reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci vyvíjí materiál, který se dokáže zacelit i po rozřezání

8.2.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci vyvíjí materiál, který se dokáže zacelit i po rozřezání
Technologie 3D tisku může být vhodná i na výrobu speciálních podrážek bot, které se dokážou při poškození zase samy zacelit. Tento materiál, schopný se opravit, vyvíjejí vědci na University of Southern California. 
Vědci z USC Viterbi School of Engineering pracují na vývoji gumového materiálu, který se dokáže sám opravit, pokud je porušen či roztržen nebo rozřezán. S pomocí 3D tisku tak můžou vzniknout podrážky bot, pneumatiky nebo třeba měkké části nejrůznějších robotů, které se zvládnou samy opravovat při poškození. 
 
Výroba "uzdravujícího se" materiálu probíhá metodou 3D tisku, která využívá fotopolymerizaci (působením světla tuhne kapalná pryskyřice), přičemž přidání oxidačního činidla ve správném poměru vede k vytvoření vlastností umožňujících zacelení a samoopravení materiálu například po rozřezání. 
 
 
Výsledkem je gumový materiál, který je velmi odolný a k tomu jeho výroba netrvá příliš dlouho. Například taková podrážka, jejíž výroba zabere asi dvacet minut, zvládne i přeřezání napůl. Opravuje se následně několik hodin, přičemž čím je tepleji, tím snáze se materiál spojuje. V laboratoři spojování řezu zabralo dvě hodiny při teplotě 60 °C. 
 
 
Tato technologie ale prozatím ještě není připravena na použití v reálném světě, vědci potřebují najít způsob, jak materiál udělat dostupným pro sériovou výrobu. Tým vědců v současnosti také pracuje na dodání podobných vlastností i tvrdším materiálům, jako jsou plasty. Ty by se mohly používat například při výrobě automobilových součástí, jež by měly tuto schopnost opětovného zacelení a "uzdravení" materiálu. 
 
Zdroje: engadget.com3ders.org 


reklama