reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uvedení GeForce 7800 GTX očima Světa hardware

27.6.2005, Martin Štěpánek, článek
Uvedení GeForce 7800 GTX očima Světa hardware
Jak jsem již upozorňoval minulý týden, ve středu proběhlo oficiální uvedení nové rodiny grafických karet nVidia s číslovkou 7. Novináři z celé Evropy proto zavítali do města módy, do Paříže. Jak uvedení probíhalo a o čem se mluvilo si povíme v menším pohledu zpět.
Zajímavější než samotná prezenace byly následné kuloární rozhovory a diskuze (samozřejmě neoficiální). Diskutovalo se na téma nForce4 Intel Edition. Většina redaktorů se shodla, že SLI u Intelu nedosahuje podobných výkonů jako v případě AMD. Na toto téma se vyjádřil i jeden ze zástupců nVidie, který celý problém pověsil na ramena Intelu a jeho architektuře. Podle něj procesory Pentium 4 nejsou ve hrách dostatečně výkonné a nejsou tak schopné dobře využít možností dvou grafických karet. Ostatně i v testech na SH jsme si ukázali, jak jsou moderní hry závislé na výkonu CPU. Hlavní výhoda AMD prý spočívá v integrování paměťového řadiče, kdy následně dojde k uvolnění systémové sběrnice pro ostatní prostředky. Pentium 4 tak končí na relativně malé propustnosti FSB, ve které se tlačí informace jdoucí z a do paměti RAM a rovněž data z grafických karet a jižního můstku.

Tak takové chlazení snad potřeba nebude

Také se mluvilo o budoucích produktech. V nejbližší budoucnosti nás čeká představení čipové sady pro AMD64 s integrovaným grafickým jádrem na bázi GeForce 6200. To je jistě nemilá zpráva pro firmy ATi a především VIA Technology, které stavěly prodej čipových sad na integrovaných řešeních. VIA se díky razantní cenové politice, kterou nVidia plánuje asi propadne ještě hlouběji do červených čísel. Ještě se vrátím ke Computexu, protože někteří z vás si možná vzpomenou na první obrázky základních desek Foxconn, které tuto čipovou sadu již obsahovaly, ovšem prý se jednalo o nefunkční vzorky.


Dvouprocesorový drobeček s GeForce 7800GTX od Asusu

Co se týká grafických karet, bude následovat postupné uvádění levnějších karet ze sedmičkové řady. Jeden zástupců firmy XFX, která se uvedení také účastnila, prozradil, že později budou k dispozici i variace GeForce 7800 s uzamčenými pipelines, je tedy velmi pravděpodobné, že se setkáme s odemikáním jako v případě karet z rodiny GeForce 6800. Bohužel, frekvenci ani případný počet pipelines mi nikdo sdělit nechtěl (ne že bych se divil, ale za zeptání to stálo).

Hodně se mluvilo také na téma GeForce 7800Ultra a samozřejmě o Radeonu R520, podle kterého bude výkon Ultra verze odvozen. Bohužel ATi se daří poměrně dobře držet informace pod pokličkou a tak zatím nejsou k dispozici ani předběžná čísla výsledků.
reklama