reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Verbatim SWOVA128G zvládne pouze jeden zápis, což je ovšem vlastnost, ne chyba

4.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Verbatim SWOVA128G zvládne pouze jeden zápis, což je ovšem vlastnost, ne chyba
Společnost Verbatim vytvořila novou třídu úložných zařízení založených na elektronických pamětech. Bavíme se tu o tzv. write-once SSD a konkrétně pak o produktu Verbatim SWOVA128G. Proč na něj lze zapsat data jen jednou? 
Verbatim SWOVA128G je tedy taková moderní verze médií CD-R, respektive nepřepisovatelných médií. Na první pohled jde o běžné externí SSD s rozměry 108 x 46 x 9,5 mm a hmotností 55 gramů, jehož rychlost zápisu by si čerstvý majitel neměl ověřovat jen tak nazdařbůh. Jednou zapsaných dat se totiž už nezbaví. 
 

 
Toto SSD nám nabídne kapacitu 128 GB a rozhraní USB 3.2 Gen 1 a dle dostupných informací bylo navrženo jako řešení, které vylučuje možnost nechtěného smazání dat či jejich přepisu, je určeno pro ty nejjednodušší způsoby zálohování a také prý nebudeme muset řešit problém se životností buněk, což asi nadzvedne nejedno obočí. 
 
Těžko mluvit o řešení problému s životností elektronických pamětí NAND Flash v případě, kdy dané zařízení samo povolí jen jeden zápis, ale to pouze pokud se na tento problém díváme z hlediska počtu možných přepisů. Je tu ještě jeden úhel pohledu, a to udržení náboje v paměťových buňkách, přičemž Verbatim SWOVA128G slibuje, že si bude data pamatovat alespoň deset let, pokud bude SSD uloženo v teplotách do 55 °C. To znamená, že budeme moci zaplněné SSD prostě odložit do šuplíku a dál se o ně nestarat, neboť vzhledem k jedinému možnému zápisu stejně nebude možné buňky s daty udržovat v kondici opětovným zápisem, jak činí různé technologie jako Smart Read Refresh. 
 
Pro zápis dat na SWOVA128G (až 180 MB/s) bude zapotřebí OS Windows 10 či 11 (ovšem ne verze S) s instalovaným .NET 4.8. Není přitom jasné, zda Verbatim k tomuto účelu poskytne nějakou speciální aplikaci, nebo bude možné využít jakoukoliv. Číst data ale bude možné na jakémkoliv zařízení a OS s podporou systému exFAT, a to rychlostí až 540 MB/s. 
 
Samotný Verbatim přitom píše, že jde o zařízení určené pro běžné uživatele a že negarantuje stoprocentní ochranu proti přepisu dat. To napovídá, že toto omezení by asi šlo obejít, pokud by se o to někdo schopný pokusil. Vypadá to však, že SWOVA128G připravený nejdříve pro japonský trh, je produkt připravený i v reakci na nový zákon týkající se elektronického účetnictví. Ten vyžaduje, aby bylo ukládáno alespoň po dobu sedmi let způsobem zajišťujícím, že s ním nebylo manipulováno.
 
Proto Verbatim poskytne i příslušný nástroj, který veškerá uložená data na SWOVA128G loguje s informacemi o názvu souboru, datumu a času a především s hashem. Z tohoto pohledu pak má takový produkt rozhodně svůj smysl, byť se Verbatim snaží sám vyvázat ze záruky toho, že s daty skutečně nepůjde manipulovat. 


reklama