.20129:18
ja s Rafanem souhlasim na temer 100%, narust vykonu OS­/SW vubec neodpovida narustu vykonu HW, ja zacinal v IT uz v dobe salovych pocitacu ­/ vyssi HW vykon je dnes i v telefonech ­/, i start tecto starych systemu byl kolikrat rychlejsi...
tehdejsi vyvojar SW musel mit i znalosti v HW oblasti, Assembler byl casto nutnosti, ale dnes..., vse je tak nejak ­"preoptimalizovano­", OS se snazi umet vse ­/ a jak znamo 100 x nic umorilo i toho vola ­/, vyvoj SW je dnes vicemene ­"puzzle­" zalozene na API a ruznych RunTime knihovnach zabalenych do nejakeho GUI, atd., atd....
Odpovědět2  1
Richmond (151) | 18.2.201211:21
Souhlasím pouze s výrokem, že jsou Windows prasácky optimalizované. Škoda, že Rafan nikdy neokusil Visty ­(hlavně, že W7 se mu zamlouvají :D­) nebo NT, které měly proti ostatním Win nakročeno správným směrem. Nad některými perličkami typu 6x převlečené DWM, které je mezi sebou samozřejmě nekompatibilní ovšem zůstává rozum stát, o tom žádná...
Odpovědět0  0
john (109) | 18.2.201212:18
tak z hlediska Win pro me byly nej NT a W2K...
ja na Win nenadavam, jsou takove, jake jsou a maji majoritni podil trhu OS, ale ....
Odpovědět0  0
Dainn (5) | 16.11.201223:27
Vaše řeči o Firefoxu mne coby pamětníka a milovníka původní Mozilly, tedy ještě nezpraseného FF, opravdu dostaly do kolen! To jsou báchorky jak pro děti školou povinné! Coby pamětník se tomu mohu jen smát, i když je to spíše k pláči.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 17.2.201214:26
Ne srandu si opravdu neděláme. Osobně mám daleko horší zkušenosti s např. Androidem, ve kterém nefungují ani tak elementární věci jako je synchronizace kalendáře ­(neberte mě doslova, synchronizace jako taková funguje, ale není spolehlivá a například na některých telefonech vůbec nefunguje synchronizace narozenin v kalendáři­). A ještě jeden příklad: Zkusil jste si někdy stáhnout fotky z Picasa zpět do počítače pomocí Google Picasa ­(desktop aplikace­)? Pokud ano, tak jstě narazil na problém, že se stáhne cca 90% fotek a zbylích 10% ne. Přitom stačí napsat asi 20 řádkový skript, který to udělá spolehlivě. Celé to píšu hlavně pro představu toho jak v Googlu také dokáží programovat. A zkrátka nikdo není dokonalý.
Nepropagujem zde ani jeden systém, pouze poukazujem na možný vývoj, nejsme placeni MS, Googlem, Applem, Americkou či Severokorejskou vládou. Je úžasné jak lidi dokáží z jednoho článku vytvořit celou konspirační teorii.
Jinak Microsoft dělal také přešlapy ­(viz Vista, Windows Me apod.­) to je ale v článku také psáno.
Odpovědět4  0
Ramsess | 17.2.201217:24
No kdyby mě bylo 50 let tak si myslím, že už bych měl mít rozum a když ten Windows je tak pořád pomalý a špatný tak ho nebudu používat a využiju jiný daleko lepší OS. Toto nechápu, kydám na něco špínu a pořád to je tak dobrý, že v tom jedu. A já myslel, že až mě bude 50 let, že budu mít rozum :DD
Odpovědět1  1
Ramsess | 17.2.201217:26
Omlouvám se to mělo být pro Rafan
Odpovědět0  0
JanoX | 18.2.20122:07
Tvůj poznatek se nezakládá na realitě, například správa paměti je ve Windows 7 prokazatelně rychlejší než ve W2K a tak by se dalo pokračovat
Co se týká prasení, tak buď rád že nemusíš pracovat s jinými OS než Windows, tam je to mnohdy ještě horší.
Odpovědět0  1
JanoX | 18.2.20122:04
ARM má světlé zítřky jenom v oblastech kde není potřebný výkon, jenže to není jen tak, i hloupý NAS se zadýchává s Atomem, ARM zatím naprosto nemá šanci.
Světlé zítřky v oblasti tabletů mají připravované nízkospotřebové tabletové x86, bude tam jenom jedno jádro, žádná virtualizace a podobné vymoženosti, ale ARM strčí do kapsy, protože prostě jádro x86 je za ty roky dimenzováno na větší výkon a navíc není RISC, což je v dnešní době velmi pomalých pamětí vážná nevýhoda.
Odpovědět0  0
NivicoCz | 17.2.20127:25
Také sledujete raketový vzestup tabletů s operačním systémem Android? O tomto nástupuse píše již řada měsíců a ... nic.

Tak neznám nikoho ve svém okolí kdo by měl použitelnej tablet s Androidem.
AD USB , je zajimavé že lepší tablety s Androidem ­( např. Galaxy ­) také nemá USB .
Odpovědět3  5
honcka (43) | 17.2.20129:35
koupil jsem manzelce Asus Transformera TF101 a je s nim max spokojena, na jeji pouziti ­(psani poznamek do skoly, surfovani, emaily, cteni pdf, navigace­) ji plne dostacuje. Sam mam ipad1 a kdyby mi na tom asusu nechybelo par klicovejch aplikaci ­(nejakej slusnejsi soft na upravu RAWu, midikontrolery­) tak bych klidne presel
Odpovědět4  0
Bunik (60) | 17.2.20129:42
Co by se mělo zavést, je tablet pro žáky základní školy na knihy v elektronické podobě.
Kolik těch těžkých a dávno zastaralých bychlí musí tahat. Takhle by měli tablet s aktuálními učebnicemi a sešity na psaní.
Odpovědět3  0
Tunseng (346) | 17.2.20129:59
tímto směrem uvažuje i Apple a intenzivně se školami spolupracuje ... bohužel jak je pro apple typicke, neuvažuje dostatečně celosvětově, a omezuje se pouze na usa v podobných aktivitách.
Odpovědět2  0
honcka (43) | 17.2.201210:21
tohle je typicke imho pro kazdou firmu, ze novinku skousi prvni ve sve domaci zemi, ze v pripade uspechu to zas neni az takovy problem rozsirit a v pripade neuspechu to nebude az tak velka financni ztrata
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 17.2.201214:02
Nejsem příznivec uzavřených řešení a aby my někdo říkal co je pro mě dobré i když mám jiný názor tak to už vůbec ne.Mám svůj mozek a rád bych ho co nejvíce používal ­(tím se bystří­).Nic ale proti jsou lidé co přemýšlet nechtějí a těm pak MS a Apple vyhovují a jak říká proti gustu ....
Odpovědět2  2
JanoX | 18.2.20122:16
A že je jinak používáš od rána do večera :­-­) Namátkou osobní motorová vozidla jsou patenty, tedy čistě uzavřená záležitost výrobce, jenom prošpikovaná. A tak bychom mohli pokračovat přes Coca­-Colu taktéž velmi uzavřená věc až po hloupý holící strojek, který je taktéž uzavřená záležitost.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 8.3.201219:20
heh, vsak vas nikdo nenuti si kupovat, nebo pracovat na uzavrenem systemu... ?!?!
Predem napisi, ze tablet nemam, ale pokud nekdy budu kupovat, tak s urcitosti mohu rici, ze pokud to MS nejak extra nepokazi, tak to bude zarizeni s WIN 8.
A proc? Jsem IT administrator, v praci pracuji s WIN, MS OFFICE je muj denni chleba, prsiti telefon bude taktez s MS WP.. A v budoucnu pokud budu kupovat tedy tablet, budu kvuli plne kompatibilite s veskerym SW volit tedy opet tablet s MS...
Kdybych zil v USA, tam je situace trochu odlisna, dost jak klasickych PC, tak spise NB je od APPLE, tudiz i mobil, bych asi volil od APLLE a take i tablet bych volil APPLE... ;­-­)
Proste pokud vyuzivam techniku k praci, tak proste vyzaduji plnou kompatibilitu... Proste presto nejede vlak ;­-­)

Take pracuji s PC od dob MS­-DOS a souhlasim s tim, ze MS mnel lepsi i horsi systemy, ale apriori tu tvrdit, ze MS je na ­"ho.no­" je docela smesne... :­-D :­-D
A tvrdit ze WIN 95 jel na 486DX100 stejne rychle jako 4CORE se 4GB RAM... je hodne smesne... A je to totalni demagogie... WIN95 na 100MHz bylo hoodne malo...
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 17.2.201214:22
http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=PM33EEAszHA a že by byly k vidění v afrických školách se říct rozhodně nedá
Odpovědět0  0
elho_cid (169) | 21.8.201212:15
Android takovéhle ­"slušnější­" softy nedovede rozumně spustit z principu. Je postavený na javě a tváří v tvář čemukoli na co nemá knihovny v nativním kódu je neuvěřitelně neefektivní a pomalý.
A tak tomu bude asi navždy.
Taky čekám s nákupem tabletu na Win8, protože Android nestačí na spoustu věcí, které bych s tabletem chtěl dělat. Blackberry 10 by taky mohl být dobrý, ale Android jednou ušili horkou jehlou a jakékoli další záplaty z toho dělají jen horší a horší platformu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.