Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA představila nové procesory VIA Eden s frekvencí až 1,5GHz

17.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
VIA představila nové procesory VIA Eden s frekvencí až 1,5GHz
Procesory VIA Eden jsou nyní vyráběny 90nm technologií, která jim tak umožňuje dosahovat opravdu velmi nízké spotřeby elektrické energie. Slabší verzí je VIA Eden ULV pracující na frekvenci 1GHz s maximální spotřebou 3,5W, silnější pak VIA...
Procesory VIA Eden jsou nyní vyráběny 90nm technologií, která jim tak umožňuje dosahovat opravdu velmi nízké spotřeby elektrické energie. Slabší verzí je VIA Eden ULV pracující na frekvenci 1GHz s maximální spotřebou 3,5W, silnější pak VIA Eden ULV na frekvenci 1,5GHz s maximální spotřebou 7,5W. Procesory VIA Eden pak zaujímají frekvence 400MHz (2,5W), 500MHz (3,5W), 600MHz, 800MHz, 1GHz (všechny po 5W) a nakonec 1,2GHz (7W).



Společnost VIA předpokládá růst frekvence až na 2GHz. Oba procesory běží na 400MHz sběrnici VIA V4 a obsahují jak 128kB L1, tak i 128kB L2 cache. Svými features jsou velmi podobné procesorům VIA C7 (jsou totiž také postaveny na jádře Esther), rovněž obsahují podporu instrukcí MMX, SSE2 i SSE3, nechybí ani VIA PowerSaver technologie či bezpečnostní vymoženosti VIA PadLock a antivirová ochrana (NX-bit).

Procesory najdou využití v tichých PC systémech (zpravidla hlučné aktivní chlazení jim nic neříká) nebo třeba set-top boxech. Plocha čipu je miniaturní, celý procesor v balení nanoBGA2 má rozměry pouhých 2,1×2,1cm. Procesory jsou podle společnosti VIA již v prodeji, ale o ceně nepadla žádná zmínka.

Zdroj: www.via.com.tw, www.theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.