Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vlna propouštění v Motorole a IBM

31.5.2007, Pavel Boček, aktualita
Vlna propouštění v Motorole a IBM
Výrobce mobilních zařízení Motorola včera ohlásil propuštění čtyř tisíc zaměstnanců. Má mu to ušetřit spolu priorizací investic, kontrolou neuváženého utrácení a snížením nákladů až 600 milionů amerických dolarů ročně. Společnost se k těmto...
Výrobce mobilních zařízení Motorola včera ohlásil propuštění čtyř tisíc zaměstnanců. Má mu to ušetřit spolu priorizací investic, kontrolou neuváženého utrácení a snížením nákladů až 600 milionů amerických dolarů ročně. Společnost se k těmto krokům rozhodla přistoupit po dlouhotrvajícím poklesu zisku z 1,2 miliardy v roce 2005, přes 624 milionů v roce 2006, po ztrátu 366 milionů za první čtvrtletí tohoto roku (ve stejném období minulého roku Motorola získala 849 milionů dolarů). Společnost teď drží hlavně prodeje bezdrátových sluchátek Nokii. V letošním březnu byl odvolán dosavadní finanční ředitel. Tehdy řekl výkonný ředitel Ed Zander, že za problémy může snižování cen low-endových mobilních telefonů, kdy Motorola přestala soupeřit s dalšími výrobci a přenechala jim tak podíl na trhu.



V současnosti Motorola dokončuje propouštění 3500 zaměstnanců, které oznámila dříve a to má skončit 30. června. Z ušetřených 400 milionů dolarů půjde 300 milionů na odškodnění zaměstnanců.



IBM propouští také, tento týden to bude 1573 zaměstnanců ze severoamerických obchodních služeb (většina je z oblasti outsourcingu). Dále IBM propustilo 1500 lidí z informačně-technologických servisních jednotek. Na druhou stranu přijalo 19000 nových pracovníků v zemích s levnou pracovní silou, jakou je např. Indie. Za poslední měsíc tak přišly u několika nějvětších světových výrobců o práci tisíce lidí, většina ve vyspělých zemích.

Zdroj: PCWorld, Fudzilla