reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci přicházejí s hybridními materiály pro křemíkové akumulátory

23.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Vědci přicházejí s hybridními materiály pro křemíkové akumulátory
Vědci z University of Eastern Finland přicházejí s myšlenkou nových hybridních materiálů pro křemíkové baterie. Ty by mohly pomoci obejít některé z problémů, které doprovází vývoj článků s křemíkovými anodami.
Jedním z přístupů k vývoji nových typů akumulátorů je použití křemíkových částic pro výrobu anody. Křemík má výhodu v tom, že sám o sobě dosahuje 10krát vyšší energetické hustoty než grafit, je tu však spousta jiných problémů. Při jeho použití pro výrobu anody by se akumulátory potýkaly s nestabilitou a s dnešními technologiemi ani není možné něco takového vyrobit. Hovoří se však o tom, že by takové akumulátory mohly mít zhruba dvojnásobnou kapacitu než dnes. Vědci z University of Eastern Finland ale přišli na to, jak anody na křemíkové bázi vylepšit, aby byly stabilnější a jejich kapacita výrazněji neklesala při použití rychlého nabíjení.
 
Křemičitá baterie
 
Trik je v tom, že by se nepoužily čisté křemíkové sloučeniny, ale hybridní materiál s jejich využitím. V tomto případě by šlo o mezoporézní křemíkové mikročástice a karbonové nanotrubičky. Při správně provedené chemické konjugaci obou materiálů by měla vzniknout anoda, která si zachová správnou vodivost i mechanickou odolnost při nabíjení a vybíjení. Zajímavostí je i to, kde by se vůbec takové křemíkové částice vzaly. Aby se snížila ekologická zátěž, vědci by je rádi vyráběli z popelu slupek ječmene. Zatím jde však jen o nápady, které mají do praktické realizace velmi daleko, takže tu nemáme ani předběžná data o vlastnostech takových článků. Už dnes by ale vědci rádi přišli s metodou, která by dovolila vyrobit anodu z čistě křemičitých částic. To ale může trvat desítky let, pokud se to vůbec podaří.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama