reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Kalifornii vylepšili redox flow baterie, využívají ekologičtější materiály

11.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
V Kalifornii vylepšili redox flow baterie, využívají ekologičtější materiály
Redox flow akumulátory se neustále vyvíjejí a na University of Southern California přišli s užitečným vylepšením. Díky použití snáze dostupnějších elektrolytů jsou jejich verze levnější a ekologičtější než doposud.
Jednou z mnoha typů nově zkoumaných baterií jsou tzv. redox flow akumulátory, které nicméně nejsou něčím, co by existovalo jen na papíře. NASA je využívá už desítky let, v komerčních aplikacích se v několika posledních letech už také začaly používat a zkoumat, byť jen v omezeném množství. Mají totiž podobné problémy jako i dnes běžné typy akumulátorů, tedy nepříliš ekologické materiály (např. vanadium) a vysokou cenu. Na University of Southern California ale vyvinuli nový typ, který by měl tyto problémy potlačit.
 
Redox flow akumulátory
 
Elektrická energie zde vzniká průchodem iontů přes membránu z jedné kapaliny do druhé. Vědci z Kalifornie tentokrát použili síran železnatý, který je odpadním produktem těžebního průmyslu, takže jde o snadno dostupný a levný materiál. Druhou kapalinou je kyselina AQDS. Obě dvě kapaliny jsou známé, ale dosud se spolu běžně nepoužívaly. Pokud jde o cenu síranu železnatého, tam se dá kilo nakoupit za cenu v řádech jednotek korun, AQDS pak za stejnou hmotnost vyjde zhruba na necelou stokorunu. Výsledný akumulátor ale i přesto nebude extrémně levný. Cenu za jednu kWh vědci odhadují na $66 (cca 1600 Kč), takže 100kWh akumulátor by vyšel na asi 160 tisíc. Výhodou je, že inovovaný akumulátor ani po stovkách nabíjecích cyklů nevykazoval žádný výraznější pokles kapacity.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama