reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V centru Moskvy nefunguje GPS, nejspíš kvůli matení dronů

23.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
V centru Moskvy nefunguje GPS, nejspíš kvůli matení dronů
Návštěvníci centra ruské metropole se často potýkají s nemožností používání GPS. Smartphone či jiné zařízení zkrátka neukáže přesnou polohu. Podle ruského blogera by mohlo jít o krok tamní vlády, aby znesnadnila létání dronů okolo Kremlu.
Na internetu se objevují stížnosti obyvatel i návštěvníků Moskvy na problémy s GPS, ke kterým dochází v centru ruské metropole. Aplikace, které ke své funkčnosti vyžadují přesnou polohu, nelze v okolí Kremlu často používat z jednoho prostého důvodu – jako aktuální poloha se zobrazuje letiště Vnukovo, které je od místa vzdáleno 29 km. Zatím chybí některé podrobnější informace, třeba zda se problém týká jen americké GPS, nebo i alternativních systémů, mezi které patří také ruský Glonass. Většina dnešních smartphonů sice podporuje také další družicové systémy pro zjištění polohy, ale ty mají obvykle jen podpůrnou funkci, nelze je tedy využít samostatně bez GPS.

Problému si všimli také účastníci moskevského maratonu, který proběhl minulý týden. Jeden ze sportovců si na Facebooku postěžoval, že ve chvíli, kdy běžel okolo Kremlu, přestala být trasa správně zaznamenávána. Chyby si všiml až po doběhnutí, kdy mu připadalo podezřelé, že podle aplikace je trasa o asi 40 km delší. Problémů s GPS si potom všimli také uživatelé, kteří si chtěli objednat odvoz přes alternativní taxi službu Uber, hráči hitu Pokémon Go! nebo zkrátka turisté používající na svém telefonu mapovou aplikaci. Ruský bloger Grigory Bakunov, který pracuje jako programátor ve společnosti Yandex (hlavním ruském konkurentovi Googlu), potom na místě provedl vlastní měření, které potvrdilo nefunkčnost GPS v centru Moskvy.



Bakunov tvrdí, že v komplexu Kremlu, který je sídlem ruského prezidenta, se nejspíš nachází systém rušící GPS signál v okolí. A rovnou nabízí i možné vysvětlení. Úřady tak údajně chtějí zabránit létání dronů v této oblasti. Malé bezpilotní letouny jsou totiž obvykle vybaveny systémem, který zabraňuje létání v okolí letišť. A jelikož dron v okolí Kremlu dostane pomocí GPS informaci, že se nachází na letišti Vnukovo, automaticky přeruší let. Rušení GPS v centru Moskvy bylo podle ruských médií poprvé zaznamenáno letos v červnu, od té doby se čas od času pravidelně objevuje. K situaci už se vyjádřil i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, který prohlásil, že o příčinách poruchy nic neví a dodal, že také on sám zaznamenává tyto potíže při cestování autem.

Novináře přesměroval na Federální službu vojsk Národní gardy, která zajišťuje ochranu Kremlu a vysokých ruských úředníků. Mluvčí této organizace ovšem odmítl situaci komentovat.

Zdroj: Bigstory.ap.com
reklama