Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Falcon 9 děsivě vybouchl ještě před startem

1.9.2016, Jan Pánek, aktualita
Video: Falcon 9 děsivě vybouchl ještě před startem
SpaceX má za sebou velmi nepovedený pokus o start Falconu 9. Raketa totiž nebyla v procesu, kdy by se měla odlepit od země, když vybouchla a zničila svůj cenný náklad. Nikomu se naštěstí nic nestalo, ale otřesy pocítili lidé i několik kilometrů daleko.
Exploze rakety Falcon 9 nastala na Floridě v 9:03 místního času. Zaměstnanci ji právě připravovali na start, v momentě nehody probíhaly statické testy zážehových motorů. Takové testy jsou čistě rutinní. Jednalo se o novou raketu, nikoli o jednu z těch, která se po dokončení své mise vrátila zpět.

Není bez zajímavost, že samotný start Falconu 9 Full Thrust měl proběhnout až v sobotu, tedy dva dny po výbuchu. "SpaceX potvrzuje, že se při přípravě na statický zážehový test objevila anomálie na startovací rampě, která vyústila ve ztrátu rakety a nákladu. Startovací rampa byla následně vyklizena standardními procedurami a při incidentu nebyl nikdo zraněn," stojí v oficiálním vyjádření společnosti.

Co SpaceX označuje jako anomálii, byl ve skutečnosti opravdu velký výbuch, který lidé ucítili i několik kilometrů daleko. Ani škoda na majetku není vůbec malá, jen samotný náklad v podobě komunikačního satelitu Amos-6 stál 195 milionů dolarů. Satelit byl postaven pro Izraelskou společnost Spacecom jako náhrada dosluhujícího Amosu-2.

Zajímavé je vyjádření SpaceX, která z výbuchu viní startovací plošinu. Pokud si pozorně prohlédnete přiložené video, je patrné, že výbuch má ohnisko v místě, kde je raketa uchycená. Výbuch se tedy nešířil od motorů, jak by se dalo očekávat.


Výbuch se na videu objevuje v čase 1:11. Vše je dobře vidět, pokud si video v plném rozlišení ještě zpomalíte na 0,25×.

Elon Musk prohlásil, že se nehoda stala při plnění rakety palivem a že centrum exploze bylo v místech s nádržemi s okysličovadlem. Zároveň dodal, že přesná příčina není známa.

Rakety Falcon 9 měly před dneškem pouze jedinou nehodu, a to 28. června roku 2015. Tehdy se ještě jednalo o starší verzi rakety. Mezi oběma incidenty úspěšně vzlétlo celkem 9 raket. To je blízko limitu deseti raket ročně, což je Muskův cíl.

Ten je ale ohrožen. Mimo odložení dalších startů kvůli nehodě exploze ničí poměrně čistý štít SpaceX. Tato společnost má zanedlouho vynést kosmonauty na Mezinárodní vesmírnou stanici. A pokud jde o přepravu lidí, 100% bezpečnost je nutností. Pokud by se podobná nehoda opakovala, pro společnost by to mohlo mít velké následky.

Zdroje: Engadget, Space.com