reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vstupujete do svazku dobrovolně? ANO

15.6.2009, René Pfeifer, článek
Vstupujete do svazku dobrovolně? ANO
Tuto otázku můžeme slyšet téměř denně na úřadech. V přeneseném smyslu ji můžete vidět i na vašem počítači, pokud se snažíte pracovat se svazky diskovými. Tento článek se vám pokusí objasnit problematiku správy disků, abyste věděli, co odpovědět, až se vás počítač zeptá: “Operace smaže všechna data. Chcete opravdu provést?“
Aneb letem světem chráněným softwarem. Za peníze si můžeme pořídit diskového správce téměř na míru. Za všechny si pojďme ukázat, co dovedou ty nejznámější.


Acronis Disk Director Suite


Profesionální nástroj pro správu disků je primárně určen pro pracovní stanice, v poslední verzi 10.0 však pracuje ve většině operačních systémů Windows, včetně Vist. Program je kompletně v češtině a obsahuje čtyři součásti.

Partition Manager vám umožní reorganizovat strukturu pevného disku a optimalizovat využití diskového prostoru. Umí dělit a slučovat oddíly, měnit jejich velikost, kopírovat a přesouvat je bez ztráty dat. Můžete s ním vytvořit, naformátovat nebo odstranit diskový oddíl jakéhokoli typu, přičemž, s jeho pomocí, automaticky optimalizujete využití vašeho diskového prostoru. Disk Direktor Suite vám umožní konverzi souborových systémů, např. z FAT16 <=> FAT32, Linux Ext2 <=> Ext3, opět bez ztráty vašich dat. Umožňuje skrýt a zase zobrazit oddíl jakéhokoli typu.

S druhou součástí, Disk Editorem, se naučíte provádět operace až na úrovni jednotlivých sektorů. Její pomocí celkem jednoduše dokážete obnovit data z kritických sektorů pevného disku, editovat obsah sektorů na disku, hledat a ukládat obsahy sektorů do souborů a zobrazovat informace ze souborů po sektorech. Další dvě části, OS Selector a Recovery expert, vám navíc umožní instalaci libovolného počtu operačních systému na jeden počítač, nebo obnovit ztracené či smazané diskové oddíly. Zkrátka za necelých tisíc korun si s vašimi pevnými disky vyhrajete opravdu do sytosti.


Acronis screenshot


Partition Manager


Další profesionálové v oblasti správy disků, Paragon Software Group, rovněž nabízí ve své utilitě vše, co můžete potřebovat při správě pevného disku. Dokáže měnit velikost oddílů, mazat je či skrývat. Podporuje formáty FAT16/32/32x, NTFS, Ext2/3 FS, Reiser FS, dále pak umí konvertovat mezi formáty FAT32 - FAT16 a FAT16/32 - NTFS. Ve formátu NTFS umožňuje převádět vaše data mezi verzemi Windows XP, 2000 i NT. Navíc odstraňuje bariéru mezi operačními systémy Windows a Linux, protože umí proměnit souborový systém Ext2/3FS do kteréhokoli kompatibilního s Windows.

Poslední výtvor Paragonu, Hard Disk Manager 2009 Suite, je opravdu mistrovským kouskem. Opět za necelou tisícovku (USD 49,95) dostanete balík hned šesti nástrojů, které vám navíc umožní data defragmentovat a pročistit. Podporuje všechna možná úložná zařízení, která jen doma můžete mít a spustíte ho i v 64bitové verzi Vist. Mám-li to shrnout, s tímto nástrojem můžete s vašimi daty snad i čarovat.


Paragon Software


Partition Magic


Jako třetí příklad uvádíme kdysi populárního správce, který už však za konkurenty poněkud pokulhává. Původní produkt společnosti PowerQuest byl pravidelně aktualizován a doplňován o nové funkce, což bohužel skončilo přechodem pod Symantec. Výčet funkcí poslední verze Norton Partition Magic 8.0 není o tolik chudší v porovnání s ostatními, ale program ztrácí v kompatibilitě s některými verzemi Windows a podpora formátů Ext2/3 je limitována. Navíc současný výrobce vyhlásil konec vývoje, takže vylepšených verzí už se nedočkáme.


Ve výčtu chráněných utilit na dané téma bychom mohli pokračovat, ale nezbyl by nám prostor pro volně dostupné aplikace. Snad ještě můžeme zmínit, že nejen Windows pracuje s datovým prostorem.

Apple používá vlastní rozdělení disků APM (Apple Partition Table) a souborovým systém HFS (Hierarchical File System). V prostředí MAC OS lze provádět prakticky stejné diskové úlohy pomocí Disk Utility. Nástroj je součástí operačního systému a v edice Mac OS X 10.5 dovede už i tzv. live partitioning, práci s oddíly bez ztráty dat. Zajímavostí Maců je podpora výše zmíněné GUIDE Partition Table. Pomocí správce můžete tedy převádět z formátu APM do GPT, nebo pracovat s oddíly obou formátů na jednom disku. Apple tak nabízí o něco širší možnosti práce s disky než Microsoft, bez nutnosti instalovat dodatečný software.


Apple Disk Utility

Vraťme se nyní zpět k Windows a položme si otázku: „Je třeba za rozšířenou správu disků platit?“. Odpověď se pokusíme nalézt v následujících odstavcích.

Víte, že .. Microsoft ve své snaze usnadnit administrátorům i uživatelům práci s disky slibuje ve svém novém OS vylepšenou podporu tzv. VHD (virtual hard disk). Jedná se o image soubory, obrazy pevného disku, které ve Windows 7 budete moci připojit jako další diskové jednotky a přistupovat k nim stejným způsobem jako k fyzickému disku. K vytvoření VHD mají stačit dvě nové aplikace - DiskPart tool a Disk Management Microsoft Management Console (Diskmgmt.msc), implementované v Disc Management tools nováčka.
reklama