reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vstupujete do svazku dobrovolně? ANO

15.6.2009, René Pfeifer, článek
Vstupujete do svazku dobrovolně? ANO
Tuto otázku můžeme slyšet téměř denně na úřadech. V přeneseném smyslu ji můžete vidět i na vašem počítači, pokud se snažíte pracovat se svazky diskovými. Tento článek se vám pokusí objasnit problematiku správy disků, abyste věděli, co odpovědět, až se vás počítač zeptá: “Operace smaže všechna data. Chcete opravdu provést?“
Kapitoly článku:
Na závěr si dáme trochu netradičně malé opakování některých důležitých pojmů.


Souborový systém

Jde o organizaci dat, která je umožňuje ukládat do souborů označených názvy a obvykle i vytvářet adresáře, organizované do stromové struktury. K nejznámějším patří FAT32, NTFS u Windows, HFS u Mac OS nebo linuxové ext2/3/4, ReiserFS, atd.


tradiční "souborový systém"


NTFS

New Technology File System je prozatím nejpoužívanější souborový systém v OS Windows. Výsledkem formátování svazku v NTFS je vytvoření několika systémových souborů a Master File Table (MFT), která je uložena jako první soubor systému a obsahuje informace o uložení souborů a složek. Úplně první informací NTFS svazku je ovšem Partition Boot Sector, který je uložen v sektorech 0 - 16.

Pokud vytváříte na disku první oddíl, vytvoří se nejprve Master Boot Record (MBR) – veledůležitá struktura, která obsahuje tabulku rozdělení disku (Partition Table) a strojový kód k nastartování systému.


struktura NTFS


Oddíl (Partition)

Část pevného disku počítače, která funguje jako samostatný disk. Lze ji naformátovat a přidělit jí písmeno jednotky. Samostatné formátované oddíly sdílejí paměť a úložný prostor počítače. Primární a rozšířený jsou typy oddílu na běžném disku. Primární mohou být maximálně čtyři, z nichž nejméně jeden je označen za bootovací. Rozšířený se používá v případě využití více než čtyř oddílů. Mohou totiž následně obsahovat více logických jednotek, které je také možné naformátovat a přiřadit jim písmena jednotek.


Svazek (Volume)

Oblast na pevném disku pro ukládání dat, která je naformátována pomocí souborového systému. Svazky mají přiřazena písma jednotek. Jeden pevný disk může mít několik svazků. Některé svazky mohou být umístěny na několika pevných discích.

Svazek vytvořený v rozšířeném oddíle jednoduchého disku se nazývá logická jednotka. Logický disk můžete rovněž formátovat a přiřadit mu písmeno jednotky, ale nemůžete na něj nainstalovat operační systém.

Pozn.: Chcete-li na pevném disku vytvořit oddíl nebo svazek (tyto dva pojmy se často zaměňují), musí obsahovat buď nepřidělené (prázdné) místo, nebo volné místo v rámci rozšířeného oddílu.


Běžný disk

Fyzický disk, ke kterému lze získat přístup z operačních systémů MS DOS a všech systémů založených na Windows. Běžný disk může obsahovat maximálně čtyři primární oddíly, nebo tři primární oddíly a rozšířený oddíl s více logickými jednotkami.


Dynamický disk

Virtuální disk, který nabízí funkce nedostupné u běžných disků. U dynamických disků lze vytvářet svazky uložené na více fyzických (rozložené a prokládané svazky) nebo svazky zabezpečené proti chybám (zrcadlené svazky a svazky typu RAID-5). Všechny svazky na dynamických discích se nazývají dynamické svazky.

Pokud vám zde některé informace chyběly nebo naopak přebývaly, uvítáme vaše příspěvky v diskuzi pod článkem.
reklama