reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Většina administrátorů plánuje nasazení Windows 10 během dvou let

30.6.2015, Michal Hala, aktualita
Většina administrátorů plánuje nasazení Windows 10 během dvou let
Síť Spiceworks zjistila, že většina administrátorů IT v organizacích plánuje nasazení Windows 10 nejpozději horizontu dvou let. Pro Microsoft je to celkem příznivá zpráva s ohledem na jeho cíl – miliardu zařízení s desítkami do tří let.
Windows 10 přijdou 29. července letošního roku, jak jistě víte. Microsoft oznámil ambiciózní cíl v podobě jedné miliardy zařízení s desítkami do tří let. Nemalý podíl z toho by mohly tvořit počítače ve firmách, respektive v organizacích, pokud budeme brát v potaz i veřejný a nestátní neziskový sektor.

Šetření provedené sítí IT profesionálů Spiceworks mezi jejími členy ukázalo, že 40 % administrátorů podnikových IT plánuje nasadit desítky do jednoho roku od jejich uvedení. Dalších 33 % plánuje jejich nasazení do dvou let. Takže téměř tři čtvrtiny podnikových počítačů (či počítačů v organizacích obecně) budou do dvou let provozovány na Windows 10. Takže k oné Microsoftem zamýšlené miliardě zařízení tímto přibude nemalé množství počítačů v organizacích.

Studie byla zpracována na vzorku 500 IT profesionálů – členů sítě Spiceworks – v Severní Americe a v regionu EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika). Velikost vzorku bych pokládal za celkem reprezentativní a snad lze pokládat za reprezentativní i výběr respondentů (vzhledem k charakteru sítě Spiceworks). Malou výtku bych měl ke geografickému záběru šetření. Ale jinak můžeme věřit, že jde o docela rozumné výsledky.


Logo Windows 10


Teď se podívejme na některá další zajímavá zjištění z uvedeného šetření. Za hlavní obavy ohledně Windows 10 pokládá 79 % respondentů studie zpětnou hardwarovou a softwarovou kompatibilitu nového operačního systému. Další obavy se týkají potenciálních chyb v desítkách – vyjádřilo je 65 % respondentů, pak problémy se zácvikem uživatelů – 59 % respondentů, dále podporu desítkám ze strany třetích stran – 51 % respondentů.

Co se týká nového prohlížeče Edge, který může mít problémy se zpětnou kompatibilitou ve firemních intranetových aplikacích, tak téměř polovina participantů studie sdělila, že nemá dost informací, aby si na něj mohli udělat vlastní názor. Jen dodám, že možné problémy se zpětnou kompatibilitou řeší ve Windows 10 tradiční prohlížeč Internet Explorer, který takto doplňuje nový Edge. Předpokládám, že tohle by podnikoví informatici mohli vědět.

Co se týká mobilních Windows 10, tak 48 % participantů se tuto platformu zajímá. A to jak o mobilní telefony, tak o tablety s desítkami. Přitom většina z nich provozuje ve své organizaci alternativní mobilní operační systém (tj. iOS nebo Android).

Ohledně dosavadního operačního systému bylo přes padesát procent participantů (přesněji jejich organizací) uživateli Windows 7. Ale celých 44 % dosud užívalo Windows XP. Takže snad už konečně začne zastoupení verze XP klesat i v podnikovém sektoru.

Celkově bych řekl, že výsledky průzkumu nevypadají pro Microsoft vůbec špatně. Když trochu přidá v komunikaci a rozptýlí výše uvedené obavy, zřejmě nemusí mít obavy o přijetí Windows 10 v prostředí organizací.p

Zdroj: Redmond Magazine
reklama