Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Rusku se vyrobí prvních 40 tisíc desek s AMD B450

26.4.2021, Jan Vítek, aktualita
V Rusku se vyrobí prvních 40 tisíc desek s AMD B450
Ruská společnost Philax oznámila, že ve spolupráci s GS Group Holdings bude doma vyrábět jednak monitory a vedle nich také základní desky pro PC. Chystá se tak výroba série 40 tisíc desek s AMD B450. 
AMD B450 už je starší, ale stále aktuální čipová sada, která se dá použít s aktuálně prodávanými procesory Ryzen včetně moderních Ryzen 5000. Nedokáže sice oficiálně nabídnout podporu sběrnice PCIe 4.0, ovšem to představuje jen malý výkonnostní handicap. Pro ruskou společnost Philax jde dle Tom's Hardware o příležitost zásobovat svými deskami i vládní úřady, a to díky možnosti vybavit její desky moduly TPM. 
 
Vedle toho hodlá ve spolupráci s GS Group Holdings vyrobit také 50 tisíc monitorů a rýsuje se 18měsíční projekt na vývoj a výrobu desek pro ruské procesory Elbrus a Bajkal. 
 
 
Vypadá to ovšem, že firma Philax nevyvinula vlastní desku pro AMD B450 a jednoduše použila model B450M Pro4 od firmy ASRock, nejspíše na základě licenční dohody. Desky vypadají stejně, ovšem model firmy Philax pochopitelně nenese značku ASRock a ani žádné modelové označení. 
 
Jde tak o desku formátu Micro ATX se čtyřmi sloty pro DDR4-3200, čtyřmi SATA 6 Gb/s, dvěma sloty PCIe 3.0 x16 a jedním PCIe 2.0 x1. Připravena je také na APU Ryzen díky výstupům D-Sub, DVI i HDMI. 
 
Dle HardwareTimes by tyto desky měly být využity i v počítačích na ruském Ministerstvu průmyslu a obchodu a pro tyto účely mají být schváleny v průběhu května.