reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve odhaluje univerzální herní ovladač pro Steam Machines

30.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Valve odhaluje univerzální herní ovladač pro Steam Machines
Novinku o nových počítačích Valve Steam Machines následuje další zpráva, která odhaluje třetí dílek skládačky, kterou si pro nás tato softwarová firma zaměřená na počítačové hry připravila. Jedná se o univerzální herní ovladač Steam Controller,...
Novinku o nových počítačích Valve Steam Machines následuje další zpráva, která odhaluje třetí dílek skládačky, kterou si pro nás tato softwarová firma zaměřená na počítačové hry připravila. Jedná se o univerzální herní ovladač Steam Controller, jenž má za sebou rok vývoje a integruje v sobě dva trackpady, nějaká ta tlačítka, dotykovou obrazovku a také hmatovou odezvu. Příchod takového ovladače není žádným překvapením, protože počítače Steam Machines budou určeny pro obývací pokoje a již dříve jsme se dozvěděli, že přijdou s vlastními periferiemi. Steam Controller tak asi nebude jediným v nabídce.





Valve věří, že jejich nový ovladač překoná propast mezi stolem s klávesnicí a myší a gaučem. Určený bude i pro starší tituly z nabídky Steamu a ovládat s ním prý půjdou veškeré žánry, což je přinejmenším odvážné tvrzení.





Steam Controller spoléhá především na dva své kulaté trackpady s vysokým rozlišením určené pro hráčovy palce, které fungují také jako jedna velká tlačítka. Dle popisu jejich funkcí využijeme levý trackpad pro pohyb jako náhradu kláves ASDW a levým se budeme rozhlížet, čili jde o náhradu myši. Pak máme u každého trackpadu dvě tlačítka as různými funkcemi, pro ukazováky jsou připraveny také ovladače připravené plnit funkce tlačítek myši i kolečka a spodní strana ovladače má také nést tlačítka. Dotyková obrazovka se pak logicky přizpůsobí dané hře a nabídne příslušné funkce.

Dá se říci, že stejný způsob ovládání, tedy co se týká trackpadů a pohybu, nabízejí také některé 3D hry pro tablety či mobilní telefony, například Minecraft. Jde o použitelné ovládání, ale že by PC hráči dobrovolně za něco takového vyměnili klávesnici a myš, to se nechce moc věřit. Valve spoléhá na to, že nás přesvědčí velká obrazovka televizoru a pohodlí obývacího pokoje.





Dodatečná hmatová odezva Steam Controlleru má zde nahradit to, co chybí trackpadům. Zde se Valve nechtěl spoléhat pouze na vibrace a vsadil na dva elektromagnety, jeden pro každý trackpad. S dotykovými ploškami budou moci hýbat a vibrovat (dokonce je zvládnou i rozezvučet), přičemž otázkou pak je, jak toto přispěje k přesnému ovládání pohybu.

Vestavěný dotykový displej, který stejně jako trackpady funguje jako velké tlačítko využívající fyzický spínač, jímž potvrdíme konečnou volbu. Displej pak může zobrazit dodatečné informace jako radar, mapu, zkrátka všechno možné, na co mu bude stačit rozlišení. Obsah displeje pak má být formou OSD v případě potřeby duplikován na hlavní obrazovce, aby z ní hráč nemusel spustit očit.

Celkově je tu pak 16 tlačítek, Valve také slibuje, že ovladač může pracovat v základním režimu, kdy se hře představí jednoduše jako klávesnice a myš, k čemuž bude nabídnuta také konfigurační utilita s výběrem profilů. Funkce ovladače budou plně k dispozici pro úpravu, takže jej můžeme považovat za "otevřený".

Na trh se má Steam Controller dostat společně se Steam Machines, čili někdy v příštím roce.

Zdroj: TZ Valve - SteamOS
reklama