Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Číně se stále snaží obcházet LHR mobilními GeForce v desktopových kartách

26.5.2022, Jan Vítek, aktualita
V Číně se stále snaží obcházet LHR mobilními GeForce v desktopových kartách
Mohli bychom si myslet, že těžba Etherea na grafických kartách aktuální generace už je mrtvá z pohledu nových investic, nebo že překonání LHR omezení výkonu alespoň odstraní z trhu nouzová řešení. Je tu však jistá setrvačnost. 
Zatímco se NVIDIA snaží znepříjemnit těžbu pomocí Ethash alespoň malým či nahodilým těžařům, v Číně se stále prodávají karty, které byly vytvořeny s cílem překonat LHR omezení, jež ovšem už nějaký ten pátek nepředstavuje žádný problém. Jde právě o karty využívající mobilní verze GeForce Ampere, o nichž jsme se zmínili letos v březnu. Takové se stále v Číně prodávají, ačkoliv LHR už padlo
 
 
Zákazníci si tak od čínských OEM mohou stále z bohaté nabídky vybírat desktopové karty s mobilními GPU GeForce RTX 3070  a RTX 3060, které jsou určeny především pro těžbu a není ani zřejmé, zda bude vůbec možné si na takových kartách zahrát, čili zda nebude problém s ovladači. Grafický výstup tu ovšem je, sice jen jeden port HDMI, ale to může mnohým bohatě stačit k tomu, aby nemusel využívat rendering na kartě s výstupem přes integrovanou grafiku. 
 
V každém případě tyto karty stále odsávají GPU, jež by mohla být použita v herních noteboocích, ovšem dnes se nedá říci, že by takových notebooků byl na trhu nedostatek a byly vysoce předražené. Výrobci a prodejci se potýkají spíše se sníženým zájmem o nová PC a i čistě desktopové karty už mají v řadě případů normální ceny, pokud tedy vezmeme v úvahu to, že dnes je postiženo výraznou inflací v podstatě vše. Na druhou stranu, kdyby nebylo těchto těžebních karet, mohl by být na trhu s GPU výraznější přetlak a ještě nižší ceny. 
 
I tato měsíce trvající praxe s mobilními GPU na desktopových kartách nám ostatně ukazuje, že NVIDIA sice mohla připravit nové ovladače, které vrací výkon těžby v Ethash opět na cca polovinu maximálního výkonu, ale nic víc od ní čekat nemůžeme a není se čemu divit. V této fázi by už byla jen sama proti sobě, neboť generace Ampere pomalu končí a přes všechny zprávy o tom, jak nedostatek karet na trhu přiměje NVIDII k tomu, aby prodávala nové karty po boku se starými, s tím nyní opravdu nelze automaticky počítat. Lze počítat spíše jen s tím, že na trhu zatím vydrží ty modely karet, pro které ještě nebyly připraveny nástupnické verze, ovšem takové RTX 3080 či RTX 3090 by mohly skončit velice brzy. 
 
Zdroj: Taobao via VideoCardz


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.