reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA a Pico-ITXe deska

29.10.2008, Pavel Boček, aktualita
VIA a Pico-ITXe deska
Společnost VIA na ECS (Embedded System Conference) v Bostonu pokračovala v představování novinek a předvedla novou Pico-ITXe základní desku EPIA-P710-10, kterou již nastínila včera. Ta je zajímavá tím, že zachovává rozměry Pico-ITX desek...
Společnost VIA na ECS (Embedded System Conference) v Bostonu pokračovala v představování novinek a předvedla novou Pico-ITXe základní desku EPIA-P710-10, kterou již nastínila včera. Ta je zajímavá tím, že zachovává rozměry Pico-ITX desek (100×72 mm), avšak navíc má dva konektory SUMIT QMS, pomocí kterých lze připojit další desku přímo nad tuto. Tím, že se desky na sebe kupí se ušetří místo, ale přitom se na vrchní desku vejdou rozšiřující sloty (jeden PCIe x1, dva PCIe x1) či konektory (tři USB 2.0, LPC, SMBus a SPI).



Samotná hlavní deska připomíná některé menší staré AT/ATX desky, nemá totiž na sobě nemá takřka žádné výstupy, vše je řešeno přes pinové konektory. V konečném efektu je tedy ty potřebné porty vyvést brackety a tak se nakonec stejně zabere víc místa, než kdyby byla deska o pár centimetrů větší a vše bylo přímo na ní. Pinové konektory tedy připojují port RJ-45 (pro Gigabit Ethernet), Line-in, Line-out a mikrofon, CRT (zřejmě D-Sub), LVDS a PS/2.



Integrován je na ní procesor C7 o frekvenci 1 GHz a jeden bank pro SO-DIMM DDR2-667 do kapacity 2 GB. Čipovou sadu zastupuje VX800 s integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC3 s HW akcelerací MPEG-2/4, WMV9 a VC1 videa. Disky lze připojit k jednomu konektoru SATA, a jednomu UATA-133. V budoucnu by se VIA mohla soustředit na integraci naprosto všech čipů do severního můstku a později i do procesoru, čímž by ušetřila místo, které nyní zabírají staré a velké zvukové kodeky (zde VT1708B) a čipy pro Ethernet (VT6122).

Zdroj: TZ VIA
reklama