reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká rudá skvrna Jupiteru mění svůj tvar i barvu, začne se vytrácet?

19.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Velká rudá skvrna Jupiteru mění svůj tvar i barvu, začne se vytrácet?
Už od roku 1878 je na tváři planety Jupiter pozorovaná Velká rudá skvrna, jak vidíme obrovskou bouři, která se postupem času zmenšila. V tuto dobu začala však měnit svůj tvar, ale i barvu. 
Před sto lety byl průměr Velké rudé skvrny na Jupiteru odhadován na 40 tisíc kilometrů, přičemž v době sond Voyager (1979 a 1980) už to bylo jen kolem 23 tisíc kilometrů a dnes cca 16 tisíc. Jde tak o bouři, která asi jen tak nezmizí, ovšem neplatí, že by byla velikostně, tvarově i barevně stejná, jak dokazuje v těchto dnech. Astronomové totiž zaznamenali, že se začíná zužovat, ale zvyšovat a také se prohlubují její barvy. 
 
 
Šířka Velké rudé skvrny je tak postupem času stále menší, ale novinka je právě růst na výšku, což se přidává do seznamu jejích nevypočítatelných projevů. Přeci jen jde o bouři, čili dynamický úkaz, který se neustále mění společně s větry, které uvnitř panují a který ji tvoří. 
 
Astronomové přitom už od roku 1878 provádějí měření této skvrny pravidelně, a to nejdříve pomocí malých teleskopů, poté nám ji i s Jupiterem velice dobře přiblížily sondy Voyager a nyní je sledována především pomocí Hubbleova teleskopu v rámci programu Outer Planets Atmospheres Legacy, o což se stará NASA JPL a Berkeley. Aktuálně má tak Velká rudá skvrna jen asi třetinovou šířku z roku 1878, kdy se do ní mohly pohodlně schovat tři Země, ale dnes je to sotva jedna. 
 
interpretace Velké rudé skvrny vytvořená ze snímku JunoCam sondy Juno z výšky 14 tis. km
Björn Jónsson - 10. 7. 2017
 
Skvrna se ale nezmenšuje konstantně a ve 20. letech předchozího století se dokonce po kratší dobu zvětšovala. Od té doby je už ale stále menší, ovšem na druhou stranu je také agilnější, neboť se pohybuje po povrchu planety rychleji než dříve, ovšem co překvapivě zůstalo stejné, je rychlost vichrů, které uvnitř panují. Očekávalo se přitom, že ty budou sílit, ale to se neukázalo. 
 
Dále si lze povšímnout, že tato skvrna už poněkud ztrácí svůj hlavní rys, dle nějž byla pojmenovaná. Je stále velká, ale už ne rudá a spíše se přiklání k oranžovému spektru. Za to pravděpodobně může jiný materiál, který je nyní větrem vynášen vysoko do atmosféry, který je pak vystavován UV záření Slunce. To ale bude třeba ještě dalším výzkumem potvrdit. 
 
Co se s touto bouří ale bude dít dále? Dle odhadů by příštích 10 let mohlo být velice zajímavýc hs ohledem na její dynamiku. Mohly by proběhnout velké změny v jejím tvaru, chování a autoři nejnovější studie by se ani nedivili, kdyby se ještě daleko výrazněji změnšila. 
 
Zdroj: NASA


reklama