reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Naše planeta má za sebou asi 4,5 miliardy let existence a už za několik set milionů let po jejím vzniku na ní měl zakořenit život. Je otázka, zda k tomu přispěl nějaký zárodek, který doputoval z vesmíru, ovšem nyní nám půjde o prvotní chemickou reakci.
honza1616 (3625) | 15.4.201810:40
už asi před 2 lety jsme viděl dokument o vzniku země, nevím jak se jemnoval ale není to tak dávno co byl znovu v televizi....
s jednoduchým laboratorním vybavením, zahřáli nějaké kapaliny a po nějaké době se v nádobě začali tvořit organické sloučeniny kterou jsou součástí naších buněk
co je tedy na tomto článku nového? když jistě podobné publikace se šíří internetem už nějaký ten rok
ale je to pěkné čtení....
Odpovědět0  0
John60 (92) | 11.4.201818:30
Úsilí některých vědců, jak dokázat, že život vznikl samovolně a nestvořil ho Bůh, je opravdu veliké.
Mě se ovšem zdá, mnohem více pravděpodobnější, že to zase taková náhoda nebyla.
Odpovědět1  10
mch81 (421) | 11.4.201820:19
Úsilí stoupenců náboženství je ale pořád větší...
Odpovědět7  0
jeninicicek (6) | 12.4.201813:17
Ono je totiž jedno jak vznikl život jako takový, stejně každá úvaha musí dojít k tomu, že musí být nějaký začátek­(aneb proč vznikly podmínky?­)... A jak si ho kdo pojmenuje je na každém...
Odpovědět1  0
Duncan66 (203) | 12.4.201813:53
Ale ta uvaha muze pokracovat a vedecke poznani naznacuje, ze k tomu pocatku nemusela byt zadna ­"nadprirozena­" sila, ale jde to zkratka samo a je to stejne prirozene, jako kdyz diky gravitaci kamen co hodite nahoru spadne zase dolu ;­-)
Odpovědět2  0
lazywriter (10) | 18.4.201816:45
Přesně tak. Hloupí lidé si tisíce let říkali, že to jde ­"samo­". A pak přišel Newton ­(a po něm další a další­).
Odpovědět0  0
Duncan66 (203) | 12.4.201813:56
Ale vsak ona to zase takove nahoda neni. ­"Boha­" bych za tim videl naopak v pripade, ze by to samo neslo, ze by se ty molekuly napriklad navzajem odpuzovaly a nemohly spolu reagovat, ale pritom by spolu reagovaly a vytvarely struktury, jake by vytvaret v podminkach naseho vesmiru nemely. Potom by bylo logicke premyslet o tom, ze tady musela byt nejaka specialni ­"sila­".
Odpovědět2  0
FryderykChopin (4) | 20.4.201817:54
Nevím jak Vám, ale mně pro potvrzení existenci Boha stačí neschopnost vysvětlení geneze toho ­'vesmírného bordelu­' potřebného pro reakci způsobující Velký třesk. Teorie se můžou různě překrucovat, ale vždycky zůstane na začátku to, že se odnikud zničeho samo od sebe stvořilo něco o vysoké teplotě a hustotě atd. atd...

Spoustu věci lze vysvětlit, u spousty věcí člověk ví, že se jednou vysvětlí, o spoustě věcí se dá dohadovat, ale jedna věc se nikdy bez vyšší síly nevysvětlí ­- stvoření něčeho z ničeho.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 20.4.201818:08
Existence Boha ale taky nic neřeší, to je jenom přiznání toho, že člověk něčemu nerozumí a nechce se tím zabývat, tak to hodí na nějakou vyšší moc. Ona se celkem logicky nabízí otázka, kde se tedy vzal ten Bůh a kdo jej stvořil. Na to je předpokládám náboženská odpověď, že tu byl vždycky nebo stvořil sám sebe, což ale vědecky uvažujícím lidem stačit nemůže.

Zrovna v tomhle mi přijde přístup současné vědy ­(před třeskem nic nebylo a najednou začal existovat časoprostor a ta hmota v něm­) a náboženství ­(stvořitel vyrobil svět z ničeho­) víceméně stejný. Prostě se někde začne a co bylo předtím se ignoruje.
Odpovědět0  0
FryderykChopin (4) | 20.4.201819:47
No ono to vysvětlení sice není úplně oslnivé, ale konec konců Křesťanství je na oné všemocnosti Boha zkrátka založené, tedy Boha který ­"byl, je a bude­", i.e. Boha jako entity vymykající se zákonům fyziky, případně logiky. V tomto ohledu je z křesťanského pohledu otázka stvoření vesmíru tedy zodpovězena, a případné další otázky typu zda­-li Bůh dokázal udělat práci na 4,5 miliardy let za 7 dní už podstatu této odpovědi nemění.

Na druhé straně je ale ten tzv. ­"věděcký přístup­", který deklaruje, že vše lze vysvětlit bez přítomnosti vyšších sil, nicméně když přijde řeč na dějství před explozí té počáteční nekonečně husté singularity, tak přijde jen zamyšlené šoupání nohou o podlahu a ono roztomilé ­"zatím nevíme­". Tedy přesně to ­"zatím­", které nemá počátek ani konec, stejně jako ten Bůh, kterého tito lidé odmítají. V konečném důsledku je ateismus de facto náboženství jako všechny ostatní :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.