reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vector 180: nový 2,5" král od OCZ

9.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Vector 180: nový 2,5" král od OCZ
Společnost OCZ Storage Solutions zařazuje do své nabídky nové SSD Vector 180, které se tak stává vedoucím modelem celého 2,5" portfolia s rozhraním SATA od této firmy. To ovšem není vše, ještě tu máme zbrusu nový kontroler.
Co se týče rozhraní SATA a jeho aktuální generace 6 Gbps, pak zde už se bohužel s ohledem na výkon moc nového vymyslet nedá. Už nějakou dobu se modely SSD pohybují na hranici reálné datové propustnosti tohoto rozhraní a té se přibližuje i nový Vector 180. Ten nabízí rychlosti sekvenčního čtení a zápisu 550 MB/s a 530 MB/s, což tedy nejsou absolutně nejvyšší hodnoty, ale na té cca desítce megabajtů za sekundu už tolik nesejde. Zde už spíše záleží na výkonu při práci s malými bloky dat (typicky 4kB), který zde dosahuje při náhodném čtení 100.000 IOPS a při náhodném zápisu 95.000 IOPS, což jsou slušné hodnoty.





Firma OCZ ve svém novém Vector 180 použila rovněž nový kontroler, respektive verzi kontroleru Barefoot 3 M00, která byla vyladěna tak, aby poskytla svůj nejlepší výkon. SSD se pak spoléhá na paměti Toshiba A19 MLC NAND Flash a uvádí, že ty mají rating 50 GB na den. To se nejspíše vztahuje k záruční lhůtě, která je pětiletá, což by znamenalo, že OCZ garantuje schopnost zápisu více než 90 TB dat po dobu životnosti SSD. Z praxe ale víme, že na tyto údaje se nemůžeme spoléhat, ovšem s tím, že SSD vydrží spíše víc. Co se týče zmíněné záruky, pak se jedná o ShieldPlus, v jejímž rámci můžeme poškozené SSD obratem vyměnit přímo u výrobce za bezvadný kus.

OCZ Vector 180 si budeme moci zakoupit ve 120GB, 240GB, 480GB a 960GB verzi za zatím neuvedené ceny.





Dále tu máme OCZ JetExpress SSD Controller, čili nejnovější a nejrychlejší firemní SSD kontroler, který je určen pro modely s rozhraním PCI Express a NVMe ve formátu M.2. Firma uvádí, že půjde o velmi výkonný kontroler a jeho potenciálu budou moci konkurovat pouze SSD SM951 od Samsungu, která byla představena rovněž na letošním CES. Z toho vyplývá, že můžeme očekávat propustnost až kolem 2 GB/s.

Firma dodala také nějaké konkrétní údaje, takže se můžeme podívat, že JetExpress stejně jako SM951 podporuje rozhraní PCI Express 3.0 se čtyřmi linkami, což dává celkově 8 GB/s propustnosti (4 GB v obou směrech). Dle tu máme 8 až 16 ONFI kanálů, k tomu podporu 1 až 2 GB cache (paměti DDR3 RAM) a nezapomnělo se ani na funkce pro zajištění energetické efektivity, tedy především režim spánku. Podporovány budou tři formáty, a to M.2, SFF-8639 a také 2,5", takže je možné, že konečně budeme moci reálně využít rozhraní SATA Express, jež doposud zůstává výrobci SSD spíše bez povšimnutí. Koncové produkty s JetExpress budou vyráběny pro servery i klasické desktopy.

Zdroj: techPowerUp
reklama