reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Všechno zpět, snížení cen Radeonů ze strany AMD se nekoná

9.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Všechno zpět, snížení cen Radeonů ze strany AMD se nekoná
Jako hotovou věc prezentovaly přední hardwarové servery výrazné snížení cen výkonných karet, a to především modelů Radeon R9 290X a 290. AMD se ale vyjádřilo, že jakékoliv změny v cenách jsou pouze na jeho partnerech.
Zpráva, že AMD zlevňuje nejen Radeony R9 290 a 290X a některé další karty, tedy neplatí a nyní je jasné, že samotná společnost AMD takovou zprávu do světa nevypustila. Důvodem zlevnění přitom měl být nástup nových GeForce GTX 970 a 980 a informace o něm přicházely od různých zdrojů z průmyslu a zkoumány byly také ceny velkých koncových prodejců, na čemž byly nyní již pouhé nepravdivé spekulace založeny. Serveru Hexus.net nyní Richard Huddy z AMD potvrdil, že AMD cenu GPU dodávaných svým AIB partnerům v poslední době nijak nezměnilo a pokud se ceny v maloobchodech snížily, jde to na vrub právě AIB partnerů či obchodníků. Ve výsledku to tedy neznamená, že by se ceny Radeonů neměly snižovat, jen ne díky AMD.





Na všeobecném zmatku se podílela také firma XFX, která měla snížit cenu svých Radeonů R9 290 a R9 290X, neboť je potřebovala zachovat konkurenceschopné pro nové GeForce, a to především GTX 970. I další partneři firmy AMD dle Huddyho prý hledají cesty k tomu, jak zajistit snížení cen Radeonů, ovšem podrobnosti nezmínil. Karta XFX R9 290X Core Edition se tak dá pořídit na Scan.co.uk za 269 liber (cca 9400 Kč), což je velmi agresivní ocenění, neboť nejblíže jí je karta od MSI za 329 liber. V našich obchodech ale takovou nabídku nečekejme a je i otázkou, jak dlouho dokáže XFX udržovat takto nasazenou cenu.

Reakce na nástup nových GeForce je tedy v rukách firem jako Sapphire, MSI, Gigabyte, Asus a dalších. Lze očekávat, že ne mnoho z těchto firem se bude snažit srovnat své ceny s nabídkou XFX, ale uvidíme, co se stane poté, co nové GeForce opravdu dorazí na trh. Zatím je totiž nelze sehnat zrovna snadno.

Názor firmy AMD je takový, že Radeon R9 290 je důstojným konkurentem GeForce GTX 970, a to zvláště ve vyšších rozlišeních. Radeon R9 290X se zase dokáže postavit GeForce GTX 980, přičemž Huddy zmiňuje ještě lepší nabídku her zdarma (program Never Settle), podporu API Mantle a také "kvalitnější implementaci multi-GPU". Je pravda, že rozhodnutí ke koupi grafické karty by nemělo vycházet pouze z hardwaru samotného, ale už jen reakce partnerů firmy AMD jasně vypovídají o tom, že se obávají nových GeForce a jejich cen.

Zdroj: Hexus.net
reklama